1800 femteklassare vandrar på Skåneleden

"Supertrevlig och lärorik dag". "Spännande och avstressande". Nio av tio lärare gav högsta betyg till våra vandringar med femteklassare. I höst har naturvägledare vandrat med nästan 1800 skånska elever i Fulltofta, Kronoskogen och Klåveröds strövområden.
Skånska elever från åk 5 från sammanlagt 18 kommuner har varit ute på 4-6 km långa vandringar på Skåneleden och därefter vandrat i en "cirkel" tillbaka på våra vandringsleder så att det blir en rundvandring. Flera timmars vandring på naturstigar över stock och sten har inte avskräckt de pigga femteklassarna.
- Det har varit enormt uppskattat bland eleverna. Det börjar trilla in utvärderingar även från lärare nu, där nästan 95 procent ger högsta betyg, säger Åsa Johansson, ansvarig för utomhuspedagogik på Stiftelsen Skånska Landskap.
Det är ljuv musik för en naturvägledare. Erfarenheterna från nästan tjugo års pedagogiska skolprojekt och tiotusentals skånska skolbarn som Stiftelsen Skånska Landskap har tagit ut i naturen har gett en trygg grund att stå på. Några exempel på lärarnas betyg är "väldigt välorganiserat, spännande och avstressande" och "supertrevlig och lärorik dag".
Just detta skolprojekt för åk 5 bekostas av Region Skåne i syfte att sätta femteklassare i rörelse och få en heldag i naturen, då rapporter visar att naturvistelse minskar hos barn. Utöver vandring berättar naturvägledaren om friluftsliv, landskapet, flora och fauna, hur naturen får människor att må bra plus liten eldövning.
Hittills har 1792 eleverna varit ute på skolvandringar som även inkluderar buss till och från skolan. Krikabygdeskolan är en av dessa skolor och det är en nöjd lärare för åk 5, Ann Göransson, som Stiftelsen Skånska Landskap får tag i per telefon. När det gått några dagar efter klassens utflykt till Klåveröd har upplevelsen sjunkit in.
- Det var jättebra allting. Det som vi får lära oss i naturen går inte riktigt att lära ut i ett klassrum. Det blir mycket bättre och intressantare att verkligen upptäcka skogen på riktigt, säger Ann Göransson, vars 14 elever var mycket nöjda med dagen.
Även om Krikabygdeskolan ligger nära ett skogsområde var det värdefullt att få komma ut och se ett annat strövområde. Naturvanan skiljer sig stort mellan barn i hennes klass. En del av eleverna är scouter medan andra aldrig eller sällan är ute i naturen på fritiden - ungefär så som det brukar se ut bland 11-12-åringar.
-Vi har till exempel några elever som troligen aldrig är ute i skogen. Vad det kan bero på? Ja föräldrar, tid eller intresse kanske, avslutar Ann Göransson.
Senaste nyheterna


Musslan utrotad i Järavallen - okej att bada igen
