Hela Skåne sover ute 2022

  • Datum: 2/5-8/5
  • Var: Skåne
Observera att detta evenemang avslutades 2022-05-08

Sov under en gran, ta siesta på en brygga eller softa i hängmatta. Vi inspirerar alla att ge sig ut för att uppleva vårnätter under Hela Skåne sover ute. Just i år slår vi ett slag för att få fler unga att sova ute. Den 7-8 maj arrangeras en utekväll för unga 17-25 år i Snogeholm strövområde genom ett ungdomsprojekt finansierat av LaSource Leader i samarbete med oss.

Med en särskild vecka för Hela Skåne sover ute vill Stiftelsen Skånska Landskap locka fler att uppleva vårkvällar och -nätter i naturen när den är som vackrast. Se spirande bokskog, höra ljudet av en kattuggla eller bara ta in natthimlen. De stora äventyren visar sig ofta finnas i det enkla och nära, och kan finnas runt i hörnet någon kilometer bort. 

Ge dig ut själv med vänner eller familj i vindskydd, tält, hängmatta eller bara ta en lugn kvällsvandring i skogen. Dela din utekväll eller -natt med andra genom hashtaggen #helaskånesoverute samt #skanskalandskap i sociala medier. Här nedan har vi samlat goda råd och tips till dig som ska ut. Mer info finns om Sköna sovaute-platser och packlistor under Sova ute - några tips. Kartor över våra vandringsleder finns under Strövområden.

SOVA UTE - Q&A

Får jag tälta och sätta hängmatta överallt?

Du kan sova ute på de flesta ställen. Att tälta med ett par, tre tält under något dygn i naturen ingår i Allemansrätten. Tänk bara på att inte skada naturen, välj att slå upp tältet på bra, tålig mark, inte på någons tomt eller betesmark. Tältplatsen får inte ligga nära bostadshus. Om du ska tälta flera dagar och i stora grupper behöver du be markägaren om lov. Använd gärna hängmatta och tarp, men sätt upp linor på tåliga träd så att de inte skadas. Läs mer om #allemansskyldigheten under Bra att veta.

OBS, i nationalparker och naturreservat får du däremot sällan tälta och göra upp eld. Här gäller särskilda regler. Förbud mot att tälta betyder även förbud mot hängmatta, tarp och att sova under bar himmel. På lokala anslagstavlor eller www.lansstyrelsen.se/skane hittar du all info om reservatet i fråga.

Får jag elda var som helst?

Kolla mycket noga om eldningsförbud råder lokalt innan du ger dig ut. Vi på Stiftelsen Skånska Landskap rekommenderar alltid att du använder fasta eldplatser i våra 19 strövområden, undviker att elda om det är blåsigt och har vatten med dig så att du enkelt kan släcka. Ett bra tips är att använda dig av bärbart kök som du ställer på brandsäkert underlag.

Kartor och friluftstips?

Kartor för alla 19 strövområden samt Skåneleden finns under där du också hittar digitala vandringskartor att ladda ned till mobilen. Information om var du hittar rastplatser, eldstäder, fiske, friluftsliv, sevärdheter och andra tips, finner du också där. Kartor finns också via www.skaneleden.se samt www.lansstyrelsen.se/skane

Var finns det vindskydd?

Vindskydd finns längs vandringsstigar i flera strövområden, ofta med rastplats och toalett i närheten. Många vindskydd ligger i anslutning till Skåneleden. För att hitta till dem alla, klicka dig vidare här.

Breanäs strövområde (1 st, Östra Göinge kommun ansvarar för)

Frostavallen strövområde (4 st, Höörs kommun som ansvarar för)

Fulltofta strövområde (3 st, varav två på samma plats som vi sköter, Hörby kommun ansvarar för ett).

Grytåsa strövområde (1 st, Örkelljunga kommun ansvarar för)

Järavallen strövområde (1 st, Kävlinge kommun ansvarar för)

Klåveröd strövområde (4 st, vi sköter tre, Svalövs kommun ett)

Skrylle (9 st, måste bokas. Lunds kommun ansvarar för dessa)

Snogeholm strövområde (2 st, på samma plats, Sjöbo kommun ansvarar för)

Tjörnedala strövområde (1 st, Simrishamns kommun ansvarar för)

Vad ska jag packa när jag ska ut?

Liggunderlag: Den största avkylande effekten kommer underifrån. Ett väl isolerande liggunderlag, granrisbädd eller tältsäng gör underverk för nattsömnen.

Klä av dig: Det räcker att du är iklädd ett underställ eller liknande i sovsäcken. Det är inte de tjocka kläderna som isolerar utan den luft som hålls instängd och inte tillåts cirkulera. Den tjocka jackan kan du med fördel breda ut över sovsäcken.

Liten mössa: Om det är kallt eller regnigt kan en mössa vara bra. Huvudet är den del av kroppen som avger mest värme. Isolera huvudet med en liten mössa och du håller kroppen varm.

Rör på dig: Innan du kryper ner i din sovsäck så spring några ruscher eller hoppa lite grann, så att du får upp kroppsvärmen något. Kryp sedan ner i sovsäcken och stäng till vid halsen eller runt huvudet. Den alstrade värmen bibehålls sedan genom sovsäckens isolerande förmåga.

Vattenflaska i stål: Fyll den med kokhett vatten, lägg den (med läcksäker kork) i en yllesocka och använd den i sovsäcken som värmekälla. Möjliggör övernattning ute trots sämre isolerad sovsäck eller med täcke/filt. På morgonen är vattnet ljummet och drickbart.

Ficklampa: Gärna pannlampa så att händerna är fria när du rotar i din packning eller utför andra nattliga bestyr som matlagning, toalettbesök etc.

Myggmedel, solskydd mm: Under vår och sommar är det bra att ha med fästingplockare, solskydd och myggmedel.

Termos: Fyll på termosen kvällen innan så har du kaffe/te-vatten på morgonen. Du slipper kliva ur din varma sovsäck för att starta friluftskök etc och koka vatten. Kan också med fördel blandas med lätt mixade havregryn som du låter stå några minuter och vips är frukostgröten klar.

Hygien: Var noga med att tvätta händerna i samband med matlagning (och givetvis efter toalettbesök.)

Vatten: Dricksvatten saknas på många övernattningsställen. Ta med eget hemifrån eller ta med ett portabelt reningsaggregat om du har till gång till ett sådant.

Skräp: Ta med allt ditt skräp när du lämnar platsen.

Var kan jag låna eller köpa utrustning billigt?

Om du saknar sovsäck, stormkök, liggunderlag, hör dig för med andra som du kan låna av. Ett annat alternativ är att ta hjälp av andrahandsmarknaden som till exempel Blocket. Via Fritidsbanken, som finns på många håll i Skåne, och friluftsbutiker kan du låna utrustning.

Får jag ta med hunden ut i skogen?

Ja, ta gärna med jycken. Vi rekommenderar att du kopplar hunden året om i våra strövområden för att ta hänsyn gentemot djur-, fågelliv och andra besökare. Under vår och sommar, 1 mars-20 aug, måste du alltid ha din hund kopplad. I naturreservat och nationalparker är det ofta koppeltvång året om.

Hur var det nu med Allemansrätten?

Inte störa och inte förstöra är grundregeln. Du får plocka blommor, bär och svamp i naturen, så länge de inte är fridlysta. Du får elda på platser där inte mark och växter omkring riskerar att skadas. Grus och sandig mark är bra underlag, torv, mossa och stenhällar är inte bra. I våra strövområden finns iordningställda eldstäder att använda sig av. Info om var du får tälta och slå läger finns längre upp på denna sida. Läs mer om Allemansrätten som innebär både rättigheter och skyldigheter på Naturvårdsverkets sida.

Om jag inte vågar sova i tält eller vindskydd?

I Snogeholm och Klåveröd strövområden kan du boka stugor och vandrarhem för att övernatta.  

Saknar du någon fråga här? Maila oss i så fall på info@skanskalandskap.se

Hela Skåne sover ute 2019-2021

Hela Skåne sover ute var ett samarbetsprojekt 2019-2021 i samarbete mellan oss, Naturum Skrylle, Söderåsen Naturum och Naturskolan Lund för att inspirera till mer uteliv i den egna närmiljön. Vi ser numera v 18 som en återkommande sovaute-vecka när alla kan ge sig ut på egen hand! Tanken är att locka de som inte tidigare vågat eller kunnat ta sig ut för att uppleva friluftsliv. 

Tidigare år hade vi en portal här på vår webb där vi samlade alla organisationers sovaute-aktiviteter. I år uppmanar vi fortsatt till aktiviteter, men varje aktör marknadsför på egen hand.Vill du använda vår logga Hela Skåne sover ute - ladda ned Vit logotyp och Svart logotyp.

Stiftelsen Skånska Landskap inspirerar till ett brett friluftsliv i 19 olika strövområden runt om i Skåne, som t ex Snogeholm, Järavallen, Klåveröd och Vedema. Över hundra olika vandringsstigar, mtb-leder, rastplatser, vindskydd, ridleder mm finns för de som vill ut.