FAQ

Svar på vanliga frågor om Hela Skåne sover ute

Var hittar jag kartor? Kan jag låna ett tält? Går det att övernatta överallt i naturen? Här finns svar på några vanliga frågor.

Får jag tälta överallt?

Att tälta med ett par, tre tält under något dygn i naturen ingår i Allemansrätten. Tänk bara på att inte skada naturen. Välj att slå upp tältet på bra, tålig mark och inte i använd betesmark, jordbruk eller plantering. Tältplatsen får inte ligga nära bostadshus. Om du ska tälta flera dagar och i stora grupper behöver du be markägaren om lov.

OBS, i nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler. På lokala anslagstavlor eller www.lansstyrelsen.se/skane hittar du all info.

Får jag elda var som helst?

Du får göra upp eld, men använd bara lösa grenar och ved du hittar i skogen. Just nu är det mycket torrt i skog och mark med hög brandrisk - kolla noga om eldförbud råder lokalt. Vi på Stiftelsen Skånska Landskap rekommenderar att du använder fasta eldplatser i våra 19 strövområden, aldrig eldar om det är blåsigt och har vatten med dig så att du enkelt kan släcka.

Hur hanterar vi smittorisk av covid-19?

Trots coronaviruset, covid-19, har vi för avsikt att genomföra arrangemanget. Vi vet att natur, friluftsliv och frisk luft främjar folkhälsan samtidigt som smittspridning är mycket liten i naturen. Självklart kan skärpta restriktioner från myndigheter innebära att vårt beslut omprövas. Stiftelsen Skånska Landskap tar ansvar i frågan och har gått ut med råd och riktlinjer för vår verksamhet om att t ex hålla avstånd, minska till små grupper, inte ta i hand och hygieniska åtgärder. Vi vill dock tydligt framhålla att varje enskild arrangör avgör om det egna arrangemanget under Hela Skåne sover ute bör genomföras och om så är fallet, att försiktighets- och hygienåtgärder vidtas.

Kartor, information och friluftstips?

Kartor för alla 19 strövområden samt Skåneleden finns på www.skanskalandskap.se där du också hittar digitala kartor att ladda ned till mobilen. Information om var du hittar rastplatser, eldstäder, fiske, friluftsliv, sevärdheter och andra tips, finner du också där. Kartor finns också via www.skaneleden.se samt www.lansstyrelsen.se/skane

Var finns det vindskydd?

Vindskydd finns längs vandringsstigar i flera strövområden, ofta med rastplats och toalett i närheten. Många vindskydd ligger i anslutning till Skåneleden. För att hitta till dem alla, klicka dig vidare här.

Breanäs strövområde (1 st, Östra Göinge kommun ansvarar för)

Frostavallen strövområde (4 st, Höörs kommun som ansvarar för)

Fulltofta strövområde (3 st, varav två på samma plats som vi sköter, Hörby kommun ansvarar för ett).

Grytåsa strövområde (1 st, Örkelljunga kommun ansvarar för)

Järavallen strövområde (1 st, Kävlinge kommun ansvarar för)

Klåveröd strövområde (4 st, vi sköter tre, Svalövs kommun ett)

Skrylle (9 st, måste bokas. Lunds kommun ansvarar för dessa)

Snogeholm strövområde (2 st, på samma plats, Sjöbo kommun ansvarar för)

Tjörnedala strövområde (1 st, Simrishamns kommun ansvarar för)

Vilket liggunderlag, kläder mm bör jag tänka på när jag ska ut?

Liggunderlag: Den största avkylande effekten kommer underifrån. Ett väl isolerande liggunderlag, granrisbädd eller tältsäng gör underverk för nattsömnen.

Klä av dig: Det räcker att du är iklädd ett underställ eller liknande i sovsäcken. Det är inte de tjocka kläderna som isolerar utan den luft som hålls instängd och inte tillåts cirkulera. Den tjocka jackan kan du med fördel breda ut över sovsäcken.

Liten mössa: Huvudet är den del av kroppen som avger mest värme. Isolera huvudet med en liten mössa och du håller kroppen varm.

Rör på dig: Innan du kryper ner i din sovsäck så spring några ruscher eller hoppa lite grann, så att du får upp kroppsvärmen något. Kryp sedan ner i sovsäcken och stäng till vid halsen eller runt huvudet. Den alstrade värmen bibehålls sedan genom sovsäckens isolerande förmåga.

Vattenflaska i stål: Fyll den med kokhett vatten, lägg den (med läcksäker kork) i en yllesocka och använd den i sovsäcken som värmekälla. Möjliggör övernattning ute trots sämre isolerad sovsäck eller med täcke/filt. På morgonen är vattnet ljummet och drickbart.

Ficklampa: Gärna pannlampa så att händerna är fria när du rotar i din packning eller utför andra nattliga bestyr som matlagning, toalettbesök etc.

Termos: Fyll på termosen kvällen innan så har du kaffe/te-vatten på morgonen. Du slipper kliva ur din varma sovsäck för att starta friluftskök etc och koka vatten. Kan också med fördel blandas med lätt mixade havregryn som du låter stå några minuter och vips är frukostgröten klar.

Hygien: Var noga med att tvätta händerna i samband med matlagning (och givetvis efter toalettbesök.)

Vatten: Dricksvatten saknas på många övernattningsställen. Ta med eget hemifrån eller ta med ett portabelt reningsaggregat om du har till gång till ett sådant.

Skräp: Ta med allt ditt skräp när du lämnar platsen.

Var kan jag låna eller köpa utrustning billigt?

Om du saknar sovsäck, stormkök, liggunderlag, hör dig för med andra som du kan låna av. Ett annat alternativ är att ta hjälp av andrahandsmarknaden som Blocket. Via Fritidsbanken, som finns på många håll i Skåne, kan du låna utrustning.

Får jag ta med hunden ut i skogen?

Vi rekommenderar att du kopplar hunden året om i våra strövområden för att inte störa djur-, fågelliv och andra besökare. Under vår och sommar, 1 mars-20 aug, måste du ha din hund under uppsikt, dvs kopplad.

Hur var det nu med Allemansrätten?

Inte störa och inte förstöra är grundregeln. Du får plocka blommor, bär och svamp i naturen, så länge de inte är fridlysta. Du får elda på platser där inte mark och växter omkring riskerar att skadas. Grus och sandig mark är bra underlag, torv, mossa och stenhällar är inte bra. I våra strövområden finns iordningställda eldstäder att använda sig av. Info om var du får tälta och slå läger finns längre upp på denna sida. Läs mer om Allemansrätten som innebär både rättigheter och skyldigheter på Naturvårdsverkets sida.

Om jag inte vågar sova i tält eller vindskydd?

Via oss på Stiftelsen Skånska Landskap kan du även hyra stugor i Snogeholm strövområde. Möjligheter finns också att sova på höloft. Läs mer på www.skanskalandskap.se/bo 

Saknar du någon fråga här? Maila oss i så fall på info@skanskalandskap.se