FAQ

Svar på vanliga frågor om Hela Skåne sover ute

Var hittar jag kartor? Kan jag låna ett tält? Hur är det med brandrisken? Går det att övernatta överallt i naturen? Här finns svar på några frågor.

Får jag tälta överallt?

Att tälta med ett par, tre tält under något dygn i naturen ingår i Allemansrätten. Tänk bara på att inte skada naturen. Välj att slå upp tältet på bra, tålig mark och inte i använd betesmark, jordbruk eller plantering. Tältplatsen får inte ligga nära bostadshus. Om du ska tälta flera dagar och i stora grupper behöver du be markägaren om lov.

OBS, i nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler. På lokala anslagstavlor eller www.lansstyrelsen.se/skane hittar du all info.

Får jag elda var som helst?

Du får göra upp eld, men använd bara lösa grenar och ved du hittar i skogen. Det är ibland torrt i skog och mark med hög brandrisk - kolla noga om eldförbud råder lokalt. Vi på Stiftelsen Skånska Landskap rekommenderar att du använder fasta eldplatser i våra 19 strövområden, aldrig eldar om det är blåsigt och har vatten med dig så att du enkelt kan släcka.

Kartor, information och friluftstips?

Sökbara kartor för alla 19 strövområden samt Skåneleden finns på www.skanskalandskap.se där du också hittar digitala kartor att ladda ned till mobilen. Information om var du hittar rastplatser, eldstäder, fiske, friluftsliv, sevärdheter och andra tips, finner du också där. Kartor finns också via www.skaneleden.se samt www.lansstyrelsen.se/skane

Var finns det vindskydd?

Vindskydd finns längs vandringsstigar i flera strövområden, ofta med rastplats och toalett i närheten. Många vindskydd ligger i anslutning till Skåneleden. För att hitta till dem alla, klicka dig vidare här.

Breanäs strövområde (1 st, Östra Göinge kommun ansvarar för)

Frostavallen strövområde (4 st, Höörs kommun som ansvarar för)

Fulltofta strövområde (3 st, varav två på samma plats som vi sköter, Hörby kommun ansvarar för ett).

Grytåsa strövområde (1 st, Örkelljunga kommun ansvarar för)

Järavallen strövområde (1 st, Kävlinge kommun ansvarar för)

Klåveröd strövområde (4 st, vi sköter tre, Svalövs kommun ett)

Skrylle (9 st, måste bokas. Lunds kommun ansvarar för dessa)

Snogeholm strövområde (2 st, på samma plats, Sjöbo kommun ansvarar för)

Tjörnedala strövområde (1 st, Simrishamns kommun ansvarar för)

Vilket liggunderlag, kläder mm bör jag tänka på när jag ska ut?

Liggunderlag: Den största avkylande effekten kommer underifrån. Ett väl isolerande liggunderlag, granrisbädd eller tältsäng gör underverk för nattsömnen.

Klä av dig: Det räcker att du är iklädd ett underställ eller liknande i sovsäcken. Det är inte de tjocka kläderna som isolerar utan den luft som hålls instängd och inte tillåts cirkulera. Den tjocka jackan kan du med fördel breda ut över sovsäcken.

Liten mössa: Huvudet är den del av kroppen som avger mest värme. Isolera huvudet med en liten mössa och du håller kroppen varm.

Rör på dig: Innan du kryper ner i din sovsäck så spring några ruscher eller hoppa lite grann, så att du får upp kroppsvärmen något. Kryp sedan ner i sovsäcken och stäng till vid halsen eller runt huvudet. Den alstrade värmen bibehålls sedan genom sovsäckens isolerande förmåga.

Vattenflaska i stål: Fyll den med kokhett vatten, lägg den (med läcksäker kork) i en yllesocka och använd den i sovsäcken som värmekälla. Möjliggör övernattning ute trots sämre isolerad sovsäck eller med täcke/filt. På morgonen är vattnet ljummet och drickbart.

Ficklampa: Gärna pannlampa så att händerna är fria när du rotar i din packning eller utför andra nattliga bestyr som matlagning, toalettbesök etc.

Termos: Fyll på termosen kvällen innan så har du kaffe/te-vatten på morgonen. Du slipper kliva ur din varma sovsäck för att starta friluftskök etc och koka vatten. Kan också med fördel blandas med lätt mixade havregryn som du låter stå några minuter och vips är frukostgröten klar.

Hygien: Var noga med att tvätta händerna i samband med matlagning (och givetvis efter toalettbesök.)

Vatten: Dricksvatten saknas på många övernattningsställen. Ta med eget hemifrån eller ta med ett portabelt reningsaggregat om du har till gång till ett sådant.

Skräp: Ta med allt ditt skräp när du lämnar platsen.

Var kan jag låna eller köpa utrustning billigt?

Om du saknar sovsäck, stormkök, liggunderlag, hör dig för med andra som du kan låna av. Ett annat alternativ är att ta hjälp av andrahandsmarknaden som Blocket eller Fritidsbanken som finns på många håll i Skåne.

Får jag ta med hunden ut i skogen?

Koppla gärna hunden när du är ute i skog och mark för att inte störa djur- och fågellivet. Under vår och sommar, 1 mars-20 aug, måste du ha din hund under uppsikt enligt Allemansrätten.

Hur var det nu med Allemansrätten?

Inte störa och inte förstöra är grundregeln. Du får plocka blommor, bär och svamp i naturen, så länge de inte är fridlysta. Du får elda på platser där inte mark och växter omkring riskerar att skadas. Grus och sandig mark är bra underlag, torv, mossa och stenhällar är inte bra. I våra strövområden finns iordningsställda eldstäder att använda sig av. Info om var du får tälta och slå läger finns längre upp på denna sida. Läs mer om Allemansrätten som innebär både rättigheter och skyldigheter på Naturvårdsverkets sida.

Om jag inte vågar sova i tält eller vindskydd?

Via oss på Stiftelsen Skånska Landskap kan du även hyra stugor i både Fulltofta och Snogeholm strövområde. Möjligheter finns också att sova på höloft. Läs mer på www.skanskalandskap.se/bo 

Saknar du någon fråga här? Maila oss i så fall på info@skanskalandskap.se

Tävling: Dela din natt och vinn ett sova-ute-kit

Dela din nattupplevelse under Hela Skåne sover ute! Stiftelsen Skånska Landskap vill se era utebilder under perioden 29 april-5 maj 2019 med hashtagg #helaskånesoverute samt #skanskalandskap på Instagram. Det kan handla om en känsla, en naturupplevelse eller något annat speciellt med just din natt. Vinnaren får ett sova-ute-kit av sovsäck med hög komfort, uppblåsbart liggunderlag samt pannlampa. Värde ca 3000 kr. Juryn som utser bästa bild består av Torbjörn Lingöy, projektledare, Charlotta Kabo Stenberg, vd på Stiftelsen Skånska Landskap, Johan Hammar, naturfotograf samt Fredrik Hjorth, välkänd profil och inspiratör när det gäller uteliv. Under 2017 genomförde han sitt projekt 52 veckor-52 nätter då han sov i tält minst en natt i veckan