Aktiviteter

Vad hände under Hela Skåne sover ute 2019?

Inom kort öppnar vi anmälan för Hela Skåne sover ute 2020. Många spännande arrangemang pågick under 2019. I var tredje skånsk kommun kunde man sova ute i tält, vindskydd, hängmatta, på stränder eller i träd.

Inom kort öppnar anmälan till Hela Skåne sover ute 2020. Nedan finns alla aktiviteter som skedde under sova ute-veckan 2019:

 

Hässleholm

Övernattning på Hovdala naturområde - 4-5 maj

Målet är att övernatta på kanten av Matterödsåsen i eget tält, hängmatta eller vindskydd. Matterödsåsen sträcker sig i nord-sydlig riktning 300 m väster Hovdala slott. Placera gärna era boplatser mellan Mjölmöllan och Tullkvarn så att vi vaknar till solens uppgång i öster! Från kl 19 finns naturguiden Vidar Albinsson i området om ni önskar hjälp med val av plats, eldstad, eldning, info om allemansrätten mm. Pris 50 kr. Kl 21 blir det nattvandring för de som vill i ca 60 min. Medför lagom stark lampa, ej för stark. Möjlighet för tältplatserna att ansluta när vi passerar dem (anmäl innan). Pris 40 kr per vuxen. Ingen anmälan behövs om du bara är med på nattvandringen och ansluter vid Boketorp. Start från Boketorp, 200 m väster Hovdala slott.

Tid och plats: 4-5 maj kl 19 till kl 08 på morgonen i Hovdala naturområde, se karta

För vem: Alla

Arrangör: Hovdala Health & Forest, naturguide Vidar Albinsson

Deltagande sker på egen risk och eget ansvar. Allemansrättens skyldigheter gäller samt ev eldningsförbud. Barns deltagande sker under målsmans ansvar. Anmälan efter hand för tips kring övernattning ute till Vidar 0709-102145. Betalning för tips övernattning och nattvandring sker kontant eller med Swish. E-post: vidar.albinsson@gmail.com 

Hörby

INSTÄLLD: Siesta och ute-tapas i Fulltofta strövområde - 3 maj

Kom och smaka på spännande, roliga tapas som du enkelt kan göra själv och ta med dig utomhus. Efteråt tar vi en skön siesta tillsammans. Välkommen ut med Stiftelsen Skånska Landskap. Ta med eget liggunderlag. Kostnad 50 kr/pers.

Tid och plats: Kl 14-16 i Fulltofta strövområde. Samling Fulltofta Naturcentrum kl 13.45 och så går vi till rofylld plats i skogen.

För vem: Passar alla

Arrangör: Stiftelsen Skånska Landskap

Sista anmälningsdag: 1 maj till info@skanskalandskap.se då du får ett swish-nummer för att betala anmälningsavgift 50 kr/pers. Begränsat antal platser. Vid dåligt väder sätter vi upp tält/segelduk el dyl.

Hörby

Se fladdermössen sova ute - fladdermusvandring i Fulltofta strövområde - 5 maj

Häng med på fladdermusvandring i Fulltofta. Med lampor och detektorer beger vi oss ut i vårnatten för att leta efter våra bevingade vänner. Arrangemanget passar för stora och små och utgår från Gäddängen i Fulltofta. Samling på parkeringsplatsen. Vid Gäddängen finns grillplats, fågeltorn, toaletter och dricksvatten samt möjlighet för att tälta.

Tid och plats: Fulltofta/Gäddängen, söndag 5 maj kl 20-22.

För vem: Vuxna och barn.

Arrangör: Espen Jensen, naturvägledare och fladdermusexpert.

Ta med kläder efter väder. Boka plats via mail till espen@incendi.se eller tel 0736821055. Obs, begränsat antal platser. Pris: 180 kr för vuxna, 60 för barn tom 16 år. Betalning: Förhandsbetalning med swish eller kontant/swish på plats.

Hörby

Sova med träd i Fulltofta strövområde - 30 april

Är du nyfiken på känslan att sova högt upp i en trädkrona? Älskar du att göra annorlunda saker? På Valborgsmässoafton är du välkommen att sova i träd. I priset ingår övernattning med vakande nattängel, kvällsmat kryddad med märkliga historier, frukost, all utrustning och klättring så klart. 

Tid och plats: 30 april-1 maj. Samling 30/4 kl 16 i Fulltofta strövområde, håll utkik här om exakt plats.

För vem: Vuxna. För att sova i trädsegel går det bra med barn från 9 år i vuxet sällskap.

Arrangör: Embla Träd

Kostnad: 2500 kr/person i hängmatta högt upp. Boka plats på info@emblatrad.se. Ta med eget liggunderlag, sovsäck och kudde. Tänk på att ha bra skor och kläder, anpassade efter väder, samt liten ryggsäck att ha saker i som kan tas med upp i trädet samt varma kläder att sova i.

Hörby

Nallehotell för barn i Fulltofta strövområde - 30 april

Checka in din nalle på kvällen i Fulltofta. Sedan kan du följa nallarnas natt hemifrån via Facebook och Instagram. På morgonen är det "nallefrukost" och nallarna berättar om sina äventyr.

Tid och plats: 30 april-1 maj. Samling 30 april kl 18 i Fulltofta. Mer info om plats kommer inom kort.

För vem: Nallar och deras nära.

Arrangör: Christina Claesson.

Mer info via Embla Träd, info@emblatrad.se

Hörby

Sagostund med vila i trädsegel i Fulltofta strövområde - 1 maj

Små barn, låg höjd och spännande saga. Aktiviteten passar små barn mellan 4-7 år och tar cirka 30 min

Tid och plats: 1 maj kl 12 och 15. Platsen är natursköna Fulltofta. Mer info om plats inom kort.

För vem: Barn 4-7 år

Arrangör: Christina Claesson

Kostnad, 60kr/barn. Drop-in. Mer info via Embla Träd, info@emblatrad.se

Hörby

Workshop i hur du tillverkar egen hängmatta i Fulltofta strövområde - 1 och 2 maj

Gör en egen hängmatta på ett enkelt sätt utan att använda ett stygn med Embla Träd.

Tid och plats: 1 maj, kl 17 och 2 maj kl 14 i Fulltofta strövområde.

För vem: Alla

Arrangör: Embla Träd

Kostnad 80 kr/pers, halva priset för barn upp till 15 år. Ev kan ni även tillverka och köpa med egen hängmatta hem. Boka plats på info@emblatrad.se

Lund

INSTÄLLD/Sova utomhus - ämnesövergripande undervisning - 29-30 april

Under en kväll i vår samlas vi utomhus med Naturskolan i Lund för att uppleva de fantastiska sinnesintryck som naturen kan ge oss om natten, om vi bara ger oss ut i den.

Tid och plats: Måndag 29 april kl. 18 till tisdag 30 april c:a kl. 10 på Skryllegården.

För vem: Lärare i högstadiet och gymnasiet

Arrangör: Naturskolan i Lund

Sista anmälningsdag: 12 april. Sprid gärna i era nätverk eftersom tillfället är öppet för lärare i fler kommuner i mån av plats och mot en avgift. Mer information finns på Naturskolan i Lund.

Lund

Skogsbad i Skrylle strövområde - 1 maj

Stilla promenad med avslappning och närvaro i naturen med Naturum Skrylle. Ta med liggunderlag eller filt.

Tid och plats: Kl 13-15 i Naturum Skrylle. Samling utanför Naturum Skrylle.

För vem: Från 7 år.

Arrangör: Naturum Skrylle

Ingen föranmälan. Kostnadsfritt.

Lund

Natur för de minsta: utevila i Skrylle strövområde - 3 maj

Naturum Skrylle bjuder in till att göra ett mysigt läger tillsammans i Belsebo. Vi myser runt elden, läser en saga och pratar om hur man sover ute med barn. Ta med ett gosedjur och lunch. Det kommer att finnas möjlighet att grilla. 

Tid och plats: Kl 10-13. Samling utanför Naturum Skrylle och så går vi gemensamt de 100 m till Belsebo.

För vem: Barn 0-5 år samt vuxna.

Arrangör: Naturum Skrylle

Ingen föranmälan. Kostnadsfritt. 

Lund

Utomhusmatlagning och läger i Skrylle strövområde - 4 maj

Tillsammans skapar vi ett mysigt läger med Naturum Skrylle, gör upp eld, pratar om friluftsmat och lagar något över elden. Den som vill kan sova över i vindskydden. Mer info på lund.se/naturum

Tid och plats: Kl 18-21. Samling utanför Naturum Skrylle och så går vi till vindskydd nr 6.

För vem: Passar alla.

Arrangör: Naturum Skrylle

Kostnadsfritt. Ingen föranmälan för att vara med på aktiviteten, men om du vill sova över i vindskydd - meddela arrangör. Om du sover i eget tält behövs ingen anmälan. Maila till naturum@lund.se

Lund

Utenatt vid Silvåkra fågeltorn - 3-4 maj

Vi tänkte samlas till en gemensam "utenatt" vid fågeltornet/Silvåkra. På kvällen kommer det finnas möjlighet att gå en kort reflexbana och på morgonen kan du spana på fåglar tillsammans med Torbjörn Lingöy som är grym på fåglar och ännu bättre på att berätta om dem. Det finns två vindskydd på platsen men även utrymme att slå upp sitt tält och träd om man hellre vill sätta upp sin hängmatta. Mat fixar var och en efter eget tycke och smak. Det finns tre eldstäder och ved ska finnas på plats. Friluftsvaror från Malmö kommer att visa tält och även ta med sig några modeller friluftskök att testa. Varmt välkomna att samlas kring lägerelden!

Tid och plats: 3 maj, kl 18 till lördag fm. Samling vid Silvåkra, 55.69001N 13.49407E

För vem: Passar alla.

Arrangör: Team RMI & Friluftsvaror

Ingen anmälan krävs. Vindskydden tillhör Skåneleden och kan inte bokas.

Lund

Hela Skåne sover ute - Friluftsfrämjandet Veberöd LA - 3-4 maj

Naturligtvis hakar Friluftsfrämjandet i Veberöd på Stiftelsen Skånska Landskaps initiativ "Hela Skåne sover ute" eftersom vår föreningsstuga ligger precis på Skåneleden och vi älskar uteliv.

Tid och plats: 3 maj kl 18 - 4 maj kl 10 vid Gula stugan, Silvåkra 195, 247 96 Veberöd.

För vem: Ungdom 18+, Barn 0-6, Barn 7-12, Vuxen, Ungdom, Funktionsnedsättning, Familj.

Arrangör: Friluftsfrämjandet Veberöd LA.

På kvällen 3 maj grillar vi hamburgare tillsammans och efteråt kalasar på marängsviss. Medtag egna bestik, vattenflaska, matkåsa och efterrättskåsa. Vi sover ute men har tillgång till toaletten, vatten och kylskåpet inne i Gula stugan. Tag med din necessär med tandborste och tandkräm, sovsäck, liggunderlag och gärna en tunn mössa. Kläder efter väder. Glöm inte meddela hur ni önskar sova: vindskydd eller låna tält/tipi. (Vid behov finns det sovmöjligheter även inomhus.) På morgonen äter vi en gemensam grötfrukost. Vill man komplettera frukosten går det fint att ställa sina matvaror i kylskåpet. Glöm inte meddela ev. matallergier och andra kostönskemål. Detta är ett alkoholfritt arrangemang, enligt Friluftsfrämjandets drogpolicy.

Läs mer via Friluftsfrämjandet LA där du anmäler dig. 

Lund

Barnvagnsslummer i Skrylle strövområde - 30 april

En guidad vandring som går mestadels genom Skrylle naturreservat. Turen är anpassad till barnvagn och till de små som följer med. Vi börjar och slutar vid Naturum Skrylle och går ca 10 km på 5 h inklusive pauser. Under turen pratar vi om hur vi får med barnen ut i naturen och vad vi behöver tänka på.

Tid och plats: 30 april, kl 9.30-ca 15, Naturum Skrylle.

För vem: Föräldrar med små.

Arrangör: Ina Hildeman

Bindande anmälan görs genom att swisha 150 kr till Ina Hildeman på 0730 729 639. Om vandringen ställs in får ni såklart avgiften tillbaka. Har du några frågor, kontakta på angivna telefonnumret eller på mejl ina@hildeman.se

Lund

Natur, mountainbike, mat och varmbadtunna i Häckeberga - 3-4 maj samt 4-5 maj

Vi gör i ordning Camp Häckeberga för dig som vill uppleva storslagen natur på nära håll med lite extra krydda och är öppen för att dela lägerelden med nya bekantskaper. Vi ställer våra cyklar till förfogande för en naturnära upplevelse på två hjul längs de vindlande stigarna runt Häckebergasjön. Vill man inte cykla bjuder på Vildmarksbadet på en varm och magisk upplevelse som är tillgänglig under kvällen, natten och morgonen. Vi håller lägerelden levande hela kvällen om vädret tillåter. Till kvällsmat serverar vi vegetarisk hot pot i vår jättekåta till skenet av öppen eld. Ni sover i eget tält, i vår jättekåta på tältsängar och renskinn, eller under trädkronorna i någon av våra hängmattor. Till frukost rostar vi brödet vid lägerelden, kokar the och kokkaffe. I anmälan skriver ni om ni vill ha plats i tältet , har eget tält eller vill låna en hängmatta.

Tid och plats: 3-4 maj eller 4-5 maj, samling kl 15 och slut kl 10 båda dagarna vid Camp Häckeberga, Genarp.

För vem: Alla

Arrangör: Äventyr.se

Bindande anmälan till info@aventyr.se senast 2a maj. Min 4 deltagare, max 20. Pris 750kr/pers. Frågor besvaras av Rurik på 0706002303.

Eslöv

Låna liggunderlag och stormkök av Fritidsbanken

Via Fritidsbanken i Eslöv kan du låna de uteprylar du behöver. Adress är Stora Torg 6 i Eslöv. Öppet tisd och tors kl 14-18 samt lörd kl 10-14. Få råd och hjälp via 072-170 55 49 eller fritidsbankeneslov@gmail.com. Läs mer på www.fritidsbanken.se

Trelleborg

Låna tält, liggunderlag och stormkök av Fritidsbanken

Via Fritidsbanken i Trelleborg kan du låna de uteprylar du behöver. Adress är Klörupsv  25. Öppet mån och ons kl 1730-19 samt tisd och torsd kl 18-20. Få råd och hjälp via kulturfritid@trelleborg.se eller 0410-733850. Mer info på www.fritidsbanken.se 

Malmö

Låna tält, liggunderlag och stormkök av Fritidsbanken

Via Fritidsbanken i Malmö kan du låna de uteprylar du behöver. Adress är Kopparbergsgatan 8. Öppet tisd-ons kl 10-18. Under lov är Fritidsbanken öppen helgfria vardagar kl 10-18. Få råd och hjälp via fritidsbanken@malmo.se eller 0733-297936. Mer info på www.fritidsbanken.se

Malmö

Lägereld och utenatt med Naturkompaniet i Torup - 1-2 maj

Den stora fjällvandringen eller sportlovsturen i all ära - att sova ute en vanlig vardag och sedan gå till jobbet med löv i håret och elddoft i tröjan är ett minst lika härligt sätt att uppleva naturen. Vi ordnar med en brasa och lite kaffe att samlas kring, samt har ett antal tält, hängmattor och tarpar att låna ut till den som vill prova på. Anmäl er i Facebook-tråden för att vara säkra på att få ett tilldelat. Väl ute umgås vi runt elden och för den som vill kommer Felicia Eckersten från Force of Nature att leda en timmes skogsmeditation fokuserat på mindfulness. Vi hoppas att ni är många som vill följa med oss ut i skogen!

Tid och plats: 1 maj, kl 18. Träff i Torup i vindskyddet, söder om vägen ned till golfbanan.

För vem: Alla

Arrangör: Naturkompaniet, Stora Nygatan.

Anmälan: Behövs endast om du önskar låna tält, skriv då en kommentar i vårt event på Facebook hur många ni är och vänta på bekräftelse.

Malmö

Prova på att sova ute! Möt våren med mindfulness och naturguidning i Torup - 4 maj

Malmö Stad och RÅSK välkomnar dig att möta våren ute i Bokskogen lördagen den 4 maj. Upplev ljuden och lugnet i skogen genom att delta i en Mindtrek, eller följ med guidad tur i natur- och kulturlandskapet. Vid kvällningen kommer Ronnie Holmberg att bjuda på visor på den tillfälliga lägerplatsen.   

Evenemanget är en del i satsningen #helaskånesoverute genom Stiftelsen Skånska Landskap. Vi välkomnar därför allmänheten att slå upp tält på Gröningen denna dag från kl 17. Eller varför inte pröva att sova i något av Bokskogens vindskydd? Du som inte har egen utrustning för att sova ute kan låna gratis på www.friluftsbanken.se Toaletter kommer att hållas öppna hela dygnet. Värd finns på plats kl 17.15-22.00, som du kan fråga om praktiska saker som tältplats, tillgång till toaletter och var man kan grilla.

Kl 11.00-14 Mindtrek – guidad naturvandring med mindfulness av vandringsprofilen Kenneth Joelsson

Upplever du att tillvaron är stressig och är intresserad av att hitta verktyg som stimulerar välmåendet? Är du nyfiken på uttryck som skogsbad, medveten närvaro och nature awareness? Då ska du följa med på en vandring där du får prova på att kombinera naturvistelsen med praktiska övningar i mindfulness. Att vandra genom ett tilltalande naturlandskap samtidigt som du ger dig möjligheten till sinnesträning och kontemplation, skapar goda förutsättningar för återhämtning och nya spännande upptäckter i livet. 

Tid och plats: Samling i Expo Torup kl 11, Stallarna mitt emot Torups slott. Vi samlas inne på Expon vid den stora modellen.

Kostnadsfritt. Föranmälan senast 1 maj till kenneth@mindtrekking.se då det är max 12 platser. Lämplig klädsel: bekväma fritidskläder och väl ingångna vandringsskor. Ta med: en liten ryggsäck med fika, vattenflaska, regnjacka och varm tröja. Gärna också ett liggunderlag el liknande. Vandringen är ca 5 km och kan bitvis gå utanför stigsystemet. Transport: Skånetrafikens linje 148 tar dig både ut och hem.

13.00 Guidad vandring i natur- och kulturlandskapet kring bokskogen av Per Blomberg

Följ med på en guidad vandring där du har chansen att lära dig om Bokskogens natur- och kulturlandskap samt det kringliggande sjö- och åslandskapet. Per Blomberg är mycket kunnig inom natur och friluftsliv. 

Tid och plats: Samling i Expo Torup kl 13, Stallarna mitt emot Torups slott. Vi samlas inne på Expon vid den stora modellen där guidningen börjar med en kort presentation inomhus. Vandringen är ca 5 km. Ta kläder och skor efter väder.

11.00-17.00: Utställningen Expo Torup om Torups historia, natur och kultur håller öppet.

17.00 (4/5) - 12.00 (5/5):  Tillfällig lägerplats på Gröningen

Den 4 maj erbjuder vi möjligheten att under ordnade former prova på att sova ute i naturen. Den tillfälliga lägerplatsen på Gröningen nedanför friluftsgården öppnar kl 17. Ta med tält och det ni vill sova på. Har ni inte egen utrustning, kontakta gärna Fritidsbanken för lån https://www.fritidsbanken.se/

19.30 och 21.00: Visor på lägerplatsen med Ronnie Holmberg

Arrangemanget är ett samarbete mellan RÅSK, Romeleås- och Sjölandskapskommittén, Malmö stads Fastighets- och gatukontor samt Fritidsförvaltning.

Hela Skåne

Jour-sagotjänst för alla som är mörkrädda - 29 april

Är det läskigt att sova ute? Kan du inte somna? Ring vår jourtjänst 076-887 18 81 på Stiftelsen Skånska Landskap för att få en saga, historia eller deckare uppläst för dig så att du kan komma till ro. Om det tutar upptaget, ring igen.

Tid: 29 april, kl 20-23

För vem: Alla som är mörkrädda

Arrangör: Stiftelsen Skånska Landskap

Höör

Hängmattor och uppvärmda tält - en skönare utenatt. Frostavallens strövområde - 4-5 maj

Nyfiken på att prova att sova i hängmatta eller tältkåta med kamin? Kom förbi på dagen för att testa och lära dig hur det funkar, eller stanna över natten - med egen utrustning eller i någon av de hängmattor eller tält som vi sätter upp. Under informella former kan du ställa frågor, provligga eller kom bara förbi för en kaffe över elden.

Tid och plats: Från kl 13 vid Dagstorpssjön, Frostavallens strövområde. Mer info om plats inom kort.

För vem: Både erfarna utesovare och nybörjare är välkomna.

Arrangör: Instagram-profilen @scandinature

Kostnad för dagsbesök 100 kr (barn under 12 år gratis) inkl kaffe, marshmallows och pinnbröd. Kostnad övernattning i våra hängmattor el tält, 250 kr. Ta själv med liggunderlag, sovsäck, mat och dryck. Begränsat antal platser, anmäl er senast 12 april genom att maila scandinature@ecowise.se eller sms 0766-187 790. Ange namn, antal personer och dagsbesök alt övernattning samt om du vill låna hängmatta/tält. Mer info finns på @scandinatures Facebook-evenemang.

Höör

Tältäventyr med Robusta Äventyr i Frostavallens strövområde - 3-4 maj

Vandra rakt ut i skogen enligt våra instruktioner och njut av en unik upplevelse. De böljande bokskogarna, betesmarkerna och det vackra landskapet mellan Dagstorpssjön och Vaxsjön tar emot dig med en öppen famn. Du vandrar under eftermiddagen och när kvällen nalkas når du en färdigställd tältplats där råvaror för tvårätters middag och frukost väntar på dig. Sov gott under stjärnorna i förberett tält/tipi och njut av vårmorgonen när du kokar ditt kaffe och njuter av frukosten.

Tid och plats: Tältäventyr 3-4 maj. Ankomst med tåg till Höör. Samling vid stationen 16.30 för instruktioner och vandringsstart.

För vem: Vuxna. 

Arrangör: Robusta Äventyr

Kostnad: 1400 kr/person, minst två personer och max åtta personer. Cirka två mils vandring totalt på egen hand, relativt enkelt men med kuperad terräng. Övernattning på förberedd tältplats i tält eller tipi beroende på gruppstorlek. Sovsäck, liggunderlag och dricksvatten finns på tältplatsen. Varje deltagare får råvaror för matlagning på egen hand över öppen eld eller trangiakök. Middag och frukost ingår. Boka plats på info@robustaaventyr.se

Egen utrustning; bra skor för vandring, kläder anpassade efter väder. Liten ryggsäck att ha saker i under vandringen. Varma kläder att sova i om det är en kall maj.

Höör

Prova Nyrups Naturhotell nära Frostavallens strövområde - 17-18 maj

Njut av en helt unik plats och upplevelse - Nyrups Naturhotell - utan bilväg fram, utan el och rinnande vatten - men med en stillhet, närvaro och gemenskap som ger dig minnen för livet. Här ankommer du med tåg och buss till Frostavallens strövområde och vandrar cirka sex kilometer efter våra instruktioner. Du kan också följa vår karta och ankomma med bil, då har du cirka 10 minuters promenad till Naturhotellet. Njut av stillheten då ni lagar till de råvaror som vi ordnat till er över utekökets öppna eldar, samtala länge i vårkvällen och vakna sedan till vårens fågelkör i den mysiga yllehyddan. Efter en härlig frukost som ni lagar över eldarna är det dags att lämna den skogen bakom er och återvända till vardagen, med ny energi i kroppen. 

Tid och plats: 17-18 maj på Nyrups naturhotell, ankomst till naturhotellet mellan kl 14-16.

För vem: Alla

Arrangör: Nyrups Naturhotell

Allt du behöver ingår, ta bara med egna kläder och hygienprodukter. Råvaror för tvårätters middag, frukost, lakan osv är inkluderat i priset. Pris 1350:-/person. Nio platser finns tillgängliga just nu. Boka på boka@naturhotell.se

Höör

Övernatta i vildmarken - i Skånes djurpark - 4 maj

Tid och plats: 4 maj, kl 10

För vem: Alla

Arrangör: Skånes Djurpark

Den 4 maj öppnar Camp Oak upp för säsongen! I Camp Oak bor du mitt i vildmarken med björnar och vargar som din närmsta granne. Förläng äventyret och övernatta mitt i naturen och få en riktig vildmarksupplevelse tillsammans med hela familjen!

Program:
Ankomstdag
10.00-15.00 Pre-incheckning i Baslägret vid ankomst. Bagage kan lämnas här under tiden du upplever parken.
17.00 Incheckning i Camp Oak
18.00 Intro (obligatoriskt) och välkomna till Camp Oak
19.00 Lär oss göra upp eld, grillar och gör tillbehör från grunden.
20.00 Matningsexpedition i skymningen
21.00 Kvällsmys runt lägerelden
22.30 Parken stänger och gäster stannar på Camp Oak-området.

Dag 2
08.00 Vi hjälps åt att laga frukost, mitt i vildmarken
09.00 Björnmatning tillsammans med Djurvårdare
11.00 Utcheckning från Camp Oak
11.00-18.00 Upplev parken.

Information om anmälan via hemsidan: https://www.skanesdjurpark.se/camp-oak

Svalöv

Natthäng vid Svarte sjö i Klåveröd strövområde - 2-3 maj

Kom till vindskyddet vid Svarte sjö i södra Klåveröd strövområde där Skåneledens team finns från tidig kväll. Där bygger ni tillsammans en lägerplats med hjälp av presenning och tarp. Här kan man stanna en timme eller två, eller övernatta. En kortare nattvandring arrangeras - tänk om vi ser kattugglor eller annat spännande?

Tid och plats: Från kl 17.30 2 maj - kl 09.00 3 maj vid Svarte sjö i Klåveröd (se karta på www.skanskalandskap.se/klaverod)

För vem: Alla

Arrangör: Stiftelsen Skånska Landskaps Skåneleden-team

Ta med dig det du behöver för att övernatta utomhus. Ta även med mat för middag och frukost samt kärl för tillagning. Elden hålls vid liv under hela kvällen! För mer info, kontakta Torbjörn Lingöy, torbjorn.lingoy@skanskalandskap.se

Svalöv

Sova-ute-inspiration på Naturum Söderåsen - 30 april-5 maj

På Naturum Söderåsen får du tips om hur du enkelt håller dig varm, torr, mätt & glad i naturnatten, samt om bra och lättillgängliga övernattningsplatser.

Tid och plats: 30 april - 5 maj, kl 12-16 på Naturum Söderåsen

För vem: Alla

Arrangör: Naturum Söderåsen

Svalöv

Valborgsvila i vindskyddet i Söderåsen - 30 april

Ta med egen övernattningsutrustning och prova vindskydden en stund eller stanna kvar över Valborgsnatten. Personal från Söderåsens nationalpark finns på plats. Det kommer finnas en liten eld som man kan grilla vid.

Tid och plats: 30 april, kl 12-16 på Liagården i Söderåsen

För vem: Alla

Arrangör Naturum Söderåsen

Skurup

Sova med hund under bar himmel - god mat, meditation och allsång i Mossbystrand - 26-27 april

Dags att sova under bar himmel? Äta god vegetarisk mat och sjunga in våren. Ni är välkomna att fira in våren tillsammans med andra som älskar att vara ute i naturen. Det finns sovsäckar och liggunderlag att hyra. Ta med dricka och en termos med frukost-dryck. Ta med en snäll hund som kan värma dig. Klä dig varmt plus lite till. Elden är tänd, mat är lagad och kvällens begivenheter är planerad. Frukost serveras innan avresa. Kom som du är och ta med din röst och glada humör.

Tid och plats: 26-27 april, kl 19 vid Mossbystrand, hundbadplatsen.

För vem: Alla - med eller utan hund.

Arrangör och anmälan: Anmäl till Paula Vendel, paula@gardenfix.se. Kostnad 655 kr/pers.

Sjöbo

Nattsafari - se djuren sova ute i Snogeholm strövområde - 4 maj

Vårnatten är full av liv. Ugglor som hoar, fladdermöss som fladdrar, vildsvin som bökar och rävar som skäller. Med ficklampor, fladdermusdetektorer och inspirerande guidning letar vi spår och träffar några av våra nattaktiva djur. Följ med på en sinnlig och spännande nattsafari i Snogeholms vackra och viltrika natur. Arrangemanget utgår från Raftarp där det finns övernattningsplatser, toaletter, grillplatser och möjlighet att hämta dricksvatten.

Tid och plats: Raftarpsgården i Snogeholm, kl 20-22. 

För vem: Vuxna och barn.

Arrangör: Espen Jensen, naturvägledare och guide.

Ta med: kläder efter väder. Boka plats via mail till espen@incendi.se eller tel 0736821055. Obs, begränsat antal platser. Pris: 180 kr för vuxna, 60 för barn t o m 16 år. Betalning: Förhandsbetalning med swish eller kontant/swish på plats.

Ängelholm

Afterwork-bastu och kvällsmys i Kronoskogen strövområde - 3 maj

Alla damer kan bada och basta en fredagkväll i vackra Kronoskogens strövområde. Isbitarnas bastuförening håller till i svart träbyggnad intill hotell Klitterhus.

Tid och plats: 3 maj, kl 16-18

För vem: Damer

Arrangör och info: Isbitarnas bastuförening, mer info via Rita Aatola Olsson i föreningen, tel 070-826 13 75. Gästbadare som inte är medlemmar bastar för 20 kr/gång. I priset ingår, som extra bonus, en kalldusch utomhus.

Ängelholm

Barnvagnsslummer i Kronoskogen strövområde - 5 maj

En guidad vandring som går genom Kronoskogen strövområde. Turen är anpassad till barnvagn och till de små som följer med. Vi börjar och slutar vid Ängelholms station och går ca 10 km på 5 h inklusive pauser. Under turen pratar vi om hur vi får med barnen ut i naturen och vad vi behöver tänka på.

Tid och plats: 5 maj, kl 11.15-ca 16, Kronoskogen.

För vem: För föräldrar med små

Arrangör: Ina Hildeman

Bindande anmälan görs genom att swisha 150 kr till Ina Hildeman på 0730 729 639. Om vandringen ställs in får alla såklart avgiften tillbaka. Har du några frågor, kontakta på angivna telefonnumret eller på mejl ina@hildeman.se

Kristianstad

I en hängmatta på Vångaberget - 29 april-5 maj

Vandra på Vångaberget, i bokskogar och fruktodlingar, övernatta i vildmarkshängmatta med myggnät och regnskydd. Somna i bokskogens pelarsalar eller i fruktodlingen på sluttningar. Vakna när solen stiger upp över Ivösjön.

Tid och plats: 29 april-5 maj, start kl 11 varje dag på Vånga 77.1 på Furustadsvägen 488, 29198 Villands Vånga

För vem: Alla

Boka sovsäck, picknickkorg/ frukostkorg, tips vandringssträckning och övernattningsmöjligheter genom vanga771.se

Tomelilla

Fredagsmys vid Vantalängan - 3-4 maj

Varva ner efter veckan med en timmes Friskvårdsguidning där du vägleds genom enkla övningar för att nå lugn och närvaro. För den som hellre stannar kvar vid lägerplatsen finns det Kubbspel och andra aktiviteter. Vi tänder grillen där du kan tillaga medhavd middag. Fredagsmyset fortsätter runt lägerelden där vi tillsammans tillagar något gott. För den som vill övernatta finns det vindskydd, eller ta med eget tält. Till frukost bakar vi pinnbröd och när vi ätit färdigt packar vi ihop vårt läger. Vid lägerplatsen finns toalett.

Tid och plats: 3-4 maj, kl 17 vid Vantalängans lägerplats.

För vem: Alla

Arrangör: Hjärterum i Skåne

Anmälan till info@hjarterumiskane.se senast 29 april. Kostnad vuxen 250 kr, barn under 12 år 120 kr inkl Friskvårdsguidning, något gott efter middagen, snabbkaffe/te och till frukost pinnbröd, marmelad, mjukost, snabbkaffe/te. Ta med middag, dryck och det du behöver för ev övernattning.