Aktiviteter

Vill du följa med ut v 18?

Sov i träd, mörkervandra, följ med på läger eller fredagsmys vid elden. Häng med ut med någon av våra arrangörer.

Lund

Utevila för de minsta i Skrylle - 1 maj, kl 10-11.30

Hur sover djuren? Lyssna på en saga och vila lite under ett träd. Ta med en filt eller liggunderlag. För barn 0-5 år. Samling utanför naturum. 

Anmälan mm: Föranmälan krävs till naturum@lund.se, max 50 pers gäller. Kostnadsfritt arrangemang.

Lund

Sov i Skrylle - 2 maj, kl 18

Kvällsmys i tältkåtan i Skrylle. Efter pinnbröd och kvällsmat går vi på skymningspromenad i skogen och upplever kvällens dofter och ljud. Naturum har bokat några vindskydd för dig som vill sova på en renfäll och få lite service med ved och omstoppning. Naturvägledarna går hem på kvällen. Den som vill kan vara med bara på kvällsmyset eller sova i tält/vindskydd på egen hand. Du kan åka hit med linje 159 från Lund C med sista bussen för dagen och hem med första bussen nästa dag.

Plats/adress: naturum Skrylle/Skryllegården, Hardeberga 161

Arrangör: naturum Skrylle, naturum@lund.se, 0761 33 53 73

Tid: 2 maj, kl 18

Information om anmälan: Förbokning till naturum@lund.se. Maxantal 20 pers. Kostnadsfritt arrangemang.

Åstorp

Friluftsliv tillsammans i Kärreberga - 30 april-3 maj

Vi vill bjuda med dig och din familj att följa med oss ut! Det här eventet vänder sig främst till er barnfamiljer med lite eller ingen vana av naturtältning och vandring, men givetvis är alla välkomna! För de som vill kommer vi hyra scoutstugan som ligger ca 800m från tältplatsen till självkostnadspris (ca 100-300kr beroende hur många vi blir). Där får man tillgång till vattentoaletter, dusch, el, kök och även sängplats om något barn skulle ge upp mitt i natten. Vill man inte ha tillgång till själva stugan finns där även utedass och rinnande kallvatten som alla har tillgång till. 

På fredag eftermiddag kommer det finnas möjlighet att gratis prova på ett familjeyogapass med sagoyoga som Lindas Barnyoga bjuder på https://lindasbarnyoga.se/ 

I och med rådande corona-situation är det viktigt att ni anmäler er via mail till alexandra@kronholmconsulting.se om ni tänker komma och hur många ni blir.

Plats: Lägerplatsen är belägen i de vackra bok- och granskogarna i Kärreberga - Maglaby på Söderåsens nordvästra hörn. Området är inhägnat och lättillgängligt med bil. Vill man ta kollektivtrafik tar man tåget till Kvidinge station och tar sig sen en promenad på 4,5km till lägerplatsen. Vi har en fast lägerplats, men för de som vill, gör vi dagsutflykter och andra gemensamma aktiviteter för stora och små. Mer info kommer.

Tid: 30 april-3 maj

Arrangör: Alexandra Kronholm och Emma Ising.

Vi kommer även ha en eller flera digitala träffa för att diskutera packlistor, tips och trix, lifehacks mm för de som vill det. Mer information på Facebook-eventet alt via mail alexandra@kronholmconsulting.se

Hörby

Övernattning på Fulltofta Naturcentrum under Valborg - 30 april-1 maj, från kl 15

Kom till Fulltofta Naturcentrum (FNC) och chilla med Stiftelsen Skånska Landskaps Skåneledsteam. Vi finns på plats från klockan 15 den 30/4 till någon gång under förmiddagen den 1/5. Alla är varmt välkomna.

Daniel Quartey kommer vid 16-tiden för att visa hur man lagar spännande god utemat som kan inspirera. Inga smakportioner dock (pga corona).

Framåt kvällen tänder vi grillar och pratar friluftsliv. Kanske går vi en mörkervandring, lyssnar på nattens alla ljud eller låter oss fascineras av en oändlig stjärnhimmel. Vi hjälper er givetvis med praktiska göromål om ni så önskar. Inom området finns en del fasta vindskydd och om det finns behov bygger vi upp ytterligare några. Vill du vara garanterad en plats under tak så rekommenderar vi dock att du tar med ett eget tält eller en presenning/tarp. Vill du bara vara med under kvällen, umgås och grilla, så går det självklart också bra.

För din bekvämlighet finns i anslutning till FNCs toaletter och tillgång till färskvatten. Frukost kan förbeställas till en kostnad av 65 kr/pers och serveras mellan 8.30-10.30.

Tid: 30 april, från kl 15 till 1 maj under förmiddagen.

Plats: Fulltofta Naturcentrum, Hörby

Målgrupp: Alla

Anmälan: Behövs inte, bara att komma!

Hörby

Fredagsmys vid Bjeverödsdammen i Fulltofta strövområde - 1-2 maj, från kl 15

Hjärterum i Skåne bjuder in till fredagsmys vid Bjeverödsdammen! Vi kommer vara flera aktörer på plats med olika arrangemang, så passa på att träffa oss alla!

OBS! P g a rådande läge och med tanke på smittorisken har jag ändrat i upplägget så att ingen mat eller dryck ingår i detta evenemang. Var och en tar själv med det man vill äta och dricka. Priset är därför sänkt.

Följ med på en guidad vandring om historia och nutid i området. Vi startar kl 15 från parkeringen väster om dammen. Kom en stund innan. Sträckan är ca 2,5 km och tar ungefär 1 timme och 30 minuter. Elden tänds för den som vill tillaga sin medhavda fika eller middag. Eget friluftskök går naturligtvis också bra att använda. Fredagsmyset fortsätter runt lägerelden tills vi som väljer att övernatta känner oss redo att krypa ner i sovsäckarna och somna omslutna av nattens ljud. Vindskydd finns men det är ingen garanti att alla får plats. Ta gärna med eget tält, tarp, hängmatta t ex. Eller varför inte hyra hängmatta av annan arrangör som finns på plats!

När fåglarna börjat kvittra och frukosten är avklarad packar vi ihop vårt läger.

Toalett finns. Passa på att sova ute med sällskap!

Tid: 1 maj kl 15.00 – den 2 maj ca kl 10.00

Plats: Bjeverödsdammen, Fulltofta strövområde

Arrangör: Hjärterum i Skåne

Målgrupp: Alla

Kostnad: Vuxen 150 kr, barn under 12 år kostnadsfritt. Swish eller kontant på plats. Avser guidad vandring.

Ta med: Allt du behöver för fredagsmys och ev övernattning

Anmälan: Behövs inte

Kontakt: info@hjarterumiskane.se eller 0733-641192

Hörby

Sova med träd vid Bjeverödsdammen i Fulltofta strövområde - 1-2 maj, från kl 12

Varför sova 10 m upp i ett träd, när det är enklare att sova på 1 m höjd? Vad sover man i och vad händer om det börjar regnar? Kan man trilla ner och hur gör man om man blir kissenödig? Ja det finns många frågor och kanske har du egna som du har funderat på?

Passa på att träffa oss som väljer en plats högt upp, långt ifrån vildsvin och annat fä. Ställ dina frågor, titta på vårt trädsegel och prova våra hängmattor. På kvällen hoppas vi att ni stannar och gör oss sällskap vid lägerelden. Kanske blir det en saga i brasans sken och har ni tur kan ni lyssna på hur man gör sin egen hängmatta utan nål och tråd. Vi hoppas att ni dessutom övernattar med oss och för er som vill prova att sova i hängmatta på låg höjd, finns det ett antal att hyra. Vi ger er instruktioner och tips. Ni väljer plats och vi kontrollerar att allt ser bra ut innan ni går till kojs. Naturligtvis är ni välkomna med egna sov arrangemang.

Tid: 1 maj kl 12 till 2 maj kl 12.

Plats: Bjeverödsdammen, Fulltofta strövområde.

Arrangör: Embla träd och Christina Claesson

Målgrupp: Alla

Kostnad: Hyra av hängmatta 150 kr/pers.

Anmälan: senast fredag den 24 april till info@emblatrad.se eller 0707-300108

Övrigt: Ta med det du behöver för en dag eller natt ute. På plats finns vindskydd, grillstuga och stor äng för tält. Vi är ett gäng arrangörer på plats, och det finns mycket att hitta på - men tänk på att det kan bli trångt om ni planerar att övernatta i vindskydd.

Hörby

Skogsbad vid Bjeverödsdammen, Fulltofta strövområde - 1 maj, kl 18

Att skogsbada innebär inte att vi badar i ordets rätta bemärkelse utan det handlar om att sakta in på tempot, bara vara, ge sig själv en möjlighet att med hjälp av sina sinnen uppleva skogen och naturen i total närvaro. Vi går, rör oss sakta under ca 2,5 tim en sträcka på ca 3 km. Vi går på naturstigar, lite upp och lite ned men i sakta tempo, en stilla egen sittning bjuds du också på – här är det bra med ett liggunderlag eller liknande. Vi avslutar med fika, som du själv tar med dig.
"Många upplever att en guidad tur ökar den lugnande effekten eftersom man då får hjälp att fokusera på sinnesintrycken genom de övningar man gör och genom att man hela tiden blir påmind om att se, höra, dofta och känna. Då är det svårare för tankar kring stress, oro, vardagsplanering att få fäste och man kommer lättare till ro." Åsa Ottosson, författare och journalist.

Tid: 1 maj, kl 18-20.30

Plats: Bjeverödsdammen, Fulltofta strövområde 

Arrangör: Källarbacken AB och Marianne Larsson

Målgrupp: Från 12 år och uppåt.

Kostnad: 150 kr/deltagare

Att tänka på: Kläder efter väder, gärna en extra tröja eller liknande att ta på dig vid vår stilla stund. Ta med dig ett liggunderlag eller något som du kan sitta eller ligga på och glöm inte fika.

Information om anmälan: Senast den 24 april till info@kallarbacken.nu eller mobil 0703803094. Swish/inbetalning av anmälningsavgift till 1232686665. Max antal deltagare: 12 personer

Hörby

Fladdermusvandring i Fulltofta - 28, 29 och 30 april, kl 20

Visste du att en fladdermus kan äta mer än 2000 myggor pr. natt, att vi inte hade kunnat äta choklad utan fladdermöss eller att det finns 19 olika arter fladdermöss i Sverige? Inte? Häng med på fladdermusvandring i Fulltofta. Med lampor och detektorer beger vi oss ut i vårnatten för att leta efter våra bevingade vänner.

Arrangemanget passar för stora och små och utgår från Gäddängen i Fulltofta. Samling på parkeringsplatsen. Vid Gäddängen finns Grillplats, fågeltorn, toaletter och dricksvatten samt möjlighet för att tälta.

Guide: Espen Jensen, naturvägledare och fladdermusexpert.

Plats: Fulltofta strövområde, Gäddängen.

Tid: tis 28, onsdag 29 april och tors 30 kl 20.00-22

Ta med: kläder efter väder.

Pris: 180 för vuxna, 60 för barn tom. 16 år.

Bokas via mail till espen@incendi.se eller tlf. 0736821055. Obs, begränsat antal platser.

Betalning: Förhandsbetalning med swish eller kontant/swish på plats.

Svalöv

Guidad Valborgsvandring i Söderåsens Nationalpark med tema friluftsliv, fåglar och landskap - 30 april

Vi kommer att gå Hjortsprångsrundan (7,7 km) och tillsammans upptäcka lite av det som finns i nationalparken just nu. Vilka fåglar ser och hör vi? Varför ser landskapet ut som det gör? Eftersom denna aktivitet är under veckan ”Hela Skåne sover ute” kommer det även finnas möjlighet att prata friluftsliv över en kopp kaffe.

Tid: 30 april, samling kl.16 vid naturum i Skäralid. Vandringen, inklusive paus, kommer vara cirka 4 timmar. Ingen föranmälan krävs, men ta gärna med lite fika.

Plats: Samling: naturum Söderåsen, Skäralid 747, 26453 Ljungbyhed

Arrangör: naturum Söderåsen

Frågor: naturum.soderasen@lansstyrelsen.se

Kävlinge

Hela Skåne sover ute/Scoutedition - 29 april-1 maj-2 maj i Torna Hällestad, Järavallen och Lödde

Uppleva ljudet av en hoande uggla i skogen eller njuta av en lägereld. Tanken med projektet Hela Skåne sover ute är att få fler att upptäcka naturen om dagen och natten. De stora äventyren visar sig ofta finnas i det enkla och nära, och kan finnas runt i hörnet någon kilometer bort.

Södra Skånes Scoutdistrikt har under våren tvingats att ställa in ett par olika arrangemang på grund av Covid-19 och kommer därför under Hela Skåne sover ute arrangera ett par olika aktiviteter!
Vi kör under parollen Vi ställer inte in – Vi ställer om.

Scouterna kommer under hela veckan se till att det finns möjlighet att ta en natt i vår Hängmatte-, Tält och Vindskyddslund som kommer vara ambulerande under veckan. Prata friluftsliv inom Scouterna, chilla i våra hängmattor och njut av en natt under bar himmel, lägereld att värma sig och något varmt att dricka. Vi har stormkök, grillpinnar och galler om du vill laga till något att äta.
På morgonen ser vi till att det finns frukost (till självkostnadspris).

Tid och plats:

29 april är vi i Torna Hällestad på vår anläggning Gamlegård (Gamlegårdsvägen 20-22). Här blir det vindskyddshäng, lägerbål och grillglöd från ca 17.30 och framåt. Ta gärna med något att grilla. På morgonen bjuder vi på lite nybakat bröd och dricka ngt varmt.


1 maj är vi vid Scoutstugan i Lödde sandskog tillsammans med Scouterna Lödde. Kom och sov ute i vindskydd fredag 1/5 från kl 18-19 till lördag 2/5 kl 11. Ni är välkomna till Scouterna Löddes scoutstuga (Barsebäcksv 88 B) på fredagen mellan kl.18.00-19.00. Då hjälps vi åt att sätta upp vindskydd och sedan sitter vi runt en lägereld och känner av äkta scoutliv. Det finns möjlighet att köpa grillad korv med bröd för 20:- och på lördagen kan man köpa enkel frukost för 20:-/person. Givetvis kan ni också ta med egen mat och tillaga över öppen eld.
Vindskydd fixar Scouterna Lödde och det är ett vindskydd per familj eller sällskap. Alla åldrar är välkomna, men barn under 18 år endast i vuxnas sällskap. På lördagen hjälps vi åt att ta ner vindskydden och kl.11.00 är slut.

Mer info/utrustning att ta med: Liggunderlag eller luftmadrass. Sovsäck och ev. kudde. Varma kläder, en natt i skogen kan vara kall. Bra kläder att sova i är underställ, tjocka strumpor och mössa. Kläder efter väder, dvs ev. regnkläder och gummistövlar.

Anmälan: Ingen anmälan behövs. Ev frågor mailas till Anette Nilsson, ledare i Scouterna Lödde:
anettenilsson30@gmail.com


2 maj är vi på Järavallen tillsammans med Friluftsfrämjandet och Kävlinge-Lödde lokalavdelning.
Från 10.00-15.00 finns det möjlighet att prata friluftsliv, prova på aktiviteter och se vilka föreningsmöjligheter inom friluftsliv som Kävlinge erbjuder. Därefter flyttar vi upp till Saxtorpssjön och sätter upp tält och hängmattor för ännu en natt med Stjärnorna som tak!

På samtliga våra stopp finns lägereld, nåt att dricka och friluftskompisar att hänga med. Vi kommer vid några tillfälle livesända från vår basecamp varje kväll så man även kan vara med på distans!

Malmö

Hyr tältupplevelsen - 27 april - 3 maj

Vi vill att fler ska få uppleva en fin tältnatt i ett riktigt bra tält. Under "Hela Skåne Sover Ute" kan du därför hyra ett kvalitétstält från Fjällräven för specialpriset 100 kr per natt (ordinarie pris 250 kr). Vi har flera olika modeller till uthyrning för både solovandraren och barnfamiljen.

Plats: Naturkompaniet Malmö, Stora Nygatan 35 Malmö

Tid: 27/4 - 3/5

Information om bokning: Obligatorisk bokning antingen via besök i butiken, via telefon 040-6113414 eller via mail på store56@naturkompaniet.se. Antalet tält är begränsat och erbjudandet gäller bara i vår butik.

 

Anmäl din aktivitet här!

Intresseanmälan