Aktiviteter

Vill du följa med ut v 18?

Under våren kommer listan att fyllas på med allt fler arrangemang. 2019 hade vi ett 40-tal arrangemang i var tredje skånsk kommun. Vi uppskattar att tusentals sov ute och hundratusen blev inspirerade tack vare förra årets event Hela Skåne sover ute.

Lund

Utevila för de minsta i Skrylle - 1 maj, kl 10-11.30

Hur sover djuren? Lyssna på en saga och vila lite under ett träd. Ta med en filt eller liggunderlag. För barn 0-5 år. Samling utanför naturum. 

Tid: 1 maj, kl 10-11.30

Plats/adress: Skryllegården, Hardeberga 161

Arrangör: naturum Skrylle

Anmälan mm: Föranmälan krävs till naturum@lund.se, max 50 pers gäller. Kostnadsfritt arrangemang.

Lund

Sov i Skrylle - 2 maj, kl 18

Kvällsmys i tältkåtan i Skrylle. Efter pinnbröd och kvällsmat går vi på skymningspromenad i skogen och upplever kvällens dofter och ljud. Naturum har bokat några vindskydd för dig som vill sova på en renfäll och få lite service med ved och omstoppning. Naturvägledarna går hem på kvällen. Den som vill kan vara med bara på kvällsmyset eller sova i tält/vindskydd på egen hand. Du kan åka hit med linje 159 från Lund C med sista bussen för dagen och hem med första bussen nästa dag.

Plats/adress: naturum Skrylle/Skryllegården, Hardeberga 161

Arrangör: naturum Skrylle, naturum@lund.se, 0761 33 53 73

Tid: 2 maj, kl 18

Information om anmälan: Förbokning till naturum@lund.se. Maxantal 50 pers. Kostnadsfritt arrangemang. 

Hörby

Övernattning på Fulltofta Naturcentrum under Valborg - 30 april-1 maj, fr kl 15

Kom till Fulltofta Naturcentrum (FNC) och chilla med Stiftelsen Skånska Landskaps Skåneledsteam. Vi finns på plats från klockan 15 den 30/4 till någon gång under förmiddagen den 1/5. Alla är varmt välkomna.

Framåt kvällen tänder vi grillar och pratar friluftsliv. Kanske går vi en mörkervandring, lyssnar på nattens alla ljud eller låter oss fascineras av en oändlig stjärnhimmel. Vi hjälper er givetvis med praktiska göromål om ni så önskar. Inom området finns en del fasta vindskydd och om det finns behov bygger vi upp ytterligare några. Vill du vara garanterad en plats under tak så rekommenderar vi dock att du tar med ett eget tält eller en presenning/tarp. Vill du bara vara med under kvällen, umgås och grilla, så går det självklart också bra.

För din bekvämlighet finns i anslutning till FNCs toaletter och tillgång till färskvatten. Frukost kan förbeställas till en kostnad av 65 kr/pers och serveras mellan 8.30-10.30.

Tid: 30 april, från kl 15 till 1 maj under förmiddagen.

Plats: Fulltofta Naturcentrum, Hörby

Målgrupp: Alla

Anmälan: Behövs inte, bara att komma!

Hörby

Lär dig om lägerliv i Fulltofta strövområde - 30 april kl 11

I Brinkesholms trädgård byggs det upp för lägerliv och övernattning för skolklasser som vill lära sig. Hur sätter man upp vindskydd/tarpar och gör upp eld mm? Få fler tips om var du kan tälta, var det finns vindskydd mm. Ingen kostnad för skolor.

Plats: Brinkesholms trädgård, Fulltofta

Tid: kl 11 - ca 13

Målgrupp: Skolor

Anmälan: Drop-in gäller.

Hörby

Fredagsmys vid Bjeverödsdammen i Fulltofta strövområde - 1-2 maj, fr kl 15

Hjärterum i Skåne bjuder in till fredagsmys vid Bjeverödsdammen. Vi börjar med en guidad vandring på ca 2,5 km om området kring Bjeverödsdammen. Därefter tänder vi grillen och var och en tillagar sin medhavda middag. Vill du använda eget friluftskök går det naturligtvis bra. Fredagsmyset fortsätter runt lägerelden där vi tillagar något gott. När vi känner oss redo kryper vi ner i sovsäckarna och somnar omslutna av nattens ljud. Vindskydd finns men det är ingen garanti att vi är ensamma om platsen. Ta gärna med eget tält, tarp eller hängmatta. Till frukost bakar vi scones och när vi ätit färdigt packar vi ihop vårt läger. Toalett finns. 

Passa på att sova ute med sällskap!

Tid: 1 maj kl 15 till 2 maj till ca kl 10

Plats: Bjeverödsdammen, Fulltofta strövområde

Arrangör: Hjärterum i Skåne

Målgrupp: Alla, vuxna och barn

Kostnad: Vuxen 250 kr, barn under 12 år 120 kr. Inkluderar guidad vandring, något gott efter middagen, kaffe/te samt till frukost; scones, marmelad, mjukost, kaffe/te, juice. Anmälan: senast fredag den 24 april till info@hjarterumiskane.se eller 0733-641192 Ta med: middag, dryck och det du behöver för övernattning.

Hörby

Sova med träd vid Bjeverödsdammen i Fulltofta strövområde - 1-2 maj

Varför sova 10 m upp i ett träd, när det är enklare att sova på 1 m höjd? Vad sover man i och vad händer om det börjar regnar? Kan man trilla ner och hur gör man om man blir kissenödig? Ja det finns många frågor och kanske har du egna som du har funderat på?

Passa på att träffa oss som väljer en plats högt upp, långt ifrån vildsvin och annat fä. Ställ dina frågor, titta på vårt trädsegel och prova våra hängmattor. På kvällen hoppas vi att ni stannar och gör oss sällskap vid lägerelden. Kanske blir det en saga i brasans sken och har ni tur kan ni lyssna på hur man gör sin egen hängmatta utan nål och tråd. Vi hoppas att ni dessutom övernattar med oss och för er som vill prova att sova i hängmatta på låg höjd, finns det ett antal att hyra. Vi ger er instruktioner och tips. Ni väljer plats och vi kontrollerar att allt ser bra ut innan ni går till kojs. Naturligtvis är ni välkomna med egna sov arrangemang.

Tid: 1 maj kl 12 till 2 maj kl 12.

Plats: Bjeverödsdammen, Fulltofta strövområde.

Arrangör: Embla träd och Christina Claesson

Målgrupp: Alla

Kostnad: Hyra av hängmatta 150 kr/pers.

Anmälan: senast fredag den 24 april till info@emblatrad.se eller 0707-300108

Övrigt: Ta med det du behöver för en dag eller natt ute. På plats finns vindskydd, grillstuga och stor äng för tält. Vi är ett gäng arrangörer på plats, och det finns mycket att hitta på - men tänk på att det kan bli trångt om ni planerar att övernatta i vindskydd.

Sjöbo

Möt våren under stjärnorna i Snogeholm strövområde - 2 maj

Romeleås- och Sjölandskapskommittén (RÅSK), Sjöbo kommun, Friluftsfrämjandet, Friluftsvaror.se och Stiftelsen Skånska landskap välkomnar dig att möta våren ute i Snogeholms strövområde lördagen den 2 maj.

Lär dig att bygga ett vindskydd tillsammans med Friluftsfrämjandet, boka ett tält eller en hängmatta från Friluftsvaror.se, eller bara kom och upplev ljuden och lugnet i skogen tillsammans med oss runt lägerelden. Under dagen finns möjlighet att paddla kanot och pröva på bågskytte med Skånska pilbågsgillet. På söndag morgon är det kanske dags för årets första morgondopp?

Evenemanget är en del i satsningen #HelaSkåneSoverUte som är initierat av Stiftelsen Skånska landskap. Vi välkomnar därför allmänheten att slå upp tält, sätta upp hängmattan eller rulla ut liggunderlaget vid Raftarps lägerplats från kl 12. Eller varför inte pröva att sova i något av områdets vindskydd? Du som inte har egen utrustning för att sova ute kan låna gratis på www.fritidsbanken.se. RÅSK finns på plats för dig som har frågor kring arrangemanget och Friluftsfrämjandet och Friluftsvaror.se finns tillhands för praktiska tips kring att sova ute. Friluftsvaror.se kommer att dela ut rabattkuponger som ger 20% rabatt på deras sortiment.

Toaletter kommer att hållas öppna hela dygnet. Vi kommer att hålla till vid Raftarps lägerplats. Se karta över området på www.skanskalandskap.se 

Tid: 2 maj

Plats: Snogeholms strövområde

Arrangör: Romeleås- och sjölandskapskommittén (RÅSK)

Anmälan: Evenemanget är kostnadsfritt. Program samt information om anmälan kommer att läggas upp på www.romeleasen.se inom kort.

Svalöv

Guidad Valborgsvandring med övernattning i Söderåsens Nationalpark och tips om friluftsliv - 30 april

Följ med på en ca 4 km vandring från Skäralid till Liagården. Där slår vi läger, lagar mat över öppen eld och går på en kort nattvandring om så önskas. Nästa dag äter vi frukost och vandrar tillbaka till Skäralid. Förväntad återkomst: 1 maj, kl 11. Inga förkunskaper krävs. Vi bjuder på kaffe.

Tid: 30 april, kl 16

Plats: Samling: naturum Söderåsen, Skäralid 747, 26453 Ljungbyhed

Arrangör: naturum Söderåsen

Anmälan och frågor: Anmäl dig senast 23 april till naturum.soderasen@lansstyrelsen.se

 

Anmäl din aktivitet här!

Intresseanmälan