Vandra med barn

Planera hemma med våra kartor

Finns toaletter? Var kan jag skyla vid regn? Våra vandringsleder med samma start- och slutpunkt passar för barnfamiljer som vill ut i skogen. Här är tips att tänka på!

Visst går det att vandra med barn utan att det blir vare sig jobbigt eller svårt. Stiftelsen Skånska Landskap har många kortare vandringsslingor som passar för barn. Du kan planera turen hemma från köksbordet genom våra kartor på www.skanskalandskap.se 

Här nedan finns några enkla råd att tänka på:

Förbered vart du ska åka 

Ägna en stund åt planering innan ni ger er ut för att undvika överraskningar, särskilt om du går med de minsta kidsen. Ladda ned kartor på vår webb www.skanskalandskap.se och studera längden på slingorna. På många slingor kan du ta en genväg tillbaka på annan slinga till utgångspunkt om det blir skoskav eller "kris". På kartorna kan du se var det finns toaletter, vindskydd och eldstäder för era pauser - eller skyla om regnet kommer. I Fulltofta strövområde finns Fulltofta Naturcentrum med café som är öppet sex dagar per vecka. I Snogeholm finns Besökscentrum Snogeholm med café som är öppet ons-sön. 

Titta gärna på kartorna tillsammans med barnen för att väcka lust och skapa en bild i förväg av spångar, gamla ekar eller stränder att plocka stenar på. Kanske finns det en sjö att bada i eller ett fik i närheten som ni kan stanna vid? 

Välj rätt slinga att gå - och pausa ofta

Grundregeln är att inte skynda fram utan att gå i barnens takt. Kolla på myror, titta på granar underifrån och gissa bajset ni hittar.

Hur långt orkar barn gå? Det kan variera från barn till barn. Det finns en oskriven regel som säger att en kilometer/dag/barnets ålder fungerar. Det innebär att 2-åring går två kilometer och en 5-åring klarar fem kilometer. I Stiftelsen Skånska Landskaps strövområden finns slingor av varierad längd.

Packa rätt

För den korta turen på några timmar räcker det ofta att ta med sig en liten ryggsäck med något ombyte i form av strumpor, vantar och extra fleece, men även fika, varm eller kall dryck. Lite godis i form av kex, torkad frukt eller chokladbit brukar också vara en bra motivering när orken tryter. Ett mini-apotek av skavsårsplåster och sårskölj är också klokt att ha med sig. 

För den lite längre turen över en heldag krävs en större packning för fler stopp och lunch/fika. Andra saker som kan vara bra är fickkniv, trangia och tändstickor/tändstål. Låt gärna även de små barnen själva ha en ryggsäck även om den bara innehåller vattenflaska och lite godis.

Hitta bra kläder

Lager på lager-principen gäller fortfarande. Bra underställ med varm ulltröja eller fleece ovanpå och ytterst vind- eller regnjacka samt byxor är en god kombination under vår och höst. Istället för att köpa nytt, försök att hitta goretexplagg eller kängor på begagnat-marknader. Vanliga gummistövlar med varma strumpor fungerar bra för de mindre medan de lite äldre kan behöva vandringskängor.

Varmare dagar går det ofta utmärkt att vandra i ett par sköna gympadojor för barn. Pröva er fram vad som fungerar bäst.

Fem tips att tänka på innan du ger dig ut

-Förbered er hemma genom att titta på kartor och prata om äventyret ni har framför er. Hitta ut på www.skanskalandskap.se 

-Räkna antalet upplevelser och skratt - inte antalet kilometer.

-Välj rätt slinga, gärna där du har chans att göra "reträtt" på en korsande slinga som tar dig tillbaka där du började.

-För alla med barnvagn eller handikapp - flera tillgängliga stigar finns i våra områden som t ex Fulltofta strövområde som har träbron Ravinslingan uppe i trädkronorna.

-Det är aldrig för tidigt eller försent för att ge sig ut i naturen för vandring.

 

 

Mer om Grytåsa

Betade skogsbackar

Grytåsa är ett litet område för kortare vandringar på Stiftelsen Skånska Landskaps tre markerade leder. Möllers skog är en av få skogar...

Läs mer

Mer om Snogeholm

Äventyr mellan sjöarna

I Snogeholm – mellan sjöarna Sövdesjön, Snogeholmsjön och Ellestadssjön - möter du ett skiftande landskap med sandiga hedar, öppna...

Läs mer

Mer om Fulltofta

Något för alla

Mitt i strövområdet ligger Fulltofta Naturcentrum som är en "entré" ut i naturen med utställning, servering, aktiviteter samt...

Läs mer

Mer om Bockeboda

Mäktig skog i Vattenriket

Bockeboda ligger på Nävlingeåsens sluttning, ner mot Kristianstadsslätten. Från Bockatorpet utgår flera av Stiftelsen Skånska Landskaps...

Läs mer