Vandra i skånska strövområden

Promenera, strosa eller vandra

En söndagspromenad, en dagsvandring eller en flerdagarstur med övernattning? Över hundra vandringsslingor för kortare eller längre turer finns i våra strövområden.

I våra nitton strövområden finns vandringsalternativ för alla, för de som söker efter den kortare slingan, den längre och mer kuperade, eller för den som även vill se kulturhistoria på vägen. På flera slingor går det att ta sig fram med barnvagn eller rullstol. Vi har samlat tips på ett femtontal slingor under 5 km som passar alla som söker efter korta turer i fem av våra strövområden.

Våra strövområden sträcker sig från Djurholmen och Breanäs i norr, Snogeholm i söder och i väster finns Järavallen och Kronoskogen samt i öster Tjörnedala och Friseboda. Läs mer om dem på vår sida Våra strövområden. Där hittar du också vandringstips och kartfoldrar att ladda ned med totalt över hundra olika markerade slingor att gå.

Skåneleden går genom tolv av dessa strövområden och längs med leden finns enklare lägerplatser med vindskydd och toalett. Några av dessa ligger i våra områden. I både Fulltofta och Skrylle finns rundvandringar på 10 respektive 18 kilometer. Hit kan du också ta dig med buss. I Järavallen stannar bussen mellan Landskrona-Malmö några kilometer från Skåneleden, i Snogeholm kan du ta buss till Sövde by och ta dig in i strövområdet via Skåneleden. Eller ta bussen till Söderåsens nationalpark och vandra längs Skåneleden till Klåveröds vandrarhem (cirka 1 mil).

I tre av våra områden kan vi erbjuda bekvämt boende. I Snogeholm finns flera stugor att hyra. I Fulltofta finns Bjeverödshuset med plats för 12 övernattningsgäster, en bit från Naturcentrum ligger  ligger Jägarbostaden med plats för 6-8 personer. I Klåveröds strövområde finns Klåveröds vandrarhem som erbjuder säng och även ett mindre café.

Boenden i området

Mer information