Vandra i Snogeholm

Dra på vandringsskängorna

Dra till skogs i Snogeholms strövområde. Här finns tre längre promenader och vandringar i Snogeholm, även förslag på flerdagarsvandring med övernattning.

Snogeholms strövområde erbjuder tio olika vandringsstigar med varierad längd, från 1,6 km till 16,5 kilometer. I de skiftande landskapen mellan de tre sjöarna finner du sandiga gräshedar, mörk granskog, öppna fälader och blöta alkärr.

Här finns förslag på två kortare och en längre vandring:

Stora Sjöslingan, 2,3 km

Slingan går delvis sjönära längs Snogeholmssjön, i bok- och blandskog, genom en bokpelarsal. En del av stigen går på en grusväg. Gör gärna en avstickare till utsiktstornet i norr.

Roshusslingan, 3,9 km

Vandringsstigen går på en naturstig och grusväg genom blandskog, granskog och längs öppen betesmark. Här doftar det av kaprifol. Inne i hagen finns ett utsiktstorn. Tänk på att det finns betande djur, undvik att gå in med hund.

Snogeholmsleden, 16,5 km

Leden går runt hela strövområdet i varierad terräng, mest på naturstigar och vissa sträckor i beteshagar. Stigen passerar Kejsardammen, Landskapslabbet, Snogeholmssjön och Navröds naturreservat.

Vill du stanna ute lite längre finns fyra ombonade och fullt utrustade stugor att hyra längs stigen. Eller ta med sovsäcken och bo i vindskydd i strövområdet.


Förslag på dagsvandring i Snogeholms strövområde som går på Skåneleden

Längd: 3 km Skåneled t/r från Sövde by + ca 10 km

Följ Snogeholmsleden medsols då du kommit in i strövområdet för en lagom dagsvandring med utrymme för längre pauser eller aktiviteter (se ljust gult i kartan). Leden tar dig längs med Snogeholmssjöns kant där du kan både fiska, paddla kanot och ge dig ut i roddbåt. Du ser Snogeholms slott och passerar Kejsardammen där du kan köpa fiskekort för put-and-take fiske. Fortsätt på den gula leden förbi en grillplats med fin utsikt över sjön och sedan genom vacker lövskog och kohage. Tänk på att hålla hunden kopplad! När du möter Skåneleden följer du denna norrut till busshållplatserna i Sövde.

 

Mer om Snogeholm

Äventyr mellan sjöarna

I Snogeholm – mellan sjöarna Sövdesjön, Snogeholmsjön och Ellestadssjön - möter du ett skiftande landskap med sandiga hedar, öppna...

Läs mer

Mer information