Tonårstips: Vinterturer med kompisar

Ta med kompisarna ut i skogen

Ordna vintrig picknick, bestig en skånsk "topp", lär dig om träd eller träna ute. Vi har listat tips för unga som vill ta sig ut på egen hand, antingen per cykel eller buss.

Här är några tips för tonåringar som vill ge sig ut i naturen. Några av strövområdena kan nås med cykel eller buss.

Cykling med vinterpicknick i Friseboda strövområde. Området består av över tre kilometer lång sandstrand, böljande sanddyner och gammal gles tallskog där du går på omarkerade stigar. Om du åker ut tidigt kan du ha turen att se säl och sjöfågel. Ta gärna cykeln hit på Sydostleden, hoppa av och utforska naturen till fots (hela området är naturreservat). Tips: Picknick i solen bakom en sanddyn funkar fint i februari! 

Vandra Trädstigen i Skrylle strövområde. Ta bussen ut till Skrylle och gå en sväng längs Trädstigen, ca 1,5 km, där tavlor berättar om de olika träd som du passerar. Vet du hur kustgran, fågelbär och hassel ser ut? Vill du vandra längre: ta dig vidare upp till t ex Måryd där det ofta är färre människor på vardagar.

Vandra vid havet i Tjörnedala strövområde. I strövområdet med hagmark och klippor är det alltid skönt att vara. Vandra på någon av de två korta lederrna, 3.5 km eller 1,7 km. Hållplats för Skåneexpressen finns längs väg 9.

Gå på åsen i Hammars backar och klättra ned till havet. När snön är framme får man nästan en "fjällkänsla" på de vida fälten och branta sluttningarna. Var bara försiktig så att du inte halkar. Vill du vandra till Hammar kan du ta Skåneleden som passerar kustvägen. Busshållplats finns också längs kustvägen. Tips: har det snöat kan du ta med pulka - om du är lite barnslig. Andra skånska "toppar" är Vedema hall i Vedema strövområde och Höje hall i Klåveröds strövområde.

Gör en långvandring eller träna ute i Bockeboda strövområde. I den mäktiga Bockebodaskogen i Vattenriket kan du ta Gul led, 15,3 km genom hundraåriga ekar, gammal granskog, högrest lövskog, förbi torpruiner och stengärden. Tips: Vid Bockatorpet har du ett utegym om du vill träna ute istället för inne. Om det finns snö kan det även finnas skidspår - kolla status på skidspar.se. Du kan ta bussen ut vardagar till Bockeboda, men måste gå 2 km från busshållplats till södra parkeringen.

Vandra i granarnas rike i Vedby strövområde. I det lilla strövområdet finns några korta stigar att njuta av samtidigt som du ser alla sorters barrträd: lärkträd, gran. Hit går dock inte bussen, så du behöver skjuts.