Sova utomhus - några tips

Checklista inför övernattningen

Ett isolerande liggunderlag, mössa och ficklampa är några bra saker att ha med sig under övernattningen utomhus.

Att sova ute i tält eller vindskydd ger fantastiska upplevelser för den som inte provat förut. Några tips till packningen har vi samlat här i en komihåg-lista.

Eftersom friluftsutrustning kan vara dyr är ett första råd att låna, hyra eller köpa begagnat. Via Friluftsbanken, som finns i flera städer, kan du låna uteprylar några veckor. 

Några saker att packa ned:

Liggunderlag: Den största avkylande effekten kommer underifrån. Ett väl isolerande liggunderlag, granrisbädd eller tältsäng gör underverk för nattsömnen. Om det är en kall natt - välj gärna två liggunderlag alt ett uppblåsbart för att få bästa isolering.

Sovsäck: Välj en sovsäck för höst/vår. Se på sovsäckens anvisningar om komforttemperatur och var medveten om den kan variera mellan män och kvinnor. Om du sover ute under vintertid och det blir flera minusgrader - välj vintersovsäck alternativt dubbla sovsäckar.

Klä av dig: Det räcker att du är iklädd ett underställ eller liknande i sovsäcken. Det är inte de tjocka kläderna som isolerar utan den luft som hålls instängd och inte tillåts cirkulera. Om du har för mycket kläder på dig stannar fukten från kroppen kvar och du kan alltså riskera att frysa. Den tjocka jackan kan du med fördel breda ut över sovsäcken. 

Liten mössa: Huvudet är den del av kroppen som avger mest värme. Isolera huvudet med en liten mössa och du håller kroppen varm.

Rör på dig: Innan du kryper ner i din sovsäck så spring några ruscher eller hoppa lite grann, så att du får upp kroppsvärmen något. Kryp sedan ner i sovsäcken och stäng till vid halsen eller runt huvudet. Den alstrade värmen bibehålls sedan genom sovsäckens isolerande förmåga.

Vattenflaska i stål: Fyll den med kokhett vatten, lägg den (med läcksäker kork) i en yllesocka och använd den i sovsäcken som värmekälla. Möjliggör övernattning ute trots sämre isolerad sovsäck eller med täcke/filt. På morgonen är vattnet ljummet och drickbart.

Ficklampa: Ta med ficklampa eller gärna pannlampa så att händerna är fria när du rotar i din packning eller utför andra nattliga bestyr som matlagning, toalettbesök etc.

Termos: Fyll på termosen kvällen innan så har du kaffe/te-vatten på morgonen. Du slipper kliva ur din varma sovsäck för att starta friluftskök etc och koka vatten. Kan också med fördel blandas med lätt mixade havregryn som du låter stå några minuter och vips är frukostgröten klar.

Vatten: Dricksvatten saknas på många övernattningsställen. Ta med eget hemifrån eller ta med ett portabelt reningsaggregat om du har till gång till ett sådant.

Mini-apotek: Ett litet apotek av plåster, litet första förband, myggmedel, salubrin mm kan vara bra att ha med sig, särskilt om du är ute med barn. Toapapper är också bra att ha med sig.

Kök: Stormkök el annat lämpligt kök som du är van vid att ta med sig. I våra 19 strövområden finns också rastplatser och eldstäder utplacerade. Kåsor och bestick bör du också ha.

Tändstål/tändstickor/tändare: Det är lätt att glömma att ta med sig detta, så dubbelkolla att det finns i packningen innan du ger dig ut.

Hygien: Var noga med att tvätta händerna i samband med matlagning (och givetvis efter toalettbesök.)

Skräp: Ta med allt ditt skräp när du lämnar platsen.

Mer information om var i våra 19 strövområden som du kan tälta, var vindskydd och eldstäder finns  - klicka vidare till Strövområden.