Hemestra i Skåne

Njut av vita stränder, vandra över vidder, se skånsk vulkan, cykla, paddla

Vandra i Vedemas djungel. Surfa i Vitemölla. Få "fjällkänslan" i Djurholmen. Vandra och ö-luffa I Breanäs vildmark. Vi listar flera sommartips.

Det finns många halvt okända ställen i Skåne som många inte hittat till än. Här är tips för både vuxna och barn inför semestern: 

-Vandra över vidder i Djurholmen strövområde på södra delen av Hallandsåsen med stor mosse, nästan orörd bok och magisk ravin där du kan ge dig ut på våra vandringsleder.

-Vandra i stillsamma Sjömossen i Fulltofta strövområde där du ger dig ut på varierad naturstig över mossmark och mörk granskog. Parkera vid Kyllingahus. Flera mindre besökta vandringsleder utgår från parkeringar i östra, västra och norra Fulltofta.

-Vandra i skånsk djungel i Vedema strövområde. Kring Rökeån är växtligheten med ormbunkar, kabbeleka och aklejruta nästan tropisk. Vandra Blå slingan 3 km förbi slingrande Rökeån, Barsjön och upp på spännande Vedema hall.

-Vågsurfa i Vitemölla strövområde. I de södra delarna av området kan du vågsurfa vid rätt vindar. Ha leash, bräda och ta med en kompis när du är ute i vattnet då det kan uppstå strömmar. Andra områden att surfa i är Kronoskogen och Friseboda strövområden.

-Fiska i Finstorp. På södra sidan av Söderåsen finns Finstorp strövområde som inte är lika känt som andra delar. Här kan du meta i dammen. Området passar utmärkt för barnfamiljer då vandringslederna är korta.

-Ta en utenatt för att uppleva morgon och kväll i naturen. Ta med familjen och sov ute i Vedby strövområde med spännande trädslinga där du lär dig om olika sorters träd. Eller sov i hängmatta i Möllerödssjö strövområde där du även har den perfekta badsjön.

-Sola och bada i Friseboda strövområde där du kan hitta en egen plats på den långa vita stranden. Området är mindre känt än t ex Stenshuvud och därför ett alternativ. I området finns fina naturstigar och en tillgänglig led.

-Ö-luffa per kanot och vandra i vildmarkens Breanäs strövområde vid Immeln. Här har du många öar att utforska och göra strandhugg på. Immelns många öar gör att det är lättpaddlat för familjer som kan hitta lugna vatten i lä. Vandringsleder och tillgänglig led finns i Breanäs strövområde.

-Sov ute med de minsta i t ex stilla, lugna Bjeveröd i norra Fulltofta strövområde med porlande vattenlandskap vid spångad led. Norra, västra och östra Fulltofta strövområde har många vandringsleder med färre besökare än mellersta Fulltofta.

-Vila på stranden i Vitemölla strövområde. Åk gärna till mellersta parkeringen, där det ofta finns plats, och vandra på naturstigar genom tallskogen ned mot strandbackarna. Vitemölla är ett alternativ till Stenshuvud som ofta är välbesökt sommartid. Hela naturreservatet har många naturstigar, men inga markerade leder förutom Skåneleden. 

-Promenera och vandra i ekarnas Uddarp i södra Bockeboda strövområde där du går bredvid mäktig bok, ek och stenmurar i Vattenriket. Flera vandringsleder, mtb-led och tillgänglig led finns i Bockeboda strövområde.

-Vandra på skånsk vulkan i Frostavallen strövområde. På Bjäretslingan i Frostavallen når du vulkanen Ulfsbjär som imponerar. Följ skyltningen och ta dig ändå bort till rasbranten. Många vandringsleder finns i Frostavallens strövområde, även bad och fiske.

-Klättra och cykla mtb i "klippiga bergen" i Klåveröd strövområde. En mtb-led på ca 5 km finns och i juni även ett nytt mtb-spår på 14 km där du kan uppleva djupa bokskogar, raviner och klippor i Skorstensdalen och Snuvestuan.

-Spana fågel och mys med familjen i Grytåsa strövområde. Lilla Grytåsa strövområde har flera vandringsleder antingen förbi Flinka sjö med fågeltorn, längs Flinkabäcken att plaska i eller Hästskostigen som är en ridled som du också kan vandra på.

-Se konst i naturen i Tjörnedala strövområde. Där kan du gå på konstpromenad, ArtWalk, längs vandringsleden Blå stigen.

Många fler tips om våra vandringsleder, vandring för barn, bryggor, badplatser, kanoter att hyra, mtb-leder mm finns på vår sida under Göra. Kartfoldrar att ladda ned med information och tips finns under Strövområden.