Lagom är bäst

Gulmarkerad led i skogen.

Råd för att vandra med små

Visst går det att vandra med barn utan att det blir vare sig jobbigt eller svårt. Vi har många vandringsslingor 2-6 km utan branta partier. Du kan planera turen hemma från köksbordet genom våra kartor. Här nedan finns fem goda råd att tänka på:

Förbered vart du ska åka 

Ägna en stund åt planering innan ni ger er ut för att undvika överraskningar, särskilt om du går med de minsta kidsen. Ladda ned kartfoldrar på vår webb under Strövområden och studera längden på slingorna. 

Titta på kartorna tillsammans med barnen för att väcka lust och skapa en bild i förväg av spångar, gamla ekar eller stränder att plocka stenar på. Kanske finns det en sjö att bada i eller ett fik i närheten som ni kan stanna vid? 

Välj en rundslinga

Hur långt orkar barn gå? Det kan variera från barn till barn. Det finns en oskriven regel som säger att en kilometer/dag/barnets ålder fungerar. Det innebär att 2-åring går två kilometer och en 5-åring klarar fem kilometer.

På de flesta av våra vandringsleder, som är "rundslingor", kan du ofta ta en genväg tillbaka på annan slinga om det blir skoskav eller "kris". På våra kartor kan du tydligt se var vi har toaletter, vindskydd och eldstäder för era pauser - eller skyla om regnet kommer. Grundregeln är att inte skynda fram utan att gå i barnens takt. Kolla på myror som jobbar, titta på granar underifrån och gissa bajset ni hittar. I Fulltofta strövområde finns även Fulltofta Naturcentrum med café som är öppet tors-sön. I Snogeholm finns Besökscentrum Snogeholm med café som är öppet ons-sön. 

Mamma vandrar med en dotter och en son i skogen
Mamma och flicka vid vattenbrynet i en skog
Förälder med ryggsäck och barn vandrar mot en Skånegård.

Packa lätt och rätt

För den korta turen på några timmar räcker det ofta att ta med sig en liten ryggsäck med något ombyte i form av strumpor och extra fleece, men även fika, varm eller kall dryck. Lite snacks i form av kex, torkad frukt eller chokladbit brukar också vara en bra motivering när orken tryter. Tänk på att aldrig starta vandringen på tom mage - ät innan. Ett mini-apotek av skavsårsplåster, fästingpincett och sårskölj är också klokt att ha med sig. 

För den lite längre turen över en heldag krävs en större packning för fler stopp och lunch/fika. Andra saker som kan vara bra är fickkniv, trangia och tändstickor/tändstål. Låt gärna även de små barnen själva ha en ryggsäck även om den bara innehåller vattenflaska och lite godis.

Sköna skor och kläder

Välj sköna väl använda skor till barnen. Vår och sommartid kan det räcka med stadiga gympaskor. För kortare turer på våra vandringsleder behövs sällan vandringskängor. Pröva er fram vad som fungerar bäst.

Lager på lager-principen gäller fortfarande när det gäller kläder. Bra underställ med varm ulltröja eller fleece ovanpå och ytterst vind- eller regnjacka samt byxor är en god kombination under vår och höst. Sommartid räcker det med sköna byxor och en tunn tröja, gärna långärmad för att stå emot ev myggor. Istället för att köpa ny utstyrsel, försök att hitta goretexplagg eller kängor på begagnat-marknader. 

Lek och ha kul

Viktigast av allt är att gå i barnens takt. Se till att det finns tid att plaska i sjön, kika efter fiskyngel, klättra upp i utsiktstornet. Ta gärna med kikare, håv och gärna en boll att leka med.

Bra råd i fickan

  • Förbered er hemma genom att titta på kartan tillsammans och prata om äventyret ni har framför er, t ex bron ni ska över, utsiktstornet ni ska upp i eller maten ni ska laga ute.

  • Välj rätt slinga med lagom längd. Alla våra vandringsleder är rundslingor och välj gärna en där du har chans att göra "reträtt" på en korsande slinga. 

  • Gå i sköna skor och ta med ombyte, som extra strumpor och en tröja. Packa med god fika och extra "energi" som russin, kex och mackor.

  • Skynda långsamt i barnens takt. Lek längs vägen. Ta med boll och pixi-bok om orken tryter.

  • Kom ihåg att allt inte kan planeras. Ibland blir det skoskav, en regnskur dyker upp eller ostmackan blev jordig. Låt inte det hindra er från att testa vandring en andra gång.