Promenera till svampen

Hitta ut till dina ställen

Kantareller, soppar, kremlor. I de skånska skogarna kan du hitta läckra matsvampar och vi guidar dig till några ställen. Vandra och plocka samtidigt!

Det är tid för svampplockning. I flera av våra strövområden finns det goda chanser att hitta svamp. Ett sådant är de norra delarna av Fulltofta strövområde där du inne i den äldre granskogen kan finna gula hattar. I Frostavallen och Vedema finns det chans att se Karl-Johan, kantareller och taggsvamp. I Vedby och Grytåsa strövområde kan du hitta trattkantareller som oftast växer i stora familjer. Glöm inte att ta med dig en korg eller plastbunke så mår den plockade svampen allra bäst.

Tänk på att särskilda regler gäller i naturreservat och nationalparker när det gäller svampplockning. På våra skyltar i våra strövområden finns tydlig info om hur du kan läsa mer om vilka lokala regler som gäller i respektive naturreservat med hänvisning till Länsstyrelsen.

Plocka bara de svampar du är helt säker på

Gula kantareller är det få som tar miste på. När det gäller övriga svampar råder vi dig att utgå från en tydlig svampflora. I dag kan du också hitta appar som t ex Svampguiden som beskriver 100 av våra bästa matiga svampar i både text och bild. Till varje artbeskrivning finns bilder och länkar till "förväxlingssvampar" på snarlika svampar. Dessutom finns en svampnyckel med Ja- och Nej-frågor som gör det lättare att komma fram till vilken svamp du just hittat.

Carpaccio med Karljohan

Stefan Olsson, skogs-och egendomsförvaltare, delar med sig av ett delikat recept. Man kan kalla det carpaccio, fast på svamp:

Utgå från små nyplockade Karl-Johan. Skiva dem så tunt du kan och lägg på bädd av ruccolasallad. Droppa över olivolja, krydda med svartpeppar och hyvla över parmesan. Njut!

 

Mer om Frostavallen

Uteliv året om

Frostavallens strövområde är bokskogar, glittrande sjöar och öppet landskap. Stiftelsen Skånska Landskap erbjuder flera markerade...

Läs mer

Mer om Vedema

För skogens vänner

Vedema är skog. Dunkel granskog, en del tallskog men också torra bokbackar och fuktdrypande lövskog där du hittar Stiftelsen Skånska...

Läs mer

Mer om Grytåsa

Betade skogsbackar

Grytåsa är ett litet område för kortare vandringar på Stiftelsen Skånska Landskaps tre markerade leder. Möllers skog är en av få skogar...

Läs mer

Mer om Vedby

Hundraårig skogshistoria

I Vedby är trädslagen ovanligt många och det här är platsen för dig som vill lära dig mer om träd. Stiftelsen Skånska Landskaps markerade...

Läs mer