Nio tips för höstlovet

Vandra med pannlampa, labba med appar, fiska, sov ute och gå på minisafari

Naturen är öppen dygnet runt hela lovet då du kan ge dig ut på höstvandringar, utemys vid elden och djurspaning. Kika i vår lista.

Vandra i skön höstskog bland troll och djur

Vi tipsar om 30 härliga vandringar som passar för barn på max 5 km. Några fungerar för barnvagn och rullstol. Gå upp en timme tidigare och spana efter djur från t ex ett utsiktstorn i Snogeholm, där du har god chans att se dovhjort och vildsvin. I t ex Vedema strövområde kan du lyssna efter troll på Vedema hall. Enligt sägnen ska det nämligen bo ett troll under berget sedan den dagen då en liten flicka rövades bort från en bonde...

Vandra med pannlampa kvällstid

Skogen får liv på kvällen. Ta med en kompis och vandra längs en stig när det mörknat med fick- eller pannlampa. Lyssna efter pip och fladder. Se om ni får ögonkontakt med några glimmande ögon.

Labba och lek med appar

Vi listar appar med roliga spel, quiz, labb och info om djur och natur, som Xnote, Viltappen, Skräplabbet och Naturboken, som lockar dig ut i naturen. Kika i listan över Appar får barn att gå ut.

Gå på minisafari

I närmaste skogsparti kan du hitta mycket spännande om du tar dig tid att leta bland alla detaljer. Skalbaggar, spindel, en sten som ser ut som ett ansikte eller en bokstav? Hittar du något vasst eller något runt? Ge dig ut på liten safari och "naturbingo" där du kryssar av allt du hittar. Läs mer i vår broschyr Skogen är en skatt med många olika hösttips.

Sov ute under stjärnor

Tipsa dina föräldrar om att det går att sova ute i tält eller vindskydd. Middagen kan ni ordna vid elden. Fajitas med färs och grönsaker till exempel. Glöm inte att poppa popcorn i panna som smakar extra gott utomhus. Här hittar du tipsen om Sköna sovaute-ställen. I Snogeholm finns även stugor och i Klåveröd finns vandrarhem.

Kolla in utställning om svampar

På Fulltofta Naturcentrum finns en svamputställning för vuxna och mush-room för barn där du lär dig om annorlunda svampar. Naturcentrum har café och har öppet hela höstlovet utom på måndagen. På Besökscentrum Snogeholm finns Café Villa Vandra som har öppet onsdag-söndag. Även där finns en svampfotoutställning att kika på. 

Testa att cykla

I t ex Järavallen, Kronoskogen och Klåveröd strövområden finns mtb-leder som funkar fint för barn. Låna cykel av en kompis. Läs mer om våra mtb-leder på totalt 45 km. För de minsta är det lättast att cykla på våra grusvägar.

Mys vid elden

Färdiga upphöjda grillplatser med galler finns det många av i våra strövområden. Gör upp eld och grilla en toast med ost och skinka där. Andra klassiker är krabbelurer, pinnbröd eller grillade marshmallows som är goda att äta när man är till skogs. Ett enkelt tips på nybakade kanelbullar ute är att använda färdig pizzadeg som du rullar ut och brer smör, kanel och socker på. Rulla sedan ihop, klipp till bitar och lägg i panna på elden. Täck med lock och grädda. Några recept finns här.

Fiska upp middagen

I Snogeholm kan du fiska gratis från bryggan om du är barn. Vuxna måste däremot köpa fiskekort. Andra ställen som är gratis att fiska är Fiskedammen i Finstorps strövområde och Barsjön i Vedema strövområde.