Laga mat ute

Het grön curry, pinnbröd deluxe, snabba nudlar och halstrad honungslax

Matpauserna smakar extra gott när du är ute. Här får du recept på bl a grön curry, honungshalstrad lax, krabbelurer, nudlar med ingefära samt pinnbröd med pizzasmak.

I våra strövområden finns över hundra iordningställda rastplatser, med bänkar, bord och ibland eldstad. Ett alternativ är att använda trangiakök, men se till att det står på stadig ickebrandfarlig mark. Läs gärna våra tips om att Göra upp eld säkert och smart. Här får du tips och recept på fika och lunchrätter. En trerätters ute till helgen?

Krabbelurer med saffran eller rivet äpple (ca 10 st)

3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl socker
1 ägg
1 dl mjölk

Smakvarianter: 0,5 g saffran alt 1 rivet äpple + kanel

Blanda ihop ingredienserna till en smet. Blanda ned saffran eller rivet äpple och ev kanel. Klicka ned dem i lite smör i varm panna på trangiaköket eller grilla dem över öppen eld. De är farligt goda.

Snabba nudlar med ingefära och grönt, 4 port

1 gul lök
2 vitlökar
2 morötter
1 bukett broccoli
1 bit rödkål
1 msk riven ingefära
1 msk olja
1 paket nudlar, ca 250 g
1 buljongtärning, t ex grönsaks-
2 msk soja
salt, svartpeppar

På hemmaplan: Hacka löken. Strimla eller skär morötter, kål och broccoli i bitar. Riv/hacka ev också ingefära på förhand och lägg allt grönt i en påse. I skogen: Koka nudlarna tillsammans med en buljongtärning enligt förpackningen. Ställ åt sidan under lock. Fräs sedan grönsaker och ingefära i olja i en annan panna tills de är mjuka, ca 5 minuter. Häll av kokvattnet från nudlarna. Rör ned nudlarna i pannan med grönsaker. Häll i soja och krydda med salt och svartpeppar. Njut!

Mexikansk tacogryta med wraps, 4 port

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
5 dl majskorn
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
2 avokado

ev 1 krm chilipeppar, ev limesaft

Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och strimla paprikorna. Förbered gärna och hacka grönsaker hemma och ta med ut. Fräs lök och paprika några min under omrörning i en panna eller på stormkök. Blanda i majs och kryddor. Kärna ur, skala och tärna avokadorna. Rör ner avokadon i fräset. Stänk ev över limesaft. Lägg röran i wraps eller tortillabröd och ha gärna gräddfil till.

Cias gröna curry, 4 port

2 msk olja
3 msk grön curry
2 burkar kokosmjölk
4 dl grönsaksbuljong
8 limeblad (kan ersättas med torkad lime eller rivet limeskal)
4 msk fisksås
1/3 tsk salt
1 tsk socker
3 msk tamarind
(1 sötpotatis om så önskas)
5 dl kokta gröna linser (gärna i tetra)
1 st zucchini, delad i lagom munsbitar
15 sockerärter alt gröna bönor
20 blad basilika
1 stor mild chili, tunt strimlad

Förbered på hemmaplan: Skär zucchini och ev potatis i munsbitar, ca 2 cm stora. Strimla chilin tunt. Förkoka gröna linser hemma (alt ta förkokta i tetra). Skär bort huvudbladnerven från limebladen alt riv lime på rivjärn och ta med. I skogen: Hetta upp olja och grön curry under stark värme i panna el stormkök. När curryn doftar som "himmelriket" (starkt) häll i en burk kokosmjölk. Sätt ner värmen något och koka tills den reducerat något. Häll i nästa burk kokosmjölk och låt även den reducera. Tillsätt limeblad, fisksås, salt, socker, tamarind och grönsaksbuljong. Önskas sötpotatis i soppan tillsätt den och låt koka en stund. När sötpotatisen är nästan genomkokt tillsätt zucchini, koka någon enstaka minut. Tillsätt sockerärt/bönor, chili, basilika och linser. Ta bort pannan från värmen. Färdigt att servera med bröd därtill. Kokt ris eller couscous är gott till grytan.

Halstrad honungslax med mango och koriander, 4 port

300 g lax
1/2 tsk salt
1 tsk honung

1 mango eller 1/2 paket fryst mango
4 mindre bitar vitkål el salladskål
1 dl creme fraiche

2 dl färsk koriander, hackad

Limedressing: 2 limefrukter (pressad saft och rivet skal), 1 jalapeno fikhackad, 1 schalottenlök finhackad, 1 dl färsk korander, 1 tsk sesamolja, 2 msk olivolja, 1 tsk honung, salt.

Tillbehör: pitabröd/tunnbrödsklämma eller ett alternativ är ha bulgur till som man toppar med lax och koriander.

Strö salt och honung på laxen och grava minst 20 min. Lägg i plastpåse och ta med dig ut. Förbered gärna dressingen på hemmaplan och ta med ut. Skala och skär mango i bitar eller tina fryst mango. Förpacka för att kunna ta med dig ut. Låt den gravade laxen rinna av, skär laxen i bitar. Hetta upp pannan i skogen och grilla vitkålen/salladskålen tills den fått färg, ca 2-3 min per sida. Lägg i laxen och grilla/stek sedan laxen i några minuter. Klicka över creme fraiche när allt är klart och strö över hackad koriander. Servera i klämma eller i kåsa med kokt bulgur med vitkål och lax, toppat med dressing.

Pinnbröd med ost och örter (12 st)

Blanda:
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten

Smaksätt med 2 dl riven ost och 2 tsk rosmarin eller oregano

Blanda allt och knåda till en deg på hemmaplan. Ta med i plastpåse eller burk.

Leta reda på så raka pinnar som möjligt. Ta bort bark och kvistar med en täljkniv. Dela degen i 12 delar. Rulla degklumpen mellan händerna till långa korvar och snurra runt pinnarna. Håll pinnbrödet över glöden i ca 15 minuter. Vänd ofta. När brödet lossnar från pinnen är det färdigt. Ät bröden med en klick smör i hålet som bildats efter pinnen.

Pinnbröd med nystekt falafel, 8-10 st

Gör degen i receptet ovan.

8-10 st färdiga falafel och bitar av paprika, rödlök eller blomkål.

Pestosås: Blanda 1 dl creme fraiche eller gräddfil med 2 msk pestosås och ev lite cayenne.

Trä falafel på pinnar tillsammans med grönsaksbitar. Rulla ut pinnbrödsdegen till längder och linda degen runt falafel/pinnen. Tryck till längst upp och längst ned. Grilla över eld. Ät med pestosås till!

Marshmallows över eld

(Recept från guiden Skogen är en skatt)

Grillad marshmallow och ett lager choklad mellan två grahamskex, enkelt och riktigt gott.

Spetsa en marshmallow på en pinne och grilla över öppen eld. Snurra den ofta. Bred nutella på ett grahamskex, lyft av marshmallowen med hjälp av de två kexen. Njut!