Kom igång att vandra för att må bra

Ta med bekväma skor, dubbla strumpor och liten fika

Börja med en lunchrunda eller en vandringstur efter jobbet. Våra strövområden har vandringsleder 2-5 km med samma start- och slutpunkt.

Att vandra är egentligen inget annat än att ge sig ut den hederliga gamla skogspromenaden. Våra strövområden har många korta vandringsleder från 2-5 km för den som inte vandrat förut. De är utspridda över hela Skåne med stigar genom strandhedar, lövskog, djup granskog eller tall. Forskning visar att lätt motion i naturen är positivt för hälsan på flera plan och bromsar stress, sänker blodtryck, ger styrka och ökar konditionen.

Välj rätt vandringsled från punkt A till A

Ladda ned våra kartfoldrar där du ser våra vandringsleder. Alla är rundvandringar där du kommer tillbaka till samma startpunkt. Börja med 1-2 km och gärna på våra tillgängliga leder med bred träspång eller hårdgjort underlag om du behöver extra stabilitet. I beskrivningen av varje led ser du om det finns kraftiga backar, mycket rötter och stenar, så att du kan bedöma naturens karaktär. I många av våra områden finns dessutom toaletter och grillplatser med tak som gör turen lite mer bekväm.

Stressa inte

Ta vandringen i ditt tempo, glöm klockan hemma. Att vandra är att njuta av naturen, så det finns ingen anledning att springa fram.

Ta hand om dina fötter

Använd redan väl använda kängor eller gympaskor så att du inte får skoskav. För att ytterligare förebygga skav kan du dra på dig två tunnare strumpor eller tejpa områden på fötterna som är lite känsliga. Ett annat knep är att alltid vädra fötterna och dra av strumporna när du stannar. Torra fötter = fötter som mår bra. 

Ta med dryck och liten fika

En liten ryggsäck med en macka eller chokladbit förhöjer alltid vandringsturen. Ta även med något att dricka.

Några extrasaker att packa med sig om du går lite längre

En extratröja och regnplagg är alltid bra att ha med sig om vädret förändras. Solskyddsmedel, fästingplockare och keps kan också vara bra att ha i en liten packning, gärna en liten ryggsäck. Du vet själv vad du behöver på din tur.

 

 

 

Mer om Breanäs

Sagolika skogsäventyr

Breanäs är området för dig som vill vandra i vildmark på Stiftelsen Skånska Landskaps markerade vandringsleder. I det lilla området längs...

Läs mer

Mer om Kronoskogen

Badliv och sälta

Kronoskogen är salta bad, lång vit sandstrand, unika sandmarker och sanddyner, tallskog. I denna idyll finns Stiftelsen Skånska Landskaps...

Läs mer

Mer om Möllerödssjö

En runda runt sjön

I strövområdet Möllerödssjö är sjön den naturliga medelpunkten - oavsett om du vill bada, fiska, spana efter fågel, promenera eller bara...

Läs mer

Mer om Frostavallen

Uteliv året om

Frostavallens strövområde är bokskogar, glittrande sjöar och öppet landskap. Stiftelsen Skånska Landskap erbjuder flera markerade...

Läs mer