Göra upp eld

Tips för snabb och säker eld

Hur får man fyr när det regnar? Hur får man en stabil grund för kokkärlet? Här är våra tips om hur du snabbt och säkert får upp eld när du är ute i skogen.

En eld ute i skogen ger både ljus och värme. Vid en eldstad kan du laga till mat, värma dig om du blivit kall eller bara få en skön trivsam stund. Runt om i våra 19 strövområden finns upphöjda eldstäder, både med och utan tak, för dig att använda. Ha koll på om det råder eldförbud eller ej genom att undersöka lokala föreskrifter i den aktuella kommunen.

Åtta tips när du ska göra upp eld:

-Se till att avgränsa eldplatsen med stenar och plocka bort barr och löv omkring.

-Förbered dig. Se till att du har både grövre och tunnare trästickor - eller kvistar som du hittar i skogen. Med en medhavd fickkniv kan du lätt splinta stickor. Du behöver även något att tända med, t ex tidningspapper eller torrt dött granris. Är det blött ute kan du leta efter pinnar som inte legat direkt på marken utan i skydd av en sten.

-Tändstickor, tändare eller tändstål är en smaksak. Tändstål är pålitligt i alla väder medan tändstickor riskerar att bli fuktiga och tändare kan sluta fungera.

-Börja med att göra en stadig grund av fyra vedklabbar eller rejäla pinnar där du sedan kan ställa kastrullen eller kittel. Grunden är viktig, så att du får en säker matlagningsplats.

-När det är dags att tända elden: gör en större luftig boll av tidningspapper som du lägger inuti eldhuset eller grunden. Gör sedan en ännu en boll som du tänder med. Se till att det finns "flikar" inne i bollen så att syre kan komma in när du ska tända den.

-Tänd bollen. Flytta snabbt över till ditt eldhus. Jobba snabbt. Lägg på stickor och pinnar från sidan, några i taget.

-Mata elden med stickor, men var försiktig. Lägg inte på för mycket ved så att elden kvävs. Inte heller för lite så att elden brinner ut. Snart kommer du att förstå eldens olika sprakande, knastrande och poppande ljud som lär dig vad du ska göra härnäst.

-Var mycket noga med att släcka elden ordentligt med vatten innan du lämnar platsen!

Njut vid elden!