Fika och luncha i skogen

Maten gör utflykten

Matpauserna smakar extra gott på skogsutflykten. Här får du recept på mexikansk tacogryta, krabbelurer med saffran samt pinnbröd med pizzasmak.

I våra strövområden finns över hundra iordningställda rastplatser, med bänkar, bord och ibland eldstad. Eller hitta en stubbe, sten eller glänta för fikapausen. Här får du tips och recept på fika.

Pinnbröd med pizzasmak (12 st)

Blanda:
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vatten

Rör ner:
2 dl kallt vatten, 2 dl riven ost och 2 tsk pizzakryddor

... och knåda till en deg. Ta med i plastpåse eller burk.

Leta reda på så raka pinnar som möjligt. Ta bort bark och kvistar med en täljkniv. Dela degen i 12 delar. Rulla degklumpen mellan händerna till långa korvar och snurra runt pinnarna. Håll pinnbrödet över glöden i ca 15 minuter. Vänd ofta. När brödet lossnar från pinnen är det färdigt. Ät bröden med en klick smör i hålet som bildats efter pinnen.

Krabbelurer med saffran eller rivet äpple (ca 10 st)

3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl socker
1 ägg
1 dl mjölk

Smakvarianter: 

1/2 gram saffran eller 1 rivet äpple + 1 tsk kanel

Blanda ihop ingredienserna till en smet. Blanda ned saffran eller rivet äpple och ev kanel. Klicka ned dem i lite smör i varm panna på trangiaköket eller grilla dem över öppen eld. De är farligt goda. 

Mexikansk tacogryta med wraps, 4 port

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
5 dl majskorn
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
2 avokado

ev 1 krm chilipeppar, ev limesaft

Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och strimla paprikorna. Förbered gärna och hacka grönsaker hemma och ta med ut. Fräs lök och paprika några min under omrörning i en panna eller på stormkök. Blanda i majs och kryddor. Kärna ur, skala och tärna avokadorna. Rör ner avokadon i fräset. Stänk ev över limesaft. Lägg röran i wraps eller tortillabröd och ha gärna gräddfil till.

Grillade marshmallows

(Recept från guiden Skogen är en skatt)

Grillad marshmallow och ett lager choklad mellan två grahamskex, enkelt och riktigt gott.

Spetsa en marshmallow på en pinne och grilla över öppen eld. Snurra den ofta. Bred nutella på ett grahamskex, lyft av marshmallowen med hjälp av de två kexen.

Njut!