Visa ren kärlek i våra strövområden

Visa ren kärlek och hjälp oss att städa i strövområdena på skräpplockardagen den 19 sept. Nedskräpningen och sopmängden har ökat markant i naturen under hemestern.

Den 19 september arrangerar Håll Sverige Rent en dag för att locka alla att göra en insats. Du kan själv göra skillnad genom att plocka skräp medan du vandrar i våra strövområden. I Järavallen samt Snogeholm strövområden finns också skräpholkar med plastpåsar uppsatta om du inte tar med egen. Läs mer längst ned i våra andra skräpråd för hållbart uteliv.

Skräp är en utmaning i skånska strövområden

Det blev en skräpig sommar i skånsk natur på grund av fler hemestrande svenskar. Vi på Stiftelsen Skånska Landskap märker en tydlig ökning av mängden sopor, både i överfulla tunnor, men också i mängden skräp som hamnar i naturen. Fimpar, ölburkar, engångsförpackningar blir en allt vanligare syn på våra vandringsleder. Trots att vi ökade antalet soptömningar och städning har det ändå inte räckt till överallt. I t ex Järavallen strövområde har även anställda vid soligt väder åkt ut två gånger per dag för att plocka skräp, vilket genererat ett fyllt gallersläp per dag. 

Andra sätt för Stiftelsen Skånska Landskap att öka medvetenheten är satsning på skräpprojekt i Järavallen, skräpholkar i Snogeholm, fler sopkärl och tömningar samt informationsinsatser.

Nationellt märks samma utveckling

Nedskräpning är inget unikt fenomen för Skåne. Överallt i landet, från fjällvärlden och kända besöksmål, hörs samma rapporter de senaste månaderna.

En förklaring till beteendet kan vara en minskad känsla och förståelse för naturen med dess arter, enligt forskaren Ebba Lisberg Jensen, docent i humanekologi vid Malmö universitet. Hon tror att fler ser naturen som en friskvårdsarena där man ska vandra, cykla och röra sig, men har tappat förståelse för naturens arter, värde och känslighet.

Råd för mer hållbart och skräpfritt uteliv

-Minska ned på dina takeaway- och engångsförpackningar genom att förbereda egen fika hemma att ta med ut. 

-Är soptunnan full i strövområdet? Ta med din soppåse hem igen, så att du dessutom kan sortera skräpet.

-Gör en insats och plocka det skräp du ser när du är ute. Din fina insats påverkar andra!

 

 

Publicerat: 2020-09-18