Utepedagogik x 3

Vem får ut tusentals skånska elever i naturen? Jo, Stiftelsen Skånska Landskap som i veckan lanserade tre stora utomhuspedagogiska projekt.

Många inom skolans värld vittnar om att friluftsdagar, utflykter och andra möjligheter för pedagogik i naturen dras in. Genom åren har Stiftelsen Skånska Landskap med Upplevelsepedagogiskt centrum jobbat i motsatt riktning: tiotusentals skånska skolbarn har fått chansen till en dag i skogen. I förra veckan lanserades Expedition Klåveröd för tredjeklassare, Storkakademien för fjärdeklassare och även ett helt nytt skolprojekt, Inga små stjärnor får slockna, med Teater Sagohuset för åk 1 och F-klass.

På Expedition Klåveröd får elever lära sig hantera tändstål, skaffa naturkunskaper och ta sig igenom några fartfyllda "strapatser" i historiska fotspår. I Storkakademien i Fulltofta sätter sig eleverna i skolbänken, fast vid ett gammalt anrikt lärosäte som utbildar naturfilosofer. Det nya skolprojektet Inga små stjärnor får slockna innebär också en heldag i Fulltofta med en kombination av teater och utställning om småkryp.

Läs gärna mer om de olika utomhuspedagogiska projekten under För skolor.

Publicerat: 2019-02-01