Kickoff för Hela Skåne sover ute

Stiftelsen Skånska Landskap satsar på Hela Skåne sover ute i år igen. Den 6 mars får vi draghjälp av sovaute-proffset Markus Torgeby som kommer till Fulltofta Naturcentrum.

För andra året genomför vi på Stiftelsen Skånska Landskap treårsprojektet ”Hela Skåne sover ute”. Tillsammans med samarbetspartners Naturum Skrylle, Söderåsen Naturum och Naturskolan Lund gör vi en storsatsning för att få människor att upptäcka naturen under dygnets mörka timmar. Under v 18, 27 april till 3 maj, hoppas vi att alla skåningar tar tillfället i akt och provar ett nattligt äventyr i den skånska naturen. Varför inte sova i vindskydd, vila i hängmatta, tälta i trädgården eller bara slumra med öppet fönster?

-Vi vill locka ut folk i den skånska naturen när den är som vackrast och under en tid då dygnet bjuder på annorlunda upplevelser. Vi vill också bidra till en bättre folkhälsa. Det är ett obestridligt faktum att vi stärks både fysiskt och psykiskt av att röra på oss och av att vistas i olika naturmiljöer, säger projektledare Torbjörn Lingöy på Stiftelsen Skånska Landskap.

Fredag den 6 mars arrangerar Region Skåne och Stiftelsen Skånska Landskap en kickoff-föreläsning med sovaute-proffset och författaren Markus Torgeby, just nu aktuell med boken ”Sova ute”. Han talar varmt om de oanade krafter du får av att vistas ute.

-Jag tror på att sova ute, omgiven av raka granar, mörker och kyla. Ligga på rygg och titta upp mot stjärnorna, se andedräkten sprida sig som ett tunt moln framför ögonen. Det sker något när man är omgiven av ett rum som är oändligt, säger Markus Torgeby som fortsätter:

-Om du aldrig har sovit ute tycker jag att du skall passa på under Hela Skåne sover ute vecka 18. Vi människor har sovit ute under tusentals år och det är naturen som har format oss till dom vi är. Så passa på och upplev något du kanske aldrig upplevt förut.

På portalen​ www.skanskalandskap.se/helaskanesoverute finns tips och råd för att guida alla som känner sig osäkra och kanske ska ut för första gången: Vad ska jag ta med mig, hur håller jag värmen och var kan jag slå upp mitt tält? På portalen finns även en växande lista över sova-ute-arrangemang genom föreningar, organisationer och privatpersoner under Hela Skåne sover ute. Du som vill haka på en aktivitet är varmt välkommen att göra så.

-Du behöver inte tillbringa hela natten ute. Det är en fantastisk upplevelse att under några timmar sitta ner runt en lägereld och tillsammans med gamla eller nyfunna vänner, låta dig omfamnas av ett tätnande mörker, menar Torbjörn Lingöy.

Vill du som representerar press och medier komma på föreläsningen 6 mars kl 13.00 – 14.30 på Fulltofta Naturcentrum? Anmäl dig till ledförvaltare Magnus Malm, Stiftelsen Skånska Landskap, magnus.malm@skanskalandskap.se​ 

6 mars får du även chansen att höra mer om Hela Skåne sover ute från projektledare Torbjörn Lingöy, Stiftelsen Skånska Landskap, torbjorn.lingoy@skanskalandskap.se som är på plats. 

Publicerat: 2020-03-04