Hitta till natur utan trängsel

Undvik köer i naturen. Vi tipsar om mer okända pärlor bland våra strövområden. Andra tips är att parkera smart, söka upp mindre parkeringsplatser eller att cykla ut.

I strövområden i västra Skåne som t ex Arriesjön och Järavallen kan det ofta bli överfulla parkeringar och mycket folk i dessa tider. Därför har vi samlat andra förslag:

-Åk till nya ställen. Flera strövområden som t ex Grytåsa, Vedema, Vedby, Breanäs, Djurholmen, Möllerödssjö, Finstorp, Bockeboda och Frostavallen som vanligtvis är mindre välbesökta strövområden.

-Undvik huvudparkeringsplatsen och välj mer avlägsna parkeringar. Ladda ned våra kartfoldrar där du tydligt ser alla parkeringsalternativ. Ofta finns det plats för din bil på nästa parkering. I t ex Snogeholm finns det t ex ofta mer plats att stå i t ex södra och västra Snogeholm än vid Snogeholmssjön. I Fulltofta finns det också många mindre parkeringar att välja bland i stället för att åka till t ex Fulltofta Naturcentrum.

-Parkera smart. Parkera din bil så att nästa bil kan få plats och räddningsfordon kan komma fram.

-Välj cykel istället för bil. Bor du så nära att du kan cykla ut i naturen? Arriesjön ligger t ex på ca 30 min cykelavstånd från Malmö. Kronoskogen strövområde är på cykel- och gångavstånd från Ängelholm. Järavallen, Skrylle och Frostavallen strövområden ligger också relativt nära tätorter.

-Ta buss ut i naturen. Till flera av våra strövområden går också bussar, som t ex Tjörnedala. Vitemölla, Järavallen och Fulltofta.

-Ta gärna med ditt skräp hem. Många av våra soptunnor blir överfulla under helgerna på grund av ett ökat tryck. Om du har möjlighet, ta gärna med din soppåse hem igen.

-Fullt på grillplatserna? Ta med klassisk picknickfilt och slå dig ned på en egen plats istället.

 

Tänk också på att hålla avstånd i naturen så att vi minskar smittspridningen av covid-19. Läs mer om Stiftelsen Skånska Landskaps råd och rutiner.

 

Publicerat: 2020-05-20