Elever tänder på småkryp

Teater, småkrypsutställning och eget skapande. 900 elever nås av det nya skolprojektet Inga små stjärnor får slockna genom Stiftelsen Skånska Landskap och Teater Sagohuset.

Det var i veckan som Stiftelsen Skånska Landskap slog upp dörrarna till vårens nya utomhuspedagogiska skolprojekt Inga små stjärnor får slockna på Fulltofta Naturcentrum. Under mars månad får 900 elever i åk F-1 från skånska skolor en spännande heldag i naturen där de livsnödvändiga, tindrande småkrypen är huvudpersonerna och tänder många "ljus" och insikter hos eleverna. Utställning och teater bygger på ett samarbete mellan Stiftelsen Skånska Landskap och Teater Sagohuset.

-Oj, det var många, hojtar en förstaklassare på Ludvigsborgs friskola som kikar upp på släckta stjärnor på himlen i utställningen efter att hon tryckt på en daggmask i trä.

I samma stund som hon trycker på småkrypet upphör ljuset från flera stjärnor. Så betydelsefull är daggmasken för naturen, förklarar naturvägledare Anders Larsson, Stiftelsen Skånska Landskap. Han berättar hur "jordens bonde" ser till att det blir gångar i jorden när den bryter ned löv och växtrester. Klassen lyssnar intensivt.

Skolprojektet består av tre delar. Först får eleverna se teatern Pojken och stjärnan som utgår från Barbro Lindgrens berättelse. Föreställningen inleds med "två stjärnor som tänds på en himmel ovanför ett cirkustält" och sedan figurerar både hare, val och korpar i den fängslande historien. Efter teatern får eleverna uppleva utställningen Småkryp där naturvägledare berättar om olika livsviktiga kryp i den svenska naturen. Sedan är det dags för eleverna att ge sig ut i naturen för att skapa eget småkryp.

Skolprojektet Inga små stjärnor får slockna, som pågår 11-29 mars, är ännu ett fullbokat projekt av Stiftelsen Skånska Landskap. Under årens lopp har tiotusentals elever fått chansen att vara i naturen genom Stiftelsen Skånska Landskaps enormt uppskattade utomhuspedagogik.

Utställningen Småkryp kommer även att öppnas för allmänheten den 30 mars. Då kan alla stiga in i småkrypens värld, under jorden, vid stubben, på ängen och i skogen, ja alla som bor runt Fulltofta strövområde. 

För press och medier:

Välkommen på pressträff på Fulltofta Naturcentrum den 20 mars kl.10. Pressen möter verksamhetsansvarig Åsa Johansson, Stiftelsen Skånska Landskap samt Leila Åkerlund, konstnärlig ledare, Teater Sagohuset, för att höra mer om skolprojektet och ställa frågor. Reportrar får också chansen att träffa en skolklass som precis varit på föreställningen. Se också filmklipp av teatern Pojken och stjärnan.

Anmälan till pressträff sker till Åsa Johansson, Stiftelsen Skånska Landskap, på asa.johansson@skanskalandskap.se eller 076-887 1883.

Publicerat: 2019-03-17