Höstdag för hela familjen

  • Datum: 2/10
  • Tid: 11:00-15:00
  • Var: Fulltofta
Observera att detta evenemang avslutades 2016-10-02

För fjärde året i rad bjuder vi in till Höstdag på Fulltofta Naturcentrum. Den 2 oktober fylls skogen åter av roliga aktiviteter för hela familjen – några favoriter i repris, men mycket nytt.

Alla aktiviteter ligger längs en kortare slinga nära naturcentrat, som är barnvagns- och rullstolsvänlig. Allt är gratis utom ridningen. 

Karta med alla aktiviteter får du i vårt infotält vid parkeringen på själva dagen. Du kan också kika på kartan här (pdf).

PROGRAM

Äventyrslöpning
Prova äventyrslöpning i delvis stiglös terräng med roliga stopp på vägen. Lämpligt från 11 år och uppåt. Rundan är på ca 5 km, farten anpassas efter deltagarnas nivå. Ha bra skor på dig! Start kl 12 och 14, ingen föranmälan. Samling vid Skåneledstältet.

Skapa och pyssla
Skapa smycken och pins av fröer, bär och löv. Gör din egen reflex av naturmaterial. Prova trädkroki och teckna träd med kolkrita. Eller gör lövkrona och smycken av höstlöv. Samling trädkroki kl 12 för instruktioner, övrigt skapande är igång hela tiden.

Bland skogsväsen
Gå på väsenvandring och leta efter naturväsen och deras boningar med hjälp av en trollring och guldspår. Efteråt kan du skapa ditt eget skogsväsen av lera.

Se skogsmaskin och jämför åldrar
Se hur en skogsmaskin fungerar och lär dig mer om varför vi avverkar skog. Och jämför din ålder med granens årsringar. Hur gammal kan en gran egentligen bli?

Gör din egen fågelholk
Snickra din egen fågelholk och ta med dig hem. Olika fåglar gillar olika fågelholkar och vi visar olika varianter. Hur bor till exempel fladdermusen helst?

Lär mer om allemansrätten
Har du koll på vad man får och inte får göra i skogen? Testa dina kunskaper i vår tipsrunda om allemansrätten. Alla får ett litet pris. Vi lottar också ut 3 presentkort i caféet (för köp av mat, dryck, böcker eller spel).

Gör din egen äppelmust
Gör egen äppelmust och provsmaka den nypressade juicen.

Rid islandshäst
Snälla hästar från Kvarnbacka islandshästar väntar på dig som vill prova att rida en kort runda. Kostnad: 40 kr/person.

Körsång och trubadur
Musik följer dig i skogen. En trubadur sjunger visor för stora och små. Klockan 13 och 14 kan du lyssna på Frosta kammarkör, som sjunger in hösten på trädpromenaden i ravinen (på naturcentrat vid dåligt väder).

Få vandringstips
Nyfiken på att vandra med kidsen? Skåneleden är på plats och ger tips på vandringar och hur du packar när du ska vandra med barn. Gissa rätt vikt på ryggsäcken och vinn fem skåneledskartor (hela leden).

Grilla pinnbröd
Prova att göra upp eld och grilla med Friluftsfrämjandet Höör/Hörby. Du får själv rulla degen på pinne och grilla ditt bröd över öppen eld.

Knåpa och knyt
Knyt och knopa med med Hörby Scoutkår och se vad man kan bygga med rep och pinnar. Och laga krabbelurer över öppen eld.

Kika in i Biboet
Kika in i Biboet och träffa Ringsjöbygdens biodlarförening, som berättar hur ett bisamhälle fungerar och hur honungen tas till vara.

Om olyckan är framme
Hur ger jag hjärt- och lungräddning och hur fungerar egentligen en hjärtstartare? Tillsammans med Röda Korset kan du öva på andningsdockor och lära dig mer om första hjälpen.

Mat & dryck

Fika gör du i vårt café, där vi också grillar och säljer korv. Vill du grilla eget är grillarna vid parkeringen igång. Du kan också köpa olika sorters korv och marshmallows vid Brinkesholm, där vi håller grillen igång.

Ta bussen och få gratis dryck!

Buss 469 går hela vägen till naturcentrat från Höör och Hörby. I Hörby är bussen synkad med SkåneExpressen från Malmö, Lund och Kristianstad. Vi bjuder alla som kommer med buss på valfri dryck i caféet under dagen.

Tidtabell för 469 som pdf (skanetrafiken.se)

Hitta med bil

Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat till Fulltofta Naturcentrum. Från E22 mellan Malmö och Kristianstad, ta avfart 29 (väg 13, Hörby), sedan väg 13 mot Höör. Karta och vägbeskrivning till Fulltofta Naturcentrum på hitta.se

Folder med karta för Fulltofta strövområde (pdf)

Mer om Fulltofta