Fulltofta Naturcentrum

Något för alla

Fulltofta är ett gammalt godslandskap med mäktiga ekar och vida fälader. Områdets hjärta är Fulltofta Naturcentrum, en interaktiv utställning och café. Naturlekplats, grillplats, stigar, vandringsled och fiskeplatser väntar utanför.


     | Fulltofta Naturcentrum
     <br />Foto: Johan Hammar
     | Caféet i Fulltofta
     <br />Foto: Jenny Brandt
     | Magnhilds runda
     <br />Foto: Johan Hammar
     | Ravinslingan är gjord för rullstol och barnvagn
     <br />Foto: Johan Hammar
     | Gör utflykten till ett äventyr
     <br />Foto: Jenny Brandt
     | Ryttare i Fulltofta strövområde
     <br />Foto: Johan Hammar
     | Vad döljer sig under komockorna?
     <br />Foto: Martin Hejdesten
Karta >

Något för alla

Fulltofta är ett gammalt godslandskap med mäktiga ekar och vida fälader. Områdets hjärta är Fulltofta Naturcentrum, en interaktiv utställning och café. Naturlekplats, grillplats, stigar, vandringsled och fiskeplatser väntar utanför.

Natur

I Fulltofta möter du ett omväxlande landskap – djupa skogar, öppna gläntor och hagmarker, små och stora dammar och flera bäckar som ringlar fram. Nedåt Ringsjön finns fäladsmark där jätteekar har sin hemvist. Många av ekarna är flera hundra år gamla, den äldsta 500 år.

Kulturhistoria

I Fulltofta finns många stenar med en historia att berätta. Håll utkik efter odlingsrösen och torpruiner, som finns lite varstans i området. De vittnar om tider då området brukats och varit bebott. Fulltofta är ett av landets största områden med fornåkrar och odlingsrösen från stenåldern.

Öppettider & kontakt

Öppettider

Öppet alla dagar i veckan
1 april - 4 sept: 10-17

 

Öppet tisdag-söndag (stängt måndagar)
5 sept - 31 okt 11-17
1 nov - 31 jan: 11-16

Stängt julafton, juldagen, nyårsafton, nyårsdagen, midsommarafton

 

Aktiviteter

Naturcentrum - utställning

Människan, naturen och de spår som vi lämnar efter oss är det genomgående temat i den interaktiva utställningen, som ryms i en ombyggd lada. Öppet alla dagar i veckan, inget inträde.
Läs mer om utställningen

Vandra och promenera

Det finns ett tiotal markerade stigar av olika längd. Tre av dessa (Ravinslingan, Fiskestigen och Strandpromenaden) är anpassade för barnvagn och rullstol, och är certifierade av Equality. Det finns en barnvagnsslinga på 6 kilometer (eller 4 om du tar en genväg) som går längs skogsvägar norr om naturcentrat.
Beskrivning av Fulltofta på Equality.se.

Vandringsleden Skåneleden passerar området och här finns också en 10 kilometer lång Skåneledsrunda, Fulltofta Runt. Skåneledskarta kan du köpa i caféet.
Till Skåneledens webb
Fulltofta Runt (på skaneleden.se)

Tips på dagsvandringar i Fulltofta

Natur- och kulturstig

Nyfiken på hur landskapet förändrats på 250 år? Eller hur en mulmholk fungerar? Följ då med på den 3,6 kilometer långa natur- och kulturstigen. På tolv informationstavlor får du i text och bild följa landskapet då och nu, men också ta del av olika metoder för att bevara och öka den biologiska mångfalden.

Trädpromenad

Högt uppe bland trädkronorna, åtta meter över marken går trädpromenaden i Fulltofta. Barnvagns- och rullstolsvänlig.

Gå på detektivjakt

Ta med familjen på en detektivjakt (ca 1 km) där du måste lösa olika ledtrådar för att komma vidare. Instruktioner får du på naturcentrat.

OBS! Den bokstavsvandring som tidigare funnits är tillfälligt nedtagen. Istället kommer vi erbjuda en Väsensvandring från och med 23 augusti.

Väsenvandring

Under några höstveckor kan barn i åldrarna 3-8 år ge sig ut på Väsenvandring i Fulltoftaskogen. Hämta ut din trollring, följ guldspåren och ge dig ut i skogen och leta. Kan du hitta deras boningar? 

Skogslek

En bit bort från naturcentrat finns skogslek och hinderbana för stora och små barn.

Äta

I samma hus som utställningen finns ett café, som har öppet alla dagar i veckan. Här serveras kaffe, te, kylda drycker, kakor, smörgåsar och pajer. Caféet är KRAV-cerifierat.

Det finns flera iordningställda rastplatser i området med bänkar, bord och eldplatser. I närheten av naturcentrat finns ett grillhus med tak.

Övernatta

Vill du sova bekvämt finns två stugor att hyra - båda nyrenoverade och fullt utrustade. Jägarbostaden har 6-8 bäddar och i Bjeverödshuset i strövområdets norra del kan 10 personer övernatta. Det finns också två vindskydd i området. Ved kan du köpa på naturcentrat.
Mer information och bokning

Rida

Upptäck Fulltoftas natur från hästryggen. Kvarnbacka Islandshästar arrangerar ridturer för både vana och ovana ryttare året runt. På de bilfria skogsvägarna i området kan du också rida med egen häst.
Läs mer: www.kvarnbacka.se, boka: 0705 - 88 42 54

Fiska

I Bjeverödsdammen kan du fiska inplanterad regnbåge, öring och bäckröding. Du kan flug- eller spinnfiska, mete är däremot inte tillåtet. Fiskeplatsen är tillgänglighetsanpassad och vid dammen finns grillplatser där du kan laga till fångsten. Vid Fiskarehus vid Ringsjöns strand kan du bland annat fiska abborre, gädda, regnbåge och ål. Glöm inte att köpa fiskekort!
Bjeverödsdammen: www.bjeveröd.se
Ringsjön: www.linderodsasensturism.se

Bada

Du kan bada i Ringsjön. I områdets västra del finns en liten badplats.

Åka pulka

Det finns en liten pulkabacke invid parkeringen vid naturcentrat.

Bibo

Se hur bina gör honung i Biboet en bit från Naturcentrat. Under maj - september (lördag och söndag kl 13-16) finns Ringsjöbygdens biodlarförening på plats och berättar om hur ett bisamhälle fungerar och hur honungen tas till vara.

Storkhägn

I Storhägnet finns ca 50 avelsstorkar för uppfödning av storkungar. Informationstavlor berättar om projektets mål med att återfå en livskraftig stam av vit stork i Skåne. Guidning för grupper:
0709-98 02 25 eller info@storkprojektet.se

Boule

Strax utanför naturcentrat finns en boulebana. Du kan spela med egna klot eller hyra på Fulltofta Naturcentrum. OBS! I samband med att vi bygger om entrén kommer boulebanan vara tillfälligt avstängd (hösten 2016)

Konferens

Ha konferens mitt i naturen. I samma hus som utställningen finns fullt utrustad konferenslokal för cirka 50 personer.
Mer information och priser

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Hörby kommun, www.horby.se, Höörs kommun, www.hoor.se eller visitskane.se

Hitta hit

Med tåg och buss

Buss 469 går mellan Höör och Hörby på lördagar och söndagar, där Fulltofta Naturcentrum är en av hållplatserna. Bussen är fr om den 14 december 2014 synkad i Hörby med SkåneExpressen från Malmö, Lund och Kristianstad.
Tidtabell för 469 som pdf (skanetrafiken.se)

Buss 470, Höör-Hörby-Sjöbo, stannar vid flera hållplatser längs väg 13. Från hållplatsen "Ramstorp Fulltofta" kommer du direkt till den röda slingan. Härifrån är det ca 1.5 km till naturcentrat. Till Jägarbostaden eller storkhägnet är det närmast från hållplats "Fulltofta Riksvägen". Då följer man en lågtrafikerad asfaltsväg.
Tidtabell för 470 som pdf (skanetrafiken.se)

Välj fliken Karta här ovan och kryssa i Hållplats. Här kan du välja varifrån du vill åka och hitta tider.

Med bil

Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat mot Fulltofta Naturcentrum.

Karta och vägbeskrivning till Fulltofta Naturcentrum på hitta.se

Gps till Fulltofta naturcentrum

WGS84 DDM 55°53.320'N, 13°38.448'E
RT90 6197654, 1364577

Bra att veta

Beställ tryckt folder

För varje strövområde finns en folder med information, detaljerad karta och markerade leder som du kan ladda ner som pdf eller beställa gratis.
Beställ folder

Naturreservat

Delar av Fulltofta strövområde är naturreservat. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för delar av området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten.
Detta gäller för naturreservat Fulltofta (pdf)
Föreskrifter för Fulltofta på Länsstyrelsens webb