Paradis för vandring

En trädbro av trä genom lövverket.

Fulltofta

Fulltofta strövområde är ett vandringsparadis mitt i Skåne. Där finns Fulltofta Naturcentrum med information om vandring och uteliv, spännande utställningar, café och konferenslokal. Just nu visas utställningarna “SKOOGLA - upptäck och må bra i skogen” samt “Sötvatten - en värld av liv”. Stiftelsen Skånska Landskap erbjuder fjorton olika markerade vandringsleder. Landskapet är omväxlande med djupa skogar, öppna gläntor och hagmarker, vida fälader med mäktiga ekar, små och stora dammar och flera små bäckar. Under skollov arrangeras aktiviteter för barn och familjer. Tänk på att du till exempel inte får tälta eller ställa upp husvagn i de tre naturreservaten i Fulltofta.

Göra och uppleva

undefinedVandra & promenera
undefinedFiska
undefinedÖvernatta
undefinedSe fåglar och djur
undefinedRida
undefinedAktiviteter för barn
undefinedCykla
undefinedÄta ute

Vandra & promenera

Stiftelsen Skånska Landskap har fjorton markerade vandringsleder som till exempel Vasahusslingan 6 km, Dansbanerundan 5,3 km, Sjömossen 5,2 km samt Magnhilds runda 16 km. Tre leder är barnvagns- och rullstolsvänliga: Ravinslingan, Strandpromenaden och Lugna linjen i Bjävröd. I området passerar också Skåneleden. Hitta digital karta här nedan eller hämta broschyr med karta. Den senaste kartan finns alltid i digital form. I hjärtat av strövområdet hittar du Fulltofta Naturcentrum med kartor, café, utställningar samt möteslokal.

Hitta hit

Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat till Fulltofta Naturcentrum. På helgen går Natur- och kulturbussen linje 469 hela vägen till naturcentrat. Vardagar stannar buss 470 längs väg 13, härifrån är det 1,5 km till naturcentrat.

Med bil

Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat mot Fulltofta Naturcentrum. Från E22 mellan Malmö och Kristianstad, ta avfart 29 (väg 13, Hörby) och sväng sedan vänster på väg 13 mot Höör.

Gps till Fulltofta Naturcentrum
WGS84 DDM 55°53.320'N, 13°38.448'E
RT90 6197654, 1364577

Med buss

Regionbuss 469 går mellan Höör och Hörby på lördagar och söndagar, där Fulltofta Naturcentrum är en av hållplatserna. Bussen är synkad i Hörby med SkåneExpressen från Malmö, Lund och Kristianstad. Läs mer i tidtabell för buss 469.

Buss 470, Höör-Hörby går dagligen och stannar vid flera hållplatser längs väg 13. Från hållplatsen "Ramstorp Fulltofta" kommer du direkt till den röda slingan. Härifrån är det ca 1,5 km till Naturcentrum. Till södra delen av strövområdet är det närmast från hållplats "Fulltofta Riksvägen". Då följer man en lågtrafikerad asfaltsväg in i området. Obs, på helger är det flera turer som körs med taxi och måste förbokas. Läs mer i tidtabell för buss 470.

Mer om Fulltofta

Fulltofta Naturcentrum med café - öppet tisdag-söndag under sportlovet

Välkommen in för att se utställningarna "SKOOGLA - upptäck och må bra i skogen" om skogens alla gröna sidor samt "Sötvatten - en värld av liv". Fulltofta Naturcentrum har öppet tisdag-söndag under v 8 och därefter onsdag-söndag. Klockslag ser du längst ned på sidan. I vårt café kan du köpa med dig enklare lunch, matiga mackor, rödbetshamburgare med fetaost, heta grönsaksgrytor eller värmande svampsoppa, där det mesta är hemlagat och -bakat. Menyn ändrar sig efter säsong. Vi använder ibland även halvfabrikat från lokala producenter såsom Adolfssons Fisk i Ringsjön. Maila fulltofta@skanskalandskap.se eller ring 0415-51245 för att få menyn.

Satsa på vandringskonferens

Boka vår fullt utrustade konferenslokal på Fulltofta Naturcentrum och ge dig ut för att vandra under delar av dagen för en walk-and-talk. Vandra till exempel vår Natur- och kulturstig på 3,6 km, Sjömossen på 5,4 km, rullstolsvänliga Ravinslingan 1,1 km genom träden eller dagslång vandring på Magnhilds runda på 16 km. Runt Fulltofta Naturcentrum finns alla möjligheter att skapa just det möte som du vill ha. Konferenslokalen rymmer 40-50 personer. Från café och restaurang kan du beställa frukost, fika eller lunch. Vill du flytta ut hela eller delar av mötet i naturen går det utmärkt. Maila verksamhetsansvarig emelie.andersson@skanskalandskap.se för frågor.

Kom på aktiviteter eller se utställningar på Naturcentrum

Vi visar utställningen “Sötvatten - en värld av liv” med foton och filmer över och under ytan, tagna av Johan Hammar. Därtill finns utställningen SKOOGLA som skildrar olika gröna sidor av skogen. Låna gärna vår ryggsäck med roliga utmaningar för att “skoogla” mer om livet ute i skogen och i bäckar. Under sportlovet arrangerar vi flera aktiviteter som till exempel Bli spårexpert, Pyssel med pinnar och Grädda pannkakor ute. Kika i vår kalender.

Historien bakom den hundraåriga ladan som blev Naturcentrum

Ladan som nu rymmer Fulltofta Naturcentrum tillhörde en gång i tiden Kvarröds gård, som omnämndes för första gången i skrift 1560. Då tillhörde gården Fulltofta säteri. Namnet Kvarröd kommer från orden kvarn och röjning. Efter en brand 1894 renoverades boningshuset, ladan och stallet. Huset brann ner 1973, men ladan och stallet räddades. Efter en total om- och tillbyggnad invigdes Fulltofta Naturcentrum här 2006.

Gå bakåt i tiden - se ruiner och fornlämningar

I Fulltofta finns många stenar med en historia att berätta. Fulltofta har fullt med fornåkrar och odlingsrösen från stenåldern och många av dem är markerade i vår karta. Ringsjöns stränder var populära redan under stenåldern. Här fanns både fisk och vilt att fånga, och marken här började odlas tidigt. Under flera hundra år präglades området av Fulltofta gods. Godset tillhörde biskoparna i Lund under medeltiden, men köptes 1768 av Fredrik Trolle och stannade i släktens ägo i över 200 år. När godset och dess arrendegårdar behövde arbetskraft byggdes bysamhällen upp med torp, mjöl- och sågkvarnar. I dag är de flesta torpen ruiner och resterna från dem finns lite varstans i området. Vasahus är en av dessa och ligger mitt i en ljus hage norr om naturcentrat. Vid Ravinslingan finns idag en uppbyggd skvaltkvarn enligt äldre modell som användes för att mala mjöl.

Se en av Skånes äldsta ekar

Många åldriga ekar finns i Gäddämgen där även Gäddeken som är en 500-årig pjäs. Det blir tydligt att skog har funnits i Fulltofta sedan stenåldern, men i takt med att människor odlat marken och låtit sina djur beta här har skogen glesnat. Träd som fått vara kvar på skogsbeten, i åkerkanter och i hagar har fått extra växtutrymme och idag finns i västra Fulltofta flera ekar bevarade som är riktigt gamla. Eken är också det träd som ger husrum åt flest antal insekter, svampar, lavar och mossor – flera av dem både sällsynta och utrotningshotade. Ju äldre och skrovligare träd desto fler gäster som flyttar in.

Idag står skogen åter tät i Fulltofta. De första planteringarna skedde under slutet av 1800-talet. Den gamla fälads- och åkermarken användes inte längre lika flitigt och man hade brist på skog. Därefter har en stor del av området planterats med gran. Skogsbruket är certifierat enligt FSC (Forest Stewardship Council) och PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes). Det innebär att skogarna ska skötas så att hänsyn tas till biologiska, kulturella och sociala värden. Granskog ersätts ofta med lövskog. Delar av skogen är idag hyggesfri.

Vandra förbi det skånska helgonets källa

Vid infarten söder om Fulltofta Naturcentrum hittar du S:ta Magnhilds källa. S:ta Magnhild var ett av Skånes mest betydande lokalhelgon och vid hennes grav ansåg man att det skedde under – sjuka blev friska och man kunde få varsel om framtiden. Magnhild var hjälpsam, from och godhjärtad, och varför hennes svärdotter valde att taga henne av daga år 1215 är ett olöst mysterium. Likaså att kistan välte på vägen till begravningen och hur en källa sprang upp ur marken där kistan föll.

Kika in i ett bibo

Intill Fulltofta Naturcentrum finns Biboet där besökare kan se hur bina gör honung. Under maj-september (lördag och söndag kl 13-16) finns Ringsjöbygdens biodlarförening på plats och berättar om hur ett bisamhälle fungerar och hur honungen tas till vara.

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Hörby kommun, www.horby.se, Höörs kommun, www.hoor.se eller visitskane.se

Besökscentra

1

Hållplats

6

Parkering

13

Rastplats

17

Stuga

0

Vindskydd

2
Träspång i Bjeveröd
Fulltofta Naturcentrum med utställningar om naturen, café, konferenslokal och aktiviteter
Mamma och son grillar korv vid en grillplats

Tänk på att skydda unik natur i naturreservaten Fulltofta Gård, Östra Fulltofta och Fulltofta-Häggenäs

Fulltofta strövområde består också av naturreservaten Fulltofta Gård, Fulltofta-Häggenäs och Östra Fulltofta är tre naturreservat med känslig natur och djurliv, där reglerna skiljer sig. I Fulltofta Gård får du till exempel inte tälta och ställa upp husbil annat än på anvisade platser och i Fulltofta Häggenäs får du inte ha okopplad hund, göra upp eld, tälta och ställa upp husbil. I Östra Fulltofta får du inte ha okopplad hund, inte heller elda på annat än fasta eldplatser (se karta) och inte samla ved och pinnar. Läs alla regler via länkar ovan.

Tänk alltid på Allemansrätten & skyldigheten. Elda säkert vid fasta eldplatser, aldrig på berghäll, torv och mossa. Bryt inte kvistar, grenar och bark från levande träd. Ta ditt skräp till våra soptunnor eller ta med hem för att sortera.

Bra att veta

Med rullstol, barnvagn och permobil i naturen

Tre stigar är tillgänglighetsanpassade; Ravinslingan/Trädpromenaden nära Fulltofta Naturcentrum, Lugna linjen vid Bjävrödsdammen och Strandpromenaden vid Ringsjön. Fulltofta Naturcentrum är också tillgänglighetsanpassat. Vasahusslingan på 6 km fungerar också för barnvagn. Området är certifierat av Equality. Beskrivning av Fulltofta på equality.se

Har du en fråga eller vill boka konferens?

Fulltofta Naturcentrum
Tel 0415-512 45
fulltofta@skanskalandskap.se

Öppet onsdag-söndag

Naturcentrum har öppet hela vintern onsdag-söndag. Öppettiderna är kl 11-16, café kl 11.30-15.30. Den 20 mars stänger vi dock kl 15. Från påskveckan, v 13, öppet tisdag-söndag utom påskafton då vi håller stängt. Välkomna in!