I Fulltofta just nu

Om Fulltofta

Mitt i strövområdet ligger Fulltofta Naturcentrum, med utställning, café, besökscenter och olika aktiviteter. Stigarna är många och här kan du vandra både kort och långt. Landskapet är omväxlande med djupa skogar, öppna gläntor och hagmarker, vida fälader med mäktiga ekar, små och stora dammar och flera små bäckar.

På gång i Fulltofta

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Det finns ett tiotal markerade stigar av olika längd, där några är barnvagns- och rullstolsvänliga. Skåneleden passerar området och det finns flera längre dagsvandringar. För den nyfikne finns en natur- och kulturstig. Eller ta en tur ut på trädpromenaden, där du delvis går uppe bland trädkronorna.

Alla stigarna beskrivs i vår folder för Fulltofta, som du kan ladda ner som pdf. Skåneledskarta kan du köpa i caféet. Under 2018 kommer Fiskestigen att vara avstängd då Stiftelsen Skånska Landskap har för avsikt att restaurera den. Vandrare kan passera förbi i området ändå, kontakta Fulltofta Naturcentrum för mer info.
Tips på dagsvandringar i Fulltofta
Skåneleden i Fulltofta

Naturcentrum - utställning

Människan, naturen och de spår som vi lämnar efter oss är det genomgående temat i den interaktiva utställningen på Fulltofta Naturcentrum. Öppet tisdag - söndag, inget inträde. Ladda gärna ned vårt program för februari/mars 2018 med aktiviteter för Fulltofta Naturcentrum.

Äta

I vårt café serveras varma och kalla drycker, kakor, smörgåsar och enklare mat. Det mesta är hembakat, ekologiskt eller närproducerat. Det finns flera iordningställda rastplatser utomhus i området för den som vill ta med egen fika. I närheten av naturcentrat finns ett grillhus med tak.

Kul för barn

En bit bort från naturcentrat finns en hinderbana och skogslek. Det finns en detektivrunda för barn, där du letar efter saker som inte borde finnas i naturen. Eller utmana varandra i den 3 kilometer långa bokstavsjakten (omgjord sedan hösten 2016). Instruktioner får du i caféet. På skollov och vissa helger arrangerar vi aktiviteter för familjer. Håll utkik i vårt kalendarium.

Övernatta

I Fulltofta finns två fullt utrustade stugor att hyra, Jägarbostaden och Bjeverödshuset. I området finns två vindskydd. Ved kan du köpa på naturcentrat. Du får sätta upp ditt tält ett dygn eller två enligt allemansrätten.

Rida

Upptäck Fulltoftas natur från hästryggen. Kvarnbacka Islandshästar arrangerar ridturer för både vana och ovana ryttare året runt. Boka på 0705 - 88 42 54. På de bilfria skogsvägarna i området kan du också rida med egen häst.

Ha konferens

Ha konferens mitt i naturen. I samma hus som utställningen finns fullt utrustad konferenslokal för cirka 50 personer och utanför finns en konferensstig. Mer information och priser.

Fiska

I Bjeverödsdammen kan du fiska inplanterad regnbåge, öring och bäckröding (flug- eller spinnfiske, mete är inte tillåtet). Fiskeplatsen är tillgänglighetsanpassad. Vid Fiskarehus vid Ringsjöns strand kan du fiska abborre, gädda, regnbåge och ål. Kom ihåg att köpa fiskekort!
Bjeverödsdammen: www.bjeveröd.se
Ringsjön: www.linderodsasensturism.se

Bada

Du kan bada i Ringsjön. I områdets västra del finns en liten badplats.

Rapport för vattenprov finns att läsa här.  

Kika in i ett bibo

Se hur bina gör honung i Biboet en bit från naturcentrat. Under maj - september (lördag och söndag kl 13-16) finns Ringsjöbygdens biodlarförening på plats och berättar om hur ett bisamhälle fungerar och hur honungen tas till vara.

Spana fågel

Spana rastande fåglar vid Ringsjön och Gäddängen. I Storkhägnet kan du se storkar på nära håll och lära dig mer om arbetet med att återfå en livskraftig stam. Storkprojektet står bakom Storkhägnet.

Åka pulka

Det finns en liten pulkabacke invid parkeringen vid naturcentrat.

Spela boule

Strax utanför naturcentrat finns en boulebana. Du kan spela med egna klot eller hyra på Fulltofta Naturcentrum.

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Hörby kommun, www.horby.se, Höörs kommun, www.hoor.se eller visitskane.se

Hitta hit

Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat till Fulltofta Naturcentrum. På helgen går Natur- och kulturbussen linje 469 hela vägen till naturcentrat. Vardagar stannar buss 470 längs väg 13, härifrån är det 1,5 km till naturcentrat. Tidtabeller finns nedan.

Med tåg och buss+

Regionbuss 469 går mellan Höör och Hörby på lördagar och söndagar, där Fulltofta Naturcentrum är en av hållplatserna. Bussen är synkad i Hörby med SkåneExpressen från Malmö, Lund och Kristianstad. Läs mer i tidtabellen för 469.

Buss 470, Höör-Hörby-Sjöbo, går dagligen och stannar vid flera hållplatser längs väg 13. Från hållplatsen "Ramstorp Fulltofta" kommer du direkt till den röda slingan. Härifrån är det ca 1,5 km till naturcentrat. Till Jägarbostaden eller södra delen av strövområdet är det närmast från hållplats "Fulltofta Riksvägen". Då följer man en lågtrafikerad asfaltsväg in i området. Obs, på helger är det flera turer som körs med taxi och måste förbokas. Läs mer i tidtabellen för 470.

Med bil+

Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat mot Fulltofta Naturcentrum. Från E22 mellan Malmö och Kristianstad, ta avfart 29 (väg 13, Hörby) och sväng sedan vänster på väg 13 mot Höör.

Gps till Fulltofta Naturcentrum

WGS84 DDM 55°53.320'N, 13°38.448'E
RT90 6197654, 1364577

Bra att veta

Kontakt

Fulltofta Naturcentrum
0415-512 45
fulltofta@skanskalandskap.se
www.facebook.com/fulltofta

Naturreservat

Delar av Fulltofta strövområde är naturreservat. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för delar av området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten.
Detta gäller i Fulltofta (pdf)
Föreskrifter för Fulltofta på Länsstyrelsens webb

Tillgänglighet

Tre stigar är tillgänglighetsanpassade (Ravinslingan/trädpromenaden nära naturcentrat, Fiskestigen vid Bjeverödsdammen och Strandpromenaden vid Ringsjön). Naturcentrat och båda våra stugor är rullstolsvänliga. Området är certifierat av Equality.
Beskrivning av Fulltofta på equality.se

Fiskestigen avstängd

  • Stiftelsen Skånska Landskap har intentionen att restaurera Fiskestigen under 2018 och stänger därför av den. Vandrare kan passera längs Skåneleden som kommer att dras om och ledas förbi dammen innan den fortsätter söderut-norrut.

    För mer information, kontakta Fulltofta Naturcentrum.

  • Besökscentra (1)
  • Hållplats (6)
  • Parkering (13)
  • Rastplats (17)
  • Stuga (2)
  • Vindskydd (2)

Café och utställning

Öppettider 2018

Jan t o m mars: Öppet tis-sön (stängt mån) kl 10-16, café och servering kl 11-15.

April t o m september: Öppet tis-sön (stängt mån) kl 10-17, café och servering kl 11-16.

Stängt helger/högtider: Midsommarafton

Boenden i området

Mer information