På gång i Fulltofta

Om Fulltofta

Mitt i strövområdet ligger Fulltofta Naturcentrum, med utställning, café, besökscentrum och olika aktiviteter. Stigarna är många för den korta eller långa vandringen. Landskapet är omväxlande med djupa skogar, öppna gläntor och hagmarker, vida fälader med mäktiga ekar, små och stora dammar och flera små bäckar.

På gång i Fulltofta

Göra och uppleva

Vandra och promenera

Det finns ett tiotal markerade stigar av olika längd, där några är barnvagns- och rullstolsvänliga som t ex Ravinslingan som är en "trädpromenad" där du delvis går uppe bland trädkronorna. Eller gå en tur på Natur- och kulturstigen. Tolv olika vandringsstigar finns i området av varierande längd. I området passerar också Skåneleden. Under helger och lov arrangerar vi många aktiviteter och vandringar i Fulltofta - läs mer och ladda ned vårt nya Program Sept-Dec 2018.

Alla vandringsstigar beskrivs i vår folder för Fulltofta, som du kan ladda ner som pdf. Skåneledskarta kan du köpa i caféet. Under 2018 kommer en del av Fiskestigen att vara avstängd då Stiftelsen Skånska Landskap ska restaurera den. Vandrare kan passera förbi i området ändå, kontakta Fulltofta Naturcentrum för mer info.

Tips på vandringar i Fulltofta
Skåneleden i Fulltofta

Naturcentrum - utställning

Människan, naturen och de spår som vi lämnar efter oss är det genomgående temat i den interaktiva utställningen på Fulltofta Naturcentrum. Ofta finns också tillfälliga utställningar. Under augusti-november 2018 pågick utställningen Nattfladder om fladdermöss och under 5 dec-5 jan 2019 finns utställningen Vinterbjudning. Öppet tisdag - söndag, inget inträde.

Äta

I vårt café serveras varma och kalla drycker, kakor, smörgåsar och enklare mat. Några exempel på menyn kan vara morotssoppa med ingefära, kycklinglasagne, grönsakspaj, pizzabullar, pannkakor, matiga smörgåsar, bullar och kakor. Det mesta är hembakat, ekologiskt eller närproducerat. Ibland har caféet ett särskilt mat-tema: Under maj 2018 hade caféet en "vildare" meny med t ex grön smoothie med blad från skogen och energiboll med granskott. Ring för att höra om dagens läckerheter.

Det finns flera iordningställda rastplatser utomhus i området för den som vill ta med egen fika. I närheten av Naturcentrum finns ett grillhus med tak. 

Kul för barn

En bit bort från Naturcentrum finns en hinderbana och skogslek. Det finns en detektivrunda för barn, där du letar efter saker som inte borde finnas i naturen. Eller utmana varandra i den 3 kilometer långa bokstavsjakten. Instruktioner får du i caféet. På skollov och vissa helger arrangerar vi aktiviteter för familjer. Håll utkik i vårt kalendarium.

Övernatta

I Fulltofta finns två fullt utrustade stugor att hyra, Jägarbostaden och Bjeverödshuset. I området finns två vindskydd. Ved kan du köpa på Naturcentrum. Du får sätta upp ditt tält ett dygn eller två enligt allemansrätten.

Rida

Upptäck Fulltoftas natur från hästryggen. Kontakta Fulltofta Naturcentrum som har information om vem som arrangerar ridturer. På de bilfria skogsvägarna i området kan du också rida med egen häst.

Ha konferens

Ha konferens mitt i naturen. I samma hus som utställningen finns fullt utrustad konferenslokal för cirka 50 personer och utanför finns en konferensstig. Mer information och priser.

Fiska

I Bjeverödsdammen kan du fiska inplanterad regnbåge, öring och bäckröding (flug- eller spinnfiske, mete är inte tillåtet). Fiskeplatsen är tillgänglighetsanpassad. Vid Fiskarehus vid Ringsjöns strand kan du fiska abborre, gädda, regnbåge och ål. Kom ihåg att köpa fiskekort!
Bjeverödsdammen: www.bjeveröd.se
Ringsjön: www.linderodsasensturism.se

Kika in i ett bibo

Se hur bina gör honung i Biboet en bit från Naturcentrum. Under maj - september (lördag och söndag kl 13-16) finns Ringsjöbygdens biodlarförening på plats och berättar om hur ett bisamhälle fungerar och hur honungen tas till vara.

Spana fågel

Spana rastande fåglar vid Ringsjön och Gäddängen. I Storkhägnet kan du se storkar på nära håll och lära dig mer om arbetet med att återfå en livskraftig stam. Storkprojektet står bakom Storkhägnet.

Åka pulka

Det finns en liten pulkabacke invid parkeringen vid naturcentrat.

Spela boule

Strax utanför naturcentrat finns en boulebana. Du kan spela med egna klot eller hyra på Fulltofta Naturcentrum.

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Hörby kommun, www.horby.se, Höörs kommun, www.hoor.se eller visitskane.se

Hitta hit

Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat till Fulltofta Naturcentrum. På helgen går Natur- och kulturbussen linje 469 hela vägen till naturcentrat. Vardagar stannar buss 470 längs väg 13, härifrån är det 1,5 km till naturcentrat. Tidtabeller finns nedan.

Med tåg och buss+

Regionbuss 469 går mellan Höör och Hörby på lördagar och söndagar, där Fulltofta Naturcentrum är en av hållplatserna. Bussen är synkad i Hörby med SkåneExpressen från Malmö, Lund och Kristianstad. Läs mer i tidtabellen för 469.

Buss 470, Höör-Hörby-Sjöbo, går dagligen och stannar vid flera hållplatser längs väg 13. Från hållplatsen "Ramstorp Fulltofta" kommer du direkt till den röda slingan. Härifrån är det ca 1,5 km till naturcentrat. Till Jägarbostaden eller södra delen av strövområdet är det närmast från hållplats "Fulltofta Riksvägen". Då följer man en lågtrafikerad asfaltsväg in i området. Obs, på helger är det flera turer som körs med taxi och måste förbokas. Läs mer i tidtabellen för 470.

Med bil+

Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat mot Fulltofta Naturcentrum. Från E22 mellan Malmö och Kristianstad, ta avfart 29 (väg 13, Hörby) och sväng sedan vänster på väg 13 mot Höör.

Gps till Fulltofta Naturcentrum

WGS84 DDM 55°53.320'N, 13°38.448'E
RT90 6197654, 1364577

Bra att veta

Kontakt

Fulltofta Naturcentrum
Tel 0415-512 45
fulltofta@skanskalandskap.se
www.facebook.com/fulltofta

Naturreservat

Delar av Fulltofta strövområde är naturreservat såsom Fulltofta-Häggenäs och Fulltofta gård. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för delar av området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten.
Föreskrifter för Fulltofta på Länsstyrelsens webb

Tillgänglighet

Tre stigar är tillgänglighetsanpassade; Ravinslingan/Trädpromenaden nära Fulltofta Naturcentrum, Fiskestigen vid Bjeverödsdammen och Strandpromenaden vid Ringsjön. Fulltofta Naturcentrum och båda våra stugor är rullstolsvänliga. Området är certifierat av Equality.
Beskrivning av Fulltofta på equality.se

  • Besökscentra (1)
  • Hållplats (6)
  • Parkering (13)
  • Rastplats (17)
  • Stuga (2)
  • Vindskydd (2)

Café och utställning

Fulltofta Naturcentrum med café

Öppettider 2018/2019

Oktober-december samt januari-mars 2019: Öppet tis-sön (stängt mån) kl 10-16, café och servering kl 11-15

Stängt helger/högtider: Midsommarafton, Julafton, Juldagen, Nyårsafton, Nyårsdagen, Trettondagen.

Boenden i området

Mer information