Frostavallen

En återfödd klassiker

Frostavallens strövområde är bokskogar, glittrande sjöar och öppet landskap, men också stup och mäktiga branter. Här kan du bada, fiska eller vandra längs någon av de olika vandringsslingorna. Hit kom stadsborna förr med tåg för att må bra.


     | Fiske vid Dagstorpssjön
     <br />Foto: Richard Nilsson
     | Rullstolsvänlig stig ner till Dagstorpssjön
     <br />Foto: Richard Nilsson
     | Bokskog i Frostavallen
     <br />Foto: Richard Nilsson
     | Mäktiga branter i Frostavallen
     <br />Foto: Richard Nilsson
     | Solnedgång i Dagstorpssjön
     <br />Foto: Richard Nilsson
Karta >

En återfödd klassiker

Frostavallens strövområde är bokskogar, glittrande sjöar och öppet landskap, men också stup och mäktiga branter. Här kan du bada, fiska eller vandra längs någon av de olika vandringsslingorna. Hit kom stadsborna förr med tåg för att må bra.

Natur

Bokskogen dominerar området och på våren är marken täckt av vitsippor. Kring Dagstorpssjön finns rester av gamla vulkaner från Juratiden, som stelnat till basaltklippor. Här är landskapet mer dramatiskt med rasbranter och sluttningar. I Dagstorps naturreservat möter du typisk skånsk fäladsmark som betats under många hundra år.

Kulturhistoria

Dolt i grönskan finns små, låga odlingsrösen, en del ända från järnåldern. Men du hittar också mer sentida ruiner efter torp och gårdar. Långt in på 1900-talet var landskapet både öppnare och mer befolkat.

Aktiviteter

Vandra och promenera

Det finns fem slingor i området, den kortaste på knappt 3 kilometer och den längsta på 9,9 kilometer. Vaxsjöslingan är anpassad för rullstol och till den östra badplatsen vid Dagstorpssjön finns tillgänglig stig från parkeringen. Pilgrimsleden och Skåneleden passerar igenom området.

Bad

I Vaxsjön och Dagstorpssjön kan du bada. Vid Vaxsjön finns sandstrand och badbryggor, medan Dagstorpssjön erbjuder gräs och klippor.

Fiske

I Dagstorpssjön kan du fiska abborre och gädda, i Vaxsjön finns även gös. Kom ihåg att köpa fiskekort.
Priser och information

Åka pulka

När snön ligger vit är pulkabackarna i Frostavallen en populär plats. Backarna, som ligger nära konferensanläggningen är markerade på kartan.

Äta

Det finns flera iordningsställda rastplatser med bänkar och bord, varav några har grillplats och flera är tillgänglighetsanpassade.

Bo

Det finns fyra vindskydd i området med eldstad och ved. Vill du bo mer bekvämt finns gott om olika boenden i närheten, bland annat ett vandrarhem vid Vaxsjön.

I närheten

Äta, bo och göra i närheten av strövområdet: se Höörs kommun, www.hoor.se eller visitskane.se

Hitta hit

Med tåg och buss

Till Höör går tåg från Malmö, Lund och Kristianstad. Ringbuss 441 (Höörs station via Skånes Djurpark) stannar vid flera hållplatser i strövområdet (Frostavallen, Frostavallens vandrarhem, Långstorp, Ullstorp Lundagård och Skånes Djurpark). Ringbuss 448, Höörs station via Norra Rörum, stannar vid "Länghult" i den norra delen av strövområdet. Härifrån är det ca 500 m till närmaste led.

Välj fliken Karta här ovan och kryssa i Hållplats. Här kan du välja varifrån du vill åka och hitta tider.

Med bil

Från väg 13 mellan Höör och Hörby är det skyltat mot Frostavallen. Det finns även en cykelväg som går från väg 13 till Frostavallens stigar. För Dagstorpssjön, följ skyltning mot Norra Rörum. Från väg 1323 är det skyltat mot Frostavallen som tar dig söder om sjön och Naturreservat som tar dig till de norra parkeringarna. Den tillgänglighetsanpassade parkeringen ligger precis invid vägen.

Gps till parkering

Frostavallen
WGS84 DDM 55°58.123'N, 13°30.980'E
RT90 6188085, 1399732

Dagstorp östra - Tillgänglighetsanpassad
WGS84 DDM 55°59.441'N, 13°30.087'E
RT90 6209291, 1356238

Bra att veta

Beställ tryckt folder

För varje strövområde finns en folder med information, detaljerad karta och markerade leder som du kan ladda ner som pdf eller beställa gratis.
Beställ folder

Naturreservat

Delar av Frostavallen strövområde är naturreservat. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för delar av området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten.
Detta gäller i Frostavallen-Ullstorp
(pdf)
Föreskrifter för Frostavallen-Ullstorp på Länsstyrelsens webb
Detta gäller i Dagstorp (pdf)
Föreskrifter för Dagstorp på Länsstyrelsens webb