Arriesjön

Litet men ändå mycket

En dryg mil från Malmö ligger Arriesjön – tidigare ett grustag och nu en oas i det storskaliga odlingslandskapet. Det är ett litet behändigt område, som du lätt tar dig runt i. Här finns utsikts- och fiskeplattformar, rullstolsvänliga stigar och flera grillplatser.


     | Från utsiktsplattformen får du fin vy
     <br />Foto: Johan Hammar
     | Här har vi barn kul
     <br />Foto: Johan Hammar
     | På våren blommar hagtornen här
     <br />Foto: Johan Hammar
     | Stigarna följer sjön
     <br />Foto: Johan Hammar
     | Industribyggnaden i Arrie.
     <br />Foto: Johan Hammar
     | Rullstolsvänlig utsiktsplats
     <br />Foto: Johan Hammar
     | Stig för hovar
     <br />Foto: Johan Hammar
     | Fiska aborre, gädda och mört
     <br />Foto: Johan Hammar
Karta >

Litet men ändå mycket

En dryg mil från Malmö ligger Arriesjön – tidigare ett grustag och nu en oas i det storskaliga odlingslandskapet. Det är ett litet behändigt område, som du lätt tar dig runt i. Här finns utsikts- och fiskeplattformar, rullstolsvänliga stigar och flera grillplatser.

Natur

Väster om Arriesjön breder det kulliga landskapet ut sig. Här trivs sälg, björk och hagtorn. Arrie är också ett av få ställen i Skåne där du hittar blåhallon. Sjön med sina små öar lockar många fåglar och i vattnet hittar du bland annat ätlig groda, abborre och gädda. Sjön lockar också många insektsarter som är beroende av vattnet. Stora delar av området är sedan 2013 naturreservat med inriktning på friluftslivet.

Kulturhistoria

Grustaget hade sin storhetstid under 1900-talets början då behovet av byggmaterial ökade. Många hus i Malmö har byggts med kalksandsten från Arrie och det gick till och med järnvägsspår hit. Senare övergick man till att bryta naturgrus. 1998 stängde grustaget ner, men den tomma industribyggnaden finns ännu kvar invid den norra parkeringen.

Aktiviteter

Vandra och Promenera

Arriesjön är perfekt för kortare promenader. Tänk på att vissa stigar går upp och ner i det kuperade landskapet. Flera av stigarna är tillgänglighetsanpassade och här finns vilobänkar längs stigen.

Rida

Det finns en 3,2 kilometer lång ridstig i området. Respektera förbudet att rida på övriga stigar.

Leka

Det finns en hinderbana för barn bredvid industribyggnaden.

Fiska

I Arriesjön kan du fiska abborre, gädda, mört och sarv. Det finns en fiskeplattform som är tillgänglighetsanpassad. Kom ihåg att köpa fiskekort.
Mer information: www.arriefiske.se

Spana efter fågel

I Arriesjön är fågelrikedomen stor. Här häckar grågås, vitkindad gås och ett stort antal andarter. På öarna häckar kolonier av fisktärnor och skrattmåsar och för flera flyttfåglar är sjön med sina täta, skyddande snår en bra rastplats. För att inte störa fåglarna får du inte stiga iland på öarna. Bäst spanar du kanske från någon av de två utsiktsplattformarna, som båda är tillgänglighetsanpassade.

Äta

Det finns flera iordningsställda rastplatser i området med bänkar, bord och eldstad. En av grillplatserna är tillgänglighetsanpassad. Planen har länge varit att renovera  fabriksbyggnaden för att kunna öppna café och gårdsbutik under 2015. Så blir det tyvärr inte.
Läs mer i nyhet.

Bada

Vid den södra parkeringsplatsen brukar våra besökare ibland bada, men det är ingen iordningställd badplats. Bad sker på egen risk och tänk på att sjön snabbt blir väldigt djup. För säkerhets skull har vi hängt upp en livboj vid platsen.

Skridsko

Vintertid går det att åka skridskor på sjön. Tänk på att du ger dig ut på egen risk. Naturis är ett levande och föränderligt material.

Fabriksbyggnaden

Den hundraåriga fabriksbyggnaden vittnar om en tid då grustaget hade sin storhetstid. Under 2014 var planen att renovera byggnaden för att bland annat öppna café. För höga renoveringskostnader och en osäkerhet i avtalstecknandet med entreprenören gör tyvärr att alla planer nu läggs på is. Läs mer i nyhet.

Hitta hit

Med buss

Buss 379, Vellinge - Ingelstad, stannar vid "Arrie skolan". Härifrån är det ca 1 km att gå till södra parkeringen längs med en lågtrafikerad landsväg utan vägren.

Välj fliken Karta här ovan och kryssa i Hållplats. Här kan du välja varifrån du vill åka och hitta tider.

Med bil

Från väg 101 följ skyltning mot Törringe. Vill du till industribyggnaden sväng direkt vänster mot Törringe. Sväng sedan höger mot "Arriesjön" för att komma till parkeringen. För badplatsen följ istället vägen rakt fram mot Bröddarp. Sväng sedan vänster mot "Arriesjön" för att komma till parkeringen.

Karta och vägbeskrivning till Arriesjön på hitta.se

Gps till parkering

Industribyggnaden:
WGS84 DDM 55°31.401'N 13°6.077'E
RT90 6158186, 1329242

Södra parkeringen:
WGS84 DDM 55°31.037'N 13°5.957'E
RT90 6157516, 1329090

Bra att veta

Beställ tryckt folder

För varje strövområde finns en folder med information, detaljerad karta och markerade leder som du kan ladda ner som pdf eller beställa gratis.
Beställ folder

Tillgänglighet

Flera av stigarna är rullstolsvänliga, liksom de två utsiktsplattformarna och toaletterna. Vägen upp till den tillgängliga stigen är väldigt brant. Vill du nå den tillgängliga parkeringen, ring 0415-512 45 (dagtid kl 8-16) för att få kod så att du kan öppna vägbommen. Området är certifierat av Equality.
Beskrivning av Arriesjön på equality.se

Naturreservat

Stora delar av Arriesjöns strövområde är sedan hösten 2013 naturreservat med inriktning på friluftslivet. Det betyder att särskilda bestämmelser gäller för området som innebär vissa inskränkningar i allemansrätten.
Detta gäller i Arriesjön (pdf)
Läs mer på lansstyrelsen.se

Guide i telefonen

På everytrail.com finns kortare vandring för Arriesjön. Läs och inspireras eller ladda ner guiden till din telefon på everytrail.com.