Våra strövområden


     | Spaning över Snogeholmssjön
     <br />Foto: Jenny Brandt
     | Utställning och café ryms i en gammal lada
     <br />Foto: Martin Hejdesten
     | Mountainbike i Klåveröd
     <br />Foto: Johan Hammar
     | Upptäck omgivningen från kanoten
     <br />Foto: Johan Hammar
     | Rastplats med havsutsikt
     <br />Foto: Johan Hammar
     | Skridskoåkning på Arriesjön
     <br />Foto: Johan Hammar
     | Ridstig vid Uddarp
     <br />Foto: Johan Hammar
     | Det nyrenoverade Raftarp mitt i Snogeholm
     <br />Foto: Jenny Brandt
Karta >

Hitta din favoritstig

Det skånska landskapet är unikt. Det finns få platser där du kan uppleva så varierad natur på så liten yta. Våra 19 strövområden finns utspridda över hela Skåne, där alla har sin egen karaktär. Hitta din favorit och ge dig ut på utflykt!

I områdena finns markerade stigar, informationstavlor, toaletter, fiskeplattformar, utkikstorn och iordningsställda platser att äta matsäck eller grilla på. Här finns stigar där det är extra lätt att ta sig fram - att välja för dig som har barnvagn, rullstol eller rullator. Och stigar för mountainbike eller häst. Skåneleden passerar flera av våra områden för dig som vill vandra lite längre. I vissa områden är naturen mindre tillrättalagd, för den som söker mer vildmark. I tre av våra områden kan du sova bekvämt i stuga eller på vandrarhem.

Oavsett om du är inbiten naturälskare eller är nybörjare i naturen finns något att välja mellan!

Filtrera områden efter aktivitet

 

Arriesjön

Arriesjön

Litet men ändå mycket

En dryg mil från Malmö ligger Arriesjön – tidigare ett grustag och nu en oas i det storskaliga odlingslandskapet. Det är ett litet behändigt område, som du lätt tar dig runt i. Här finns utsikts- och fiskeplattformar, rullstolsvänliga stigar och flera grillplatser.
Mer om Arriesjön

Bockeboda

Bockeboda

Mäktig skog i Vattenriket

I Bockebodaskogen utanför Kristianstad finns gott om stigar och motionsslingor, som tar dig genom både djup granskog och lövskog. Kring Bockatorpet trivs motionärer av olika slag, vid Uddarp finns ridled och tillgänglig stig. Däremellan är det lugn och ro i skogen.
Mer om Bockeboda

Breanäs

Breanäs

Sagolika skogsäventyr

Breanäs är området för dig som söker lite mer vildmark. I det lilla området längs Immelns västra strand hittar du trolska, djupa skogar, flera gamla stenbrott och ett arboretum med olika sorters träd. I Immeln kan du paddla kanot, bada och fiska.
Mer om Breanäs

Djurholmen

Djurholmen

Tyst och avskilt

Djurholmen på Hallandsåsens södra branter är platsen för dig som söker det avskilda och stilla. Lite mer vildmark helt enkelt. Här hittar du en väldig mosse, en ravin med små vattenfall och massor av skog. Har du tur kan du möta både älg och tjäder.
Mer om Djurholmen

Finstorp

Finstorp

Dagsutflykt på Söderåsens backar

På Söderåsens sydliga backar ligger strövområdet Finstorp, ett lättillängligt område och ett populärt utflyktsmål sedan förra sekelskiftet. Ett perfekt litet område för en dagsutflykt eller kortare promenader.
Mer om Finstorp

Friseboda

Friseboda

Sand och salta bad

Friseboda är framför allt känt för sina vidsträckta sandstränder och friska bad. Ålabodarna ligger tätt och där sanddynerna slutar tar den trolska tallskogen vid, med promenadvänliga småstigar.
Mer om Friseboda

Frostavallen

Frostavallen

En återfödd klassiker

Frostavallens strövområde är bokskogar, glittrande sjöar och öppet landskap, men också stup och mäktiga branter. Här kan du bada, fiska eller vandra längs någon av de olika vandringsslingorna. Hit kom stadsborna förr med tåg för att må bra.
Mer om Frostavallen

Fulltofta

Fulltofta

Något för alla

Fulltofta är ett gammalt godslandskap med mäktiga ekar och vida fälader. Områdets hjärta är Fulltofta Naturcentrum, en interaktiv utställning och café. Naturlekplats, grillplats, stigar, vandringsled och fiskeplatser väntar utanför.
Mer om Fulltofta

Grytåsa

Grytåsa

Betade skogsbackar

Området är litet och stigarna bara två, men Grytåsa har ändå mycket att erbjuda. Möllers skog är en av få skogar med skogsbete, i Flinka sjö är fågellivet rikt och från den getryggsformade åsen norr om sjön får du fin utsikt över området.
Mer om Grytåsa

Järavallen

Järavallen

För motionärer och fågelskådare

I det långgrunda strandområdet och på de torra strandängarna trivs många fågelarter. Från plattformen i vattenbrynet spanar du kanske bäst efter fågel. I tallskogen intill är stigarna många. En av stigarna är extra rullstolsvänlig och det finns en kortare ridstig.
Mer om Järavallen

Klåveröd

Klåveröd

Lite mer vildmark

I Klåveröd hittar du mäktiga klippor och stenar, en svåråtkomlig grotta och en unik mosse. Mitt i området ligger Klåveröds vandrarhem & café och närmsta granne är Söderåsens nationalpark. Här kan du fiska, vandra, klättra, rida eller cykla mountainbike.
Mer om Klåveröd

Kronoskogen

Kronoskogen

Stadsnära badliv

Kronoskogen är salta bad, vit sandstrand, tallskog och strövstigar i alla riktningar – allt ett stenkast från tåg, buss och Ängelholms alla bekvämligheter. Längs kustlinjen skymtar skånska pärlor som Kullen, Bjärehalvön och Hallands Väderö.
Mer om Kronoskogen

Möllerödsjö

Möllerödsjö

Göingeskog med historia att berätta

Här är sjön den naturliga medelpunkten - oavsett om du vill bada, fiska, spana efter fågel eller bara fika med sjöutsikt. En naturstig följer strandlinjen runt sjön. För den nyfikne finns en kulturstig som levandegör traktens historia.
Mer om Möllerödsjö

Skrylle

Skrylle

Lättillgänglig natur nära stan

Skrylle ligger på Romeleåsens nordvästra del och består av ett tiotal naturreservat och nationalparken Dalby Söderskog. Det varierade landskapet genomkorsas av flera korta och långa stigar och motionsspår. Här finns restaurang, motionsanläggning och ett naturum.
Mer om Skrylle

Snogeholm

Snogeholm

Mycket att välja mellan

Strövområdet breder ut sig mellan de tre sjöarna Sövdesjön, Snogeholmssjön och Ellestadssjön. Här kan du fiska och spana efter fåglar, eller uppleva omgivningarna från kanoten. Det finns ridled, korta och långa stigar och flera stugor att hyra.
Mer om Snogeholm

Tjörnedala

Tjörnedala

Där natur möter kultur

I Tjörnedala möter naturen konst i alla dess former. Tjörnedalagårdens konstutställningar lockar många, inte minst under påskens konstvecka. Utanför slingrar stigar i det omväxlande landskapet, och längs kusten kan du både bada och fiska.
Mer om Tjörnedala

Vedby

Vedby

Hundra års skogshistoria

I Vedby är trädslagen ovanligt många och det här är platsen för dig som vill lära dig mer om träd. Längs den knappt en kilometer långa trädslingan möter du till exempel gran som luktar apelsin och barrträd som fäller sina barr på hösten.
Mer om Vedby

Vedema

Vedema

Hisnande, utmanande och rofyllt

Vedema är skog. Dunkel granskog, en del tallskog men också torra bokbackar och fuktdrypande lövskog. I dalgången ringlar Rökeån fram och från Vedema Hall får du en hisnande utsikt. I Barsjön kan du fiska.
Mer om Vedema

Vitemölla

Vitemölla

Ålakustens pärla

Vidsträckta badstränder, knotiga tallar och regnskogsliknande lövskog. Sandstäpp och blommande backlandskap. Flera fornlämningar och ett utemuseum. Allt hittar du i Vitemölla strövområde.
Mer om Vitemölla