Lära om svenska växter, djur, promenera och njuta

En grupp människor går på en spång i Fulltofta

Öppna dörren för ovana

Stiftelsen Skånska Landskap vill hjälpa till att ge ”nycklar” och ingångar för att alla ska hitta sin väg och sitt sätt att njuta i naturen.

Genom en introduktion och fysisk naturguide på plats får exempelvis utlandsfödda, nyanlända eller andra grupper stöd i detta genom en utedag tillsammans med oss.

Förkunskaperna kring naturen hos människor från andra kulturer kan variera stort. En del kan ha en rädsla, andra en ovana att vistas i skog medan andra kan ha levt vid en lägereld. Med naturbaserade integrationsprojekt ser Stiftelsen Skånska Landskap hur den svenska naturen öppnas upp. Kontakta oss för att planera en dag tillsammans i något av våra strövområden. Kanske vi kan samarbeta för att öppna upp naturen för fler.

Människor får kunskaper om svenska djur, växter, biologisk mångfald och strövområden som finns över hela Skåne. De får också chansen att testa friluftsliv som att promenera, paddla, fiska, laga mat och umgås runt lägerelden, allt enligt allemansrättens rättigheter och skyldigheter.

Forskning visar att vistelse i naturen ökar välbefinnandet och sänker stressnivån i kroppen. Fysisk aktivitet, även lättare sådan som promenader, har många positiva effekter på hälsan. I målgruppen nyanlända finns redan ett stort intresse för svensk natur och dess växter och djur. Våra integrationsprojekt har den övergripande tanken att vara en trygg bro in i den svenska naturen, då både djup mörk skog och vatten ibland kan verka skrämmande. Rädslor kan bygga på hemska upplevelser från skogen som minor, våldtäkt, farliga rovdjur och kanske även vidskeplighet. I Sverige är naturen en fantastisk resurs som vi vet har positiva effekter både för den fysiska och psykiska hälsan.

Stiftelsen Skånska Landskap tillsammans med Region Skåne välkomnar även klasser och grupper från SFI-skolor runt om i Skåne ut i naturen. Vi möts i ett av våra strövområden och bekantar oss med naturen, en del av det svenska friluftslivet och vandringsleden Skåneleden.

För mer information kontakta Åsa Johansson, asa.johansson@skanskalandskap.se