Aktiviteter

Vad händer under Hela Skåne sover ute?

Listan med spännande arrangemang under Hela Skåne sover ute fylls på efterhand. Här kan du hitta något som händer i din kommun eller närområde.

Du som är arrangör och vill bjuda in allmänheten kan ladda upp dina aktiviteter här. Du som vill hitta ett sova-ute-event hittar det här i listan. Om du hör talas om ett event som vi inte fått information om, meddela oss gärna via info@skanskalandskap.se 

Lund

Sova utomhus - ämnesövergripande undervisning - 29-30 april

Under en kväll i vår samlas vi utomhus med Naturskolan i Lund för att uppleva de fantastiska sinnesintryck som naturen kan ge oss om natten, om vi bara ger oss ut i den.

Tid och plats: Måndag 29 april kl. 18 till tisdag 30 april c:a kl. 10 på Skryllegården.

För vem: Lärare i högstadiet och gymnasiet

Arrangör: Naturskolan i Lund

Sista anmälningsdag: 12 april. Sprid gärna i era nätverk eftersom tillfället är öppet för lärare i fler kommuner i mån av plats och mot en avgift. Mer information finns på Naturskolan i Lund.

Hörby

Siesta och ute-tapas i Fulltofta strövområde - 3 maj

Kom och smaka på spännande, roliga tapas som du enkelt kan göra själv och ta med dig utomhus. Efteråt tar vi en skön siesta tillsammans. Välkommen ut med Stiftelsen Skånska Landskap. Ta med eget liggunderlag. Kostnad 50 kr/pers.

Tid och plats: Kl 14-16 i Fulltofta strövområde. Samling Fulltofta Naturcentrum kl 13.45 och så går vi till rofylld plats i skogen.

För vem: Passar alla

Arrangör: Stiftelsen Skånska Landskap

Sista anmälningsdag: 2 maj  till fulltofta@skanskalandskap.se där du får ett swish-nummer för att betala anmälningsavgift 50 kr/pers. Begränsat antal platser. Vid dåligt väder sätter vi upp tält/segelduk el dyl.

Lund

Skogsbad i Skrylle strövområde - 1 maj

Stilla promenad med avslappning och närvaro i naturen med Naturum Skrylle. Ta med liggunderlag eller filt.

Tid och plats: Kl 13-15 i Naturum Skrylle. Samling utanför Naturum Skrylle.

För vem: Från 7 år.

Arrangör: Naturum Skrylle

Ingen föranmälan. Kostnadsfritt.

Lund

Natur för de minsta: utevila i Skrylle strövområde - 3 maj

Naturum Skrylle bjuder in till att göra ett mysigt läger tillsammans i Belsebo. Vi myser runt elden, läser en saga och pratar om hur man sover ute med barn. Ta med ett gosedjur och lunch. Det kommer att finnas möjlighet att grilla. 

Tid och plats: Kl 10-13. Samling utanför Naturum Skrylle och så går vi gemensamt de 100 m till Belsebo.

För vem: Barn 0-5 år samt vuxna.

Arrangör: Naturum Skrylle

Ingen föranmälan. Kostnadsfritt. 

Lund

Utomhusmatlagning och läger i Skrylle strövområde - 4 maj

Tillsammans skapar vi ett mysigt läger med Naturum Skrylle, gör upp eld, pratar om friluftsmat och lagar något över elden. Den som vill kan sova över i vindskydden. Mer info på lund.se/naturum

Tid och plats: Kl 18-21. Samling utanför Naturum Skrylle och så går vi till vindskydd nr 6.

För vem: Passar alla.

Arrangör: Naturum Skrylle

Kostnadsfritt. Ingen föranmälan för att vara med på aktiviteten, men om du vill sova över i vindskydd - meddela arrangör. Om du sover i eget tält behövs ingen anmälan. Maila till naturum@lund.se 

Eslöv

Låna liggunderlag och stormkök av Fritidsbanken

Via Fritidsbanken i Eslöv kan du låna de uteprylar du behöver. Adress är Stora Torg 6 i Eslöv. Öppet tisd och tors kl 14-18 samt lörd kl 10-14. Få råd och hjälp via 072-170 55 49 eller fritidsbankeneslov@gmail.com. Läs mer på www.fritidsbanken.se

Trelleborg

Låna tält, liggunderlag och stormkök av Fritidsbanken

Via Fritidsbanken i Trelleborg kan du låna de uteprylar du behöver. Adress är Klörupsv  25. Öppet mån och ons kl 1730-19 samt tisd och torsd kl 18-20. Få råd och hjälp via kulturfritid@trelleborg.se eller 0410-733850. Mer info på www.fritidsbanken.se 

Malmö

Låna tält, liggunderlag och stormkök av Fritidsbanken

Via Fritidsbanken i Malmö kan du låna de uteprylar du behöver. Adress är Kopparbergsgatan 8. Öppet tisd-ons kl 10-18. Under lov är Fritidsbanken öppen helgfria vardagar kl 10-18. Få råd och hjälp via fritidsbanken@malmo.se eller 0733-297936. Mer info på www.fritidsbanken.se

Hela Skåne

Jour-sagotjänst för alla som är mörkrädda - 29 april

Är det läskigt att sova ute? Kan du inte somna? Ring vår jourtjänst på Stiftelsen Skånska Landskap för att få en saga, historia eller deckare uppläst för dig så att du kan komma till ro. Vi publicerar numret här dagarna före 29 april. Om det tutar upptaget, ring igen.

Tid: 29 april, kl 20-23

För vem: Alla som är mörkrädda

Arrangör: Stiftelsen Skånska Landskap

Höör

Hängmattor och uppvärmda tält - en skönare utenatt. Frostavallens strövområde - 4-5 maj

Nyfiken på att prova att sova i hängmatta eller tältkåta med kamin? Kom förbi på dagen för att testa och lära dig hur det funkar, eller stanna över natten - med egen utrustning eller i någon av de hängmattor eller tält som vi sätter upp. Under informella former kan du ställa frågor, provligga eller kom bara förbi för en kaffe över elden.

Tid och plats: Från kl 13 vid Dagstorpssjön, Frostavallens strövområde. Mer info om plats inom kort.

För vem: Både erfarna utesovare och nybörjare är välkomna.

Arrangör: Instagram-profilen @scandinature

Kostnad för dagsbesök 100 kr (barn under 12 år gratis) inkl kaffe, marshmallows och pinnbröd. Kostnad övernattning i våra hängmattor el tält, 250 kr. Ta själv med liggunderlag, sovsäck, mat och dryck. Begränsat antal platser, anmäl er senast 12 april genom att maila scandinature@ecowise.se eller sms 0766-187 790. Ange namn, antal personer och dagsbesök alt övernattning samt om du vill låna hängmatta/tält. Mer info finns på @scandinatures Facebook-evenemang.

Höör

Tältäventyr med Robusta Äventyr i Frostavallens strövområde - 3-4 maj

Vandra rakt ut i skogen enligt våra instruktioner och njut av en unik upplevelse. De böljande bokskogarna, betesmarkerna och det vackra landskapet mellan Dagstorpssjön och Vaxsjön tar emot dig med en öppen famn. Du vandrar under eftermiddagen och när kvällen nalkas når du en färdigställd tältplats där råvaror för tvårätters middag och frukost väntar på dig. Sov gott under stjärnorna i förberett tält/tipi och njut av vårmorgonen när du kokar ditt kaffe och njuter av frukosten.

Tid och plats: Tältäventyr 3-4 maj. Ankomst med tåg till Höör. Samling vid stationen 16.30 för instruktioner och vandringsstart.

För vem: Vuxna. 

Arrangör: Robusta Äventyr

Kostnad: 1400 kr/person, minst två personer och max åtta personer. Cirka två mils vandring totalt på egen hand, relativt enkelt men med kuperad terräng. Övernattning på förberedd tältplats i tält eller tipi beroende på gruppstorlek. Sovsäck, liggunderlag och dricksvatten finns på tältplatsen. Varje deltagare får råvaror för matlagning på egen hand över öppen eld eller trangiakök. Middag och frukost ingår. Boka plats på info@robustaaventyr.se

Egen utrustning; bra skor för vandring, kläder anpassade efter väder. Liten ryggsäck att ha saker i under vandringen. Varma kläder att sova i om det är en kall maj.

Höör

Prova Nyrups Naturhotell nära Frostavallens strövområde - 17-18 maj

Njut av en helt unik plats och upplevelse - Nyrups Naturhotell - utan bilväg fram, utan el och rinnande vatten - men med en stillhet, närvaro och gemenskap som ger dig minnen för livet. Här ankommer du med tåg och buss till Frostavallens strövområde och vandrar cirka sex kilometer efter våra instruktioner. Du kan också följa vår karta och ankomma med bil, då har du cirka 10 minuters promenad till Naturhotellet. Njut av stillheten då ni lagar till de råvaror som vi ordnat till er över utekökets öppna eldar, samtala länge i vårkvällen och vakna sedan till vårens fågelkör i den mysiga yllehyddan. Efter en härlig frukost som ni lagar över eldarna är det dags att lämna den skogen bakom er och återvända till vardagen, med ny energi i kroppen. 

Tid och plats: 17-18 maj på Nyrups naturhotell, ankomst till naturhotellet mellan kl 14-16.

För vem: Alla

Arrangör: Nyrups Naturhotell

Allt du behöver ingår, ta bara med egna kläder och hygienprodukter. Råvaror för tvårätters middag, frukost, lakan osv är inkluderat i priset. Pris 1350:-/person. Nio platser finns tillgängliga just nu. Boka på boka@naturhotell.se

Svalöv

Natthäng vid Svarte sjö i Klåveröd strövområde - 2-3 maj

Kom till vindskyddet vid Svarte sjö i södra Klåveröd strövområde där Skåneledens team finns från tidig kväll. Där bygger ni tillsammans en lägerplats med hjälp av presenning och tarp. Här kan man stanna en timme eller två, eller övernatta. En kort mörkervandring ordnas med t ex reflexer.

Tid och plats: Från kl 17.30 2 maj - kl 09.00 3 maj vid Svarte sjö i Klåveröd (se karta på www.skanskalandskap.se/klaverod)

För vem: Alla

Arrangör: Stiftelsen Skånska Landskaps Skåneleden-team

Ta med dig det du behöver för att övernatta utomhus. Ta även med mat för middag och frukost samt kärl för tillagning. Elden hålls vid liv under hela kvällen! För mer info, kontakta Torbjörn Lingöy, torbjorn.lingoy@skanskalandskap.se 

Plats i Skåne ej klart än

Övernattning i träd på hög höjd - 30/4 och 1/5

Sov i hängmatta eller trädsegel tillsammans med Embla Träd. Mys vid lägereld och godnattsaga utlovas. I samband med arrangemanget går det även att boka klättringskurs och olika workshops som t ex gör din egen hängmatta, sov ute tryggt med mera.

Tid och plats: 30/4 samt 1/5. Plats ej fastställd än. Mer info kommer, håll utkik här.

För vem: Alla

Arrangör: Embla Träd.