Pulka, skidor och skridskor

Snön är här!

Susa ner för pulkabacken i Vedema, Frostavallen eller Fulltofta. Ge dig ut med skidorna i Klåveröd, Bockeboda eller Skrylle - och snart blir det kanske is för skridskoåkning. Eller rid islandshäst i Fulltofta och Klåveröd.

Den skånska vintern är nyckfull och det finns ingen garanti för snö eller kyla. Men med tillräckligt mycket snö finns både pulkabackar och skidspår i våra strövområden. När kylan bitit sig fast ordentligt kan du åka skridskor på några av våra sjöar. Och i Fulltofta kan du rida islandshäst hela vintern.

Våra besöksparkeringar hålls normalt öppna hela vintern. Skogsbilvägarna i områdena plogas däremot sällan vintertid.

Skidor och pulka

I Bockeboda utanför Kristianstad spårar Härlövs IF både långa och korta längdåkningsspår beroende på snötillgång, inklusive ett elljusspår.
Spårstatus på Härlövs IF:s webb

Klåveröd på Söderåsen är ovanligt snösäkert för att vara Skåne. Fem minuter från vandrarhemmet hittar du Klåveröd skidklubbs välskötta spår.
Spårstatus på Klåveröd skidklubbs webb

I Skrylle utanför Lund spåras någon eller några av befintliga motionsslingor, beroende på snötillgång.
Spårstatus på Skryllegårdens webb

I Frostavallen och Vedema finns branta pulkabackar. I Fulltofta är backen lite snällare och i närheten av skidspåren i Klåveröd finns en mindre pulkabacke.

Skridskor och vinterfiske

Snöfattiga men kalla vintrar kan betyda härlig skridskoåkning. I några av våra områden finns sjöar och dammar, där det går att åka skridskor när det frusit ordentligt.

Men tänk på att du ger dig ut på egen risk. Naturis är ett levande och föränderligt material. Bryggor, vass, utlopp och broar påverkar isens hållbarhet och det krävs kunskap och erfarenhet för att kunna bedöma om isen håller eller inte. Och du ska alltid ha ispik, isdubb och livlina med dig om du ger du ut på naturis.

På Snogeholmssjön kan du fiska från isen. Vill du laga till fångsten finns grillplats vid strandkanten.

Tips och råd för säkert skridskoåkande på Friluftsfrämjandets webb

Rid islandshäst

Kvarnbacka Islandshästar arrangerar ridturer för både vana och ovana ryttare i Fulltofta. Turerna går under hela året och anpassas efter årstid.
Läs mer: www.kvarnbacka.se

Söderåsens turridning, cirka fem kilometer från vandrarhemmet i Klåveröd, arrangerar också ridturer året runt. Här kan du boka in olika turer hela vintern.
Läs mer: www.turridning.se