Vandra

Vandra, promenera eller strosa

En söndagspromenad, en dagsvandring eller en flerdagarstur med övernattning? I våra nitton strövområden finns vandringsslingor för kortare eller längre turer. Skåneleden går dessutom genom tolv av våra strövområden, där det i vissa finns stugor att övernatta i.

I våra nitton strövområden finns vandringsalternativ för alla att välja mellan, för de som söker efter den kortare slingan, den längre och mer kuperade, eller för den som även vill se kulturhistoria på vägen. På flera slingor går det att ta sig fram med barnvagn eller rullstol. Vi har samlat tips på ett tiotal slingor under 5 km som passar barn i fyra av våra strövområden.

Våra strövområden sträcker sig från Djurholmen och Breanäs i norr, Snogeholm i söder och i väster finns Järavallen och Kronoskogen samt i öster Tjörnedala och Friseboda. Läs mer om dem på vår sida Våra strövområden. Där hittar du också vandringstips och kartfoldrar att ladda ned med totalt över hundra olika markerade slingor att gå.

Skåneleden går genom tolv av dessa strövområden och längs med leden finns enklare lägerplatser med vindskydd och toalett. Några av dessa ligger i våra områden. I både Fulltofta och Skrylle finns rundvandringar på 10 respektive 18 kilometer. Hit kan du också ta dig med buss. I Järavallen stannar bussen mellan Landskrona-Malmö några kilometer från Skåneleden, i Snogeholm kan du ta buss till Sövde by och ta dig in i strövområdet via Skåneleden. Eller ta bussen till Söderåsens nationalpark och vandra längs Skåneleden till Klåveröds vandrarhem och café (cirka 1 mil).

I tre av våra områden kan vi erbjuda bekvämt boende för skåneledsvandrare. I Snogeholm  - där både SL 2 Nord till sydleden och SL 4 Österlenleden passerar - finns flera stugor att hyra. I Fulltofta passerar Skåneleden Bjeverödshuset, med plats för 12 övernattningsgäster, en bit från naturcentrat ligger Jägarbostaden med plats för 6-8 personer. Och SL 3 Ås till åsleden går genom Klåveröds strövområde där Klåveröds vandrarhem & café erbjuder säng och mat.

Tips på både dagsturer och längre vandringar med övernattningar, kartor att ladda ner och information om varje etapp hittar du på:
www.skaneleden.se

Skåneleden i tolv av våra strövområden:

Breanäs
Frostavallen
Fulltofta
Grytåsa
Järavallen
Klåveröd
Kronoskogen
Skrylle
Snogeholm
Tjörnedala
Vedema
Vitemölla

Boenden i området

Mer information