Personalens "hemliga" favoriter

Picknicka i en grotta, se örnar eller njut av vidder

Leta efter troll. Vandra fram till en lanthandel. Lyssna på tystnaden och kanske se en örn. Anders, Manuela och Anna tipsar om sina favoritplatser eller okända, "hemliga" ställen.

I strövområdena gömmer sig många fina ställen som ännu är oupptäckta för majoriteten. Några av de anställda på Stiftelsen Skånska Landskap kan avslöja deras pärlor i naturen. Här hittar du garanterat en eller två bra idéer innan du ska ut.

Manuela Kronens tips:

Klåveröds strövområde: Gå till Snuvestuan som är en speciell grotta i en klippa som är fin att picknicka vid.

Vitemölla strövområde: Att gå i Vitemölla strövområde är såklart en höjdare på alla sätt, och varför inte ta en fika på närbelägna Kafé Kagan?

Skrylle strövområde: Vandra i Skrylle och gå ända till byn Torna Hällestad som har en lanthandel där du kan unna dig en lunch.

Anders Rosells tips:

Snogeholms strövområde: Gå den gula slingan, Snogeholmsleden. I den norra delen av Navröds naturreservat i höjd med Sövdesjön kan du stanna upp, spana åt väster och nordväst där du kan ha turen att få se örn eller andra fåglar. Det är mycket fint här.

Anders Larssons tips:

Vedema strövområde: Hälsa på trollen utanför stigarna. Vedema hall har i alla tider omgärdats av sägner. Trollen sägs bo inne i berget, under hallen och ingången utgörs av en numera igenrasad grotta. Terrängen är besvärlig och kan vara lite farlig, så ta en vuxen i hand.

Vill du höra en av de gamla sägnerna om trollen? En gång rövade trollen bort en liten flicka från en bonde i Vedema. Bonden visste dock på råd och skickade efter prästen. Liksom trollen, hade prästerna på den tiden krafter lite ut över det vanliga och han visste precis hur han skulle gå till väga för att rädda flickan. Lika mycket som trollen avskydde dagsljus, avskydde de Guds ord. Tillika var trollen mycket raska och arbetsamma. Gav man dem en uppgift så var de kvicka till att utföra den. Allt detta visste prästen. Han lyckades locka trollen ur berget och kastade så en skäppa med råg på marken. –Plocka! Kommenderade han. Trollen satte genast i gång med att plocka upp rågen och under den tid det tog för dem att utföra uppgiften hann prästen läsa en bön. Och vips, trollen försvann i intet och flickan blev fri.

Breanäs strövområde: Titta efter lämningar efter tjärdalar och kolmilor i Breanässkogen. Ute på Näset strax öster om den blå Sjöstigen kan du se spår efter tjärdalar (se kartan). Förr i tiden var trätjära en viktig produkt för skånska bönder i skogsområden för impregnering av olika träkonstruktioner. Tjärdalarna placerades ofta nära gårdarna, nära de sk "brännarnas" bostäder, och beskrivs i Linnés resa i Skåne år 1749: "Tjäremilan är anlagd på en sluttande backe, i vilken några långa störar lägges på botten, så att tjäran må rinna rätt. Härpå fylles tjärveden till ett par alnar (ca en meter) högre än jorden och täckes med mossa. Ovanpå mossan fylles sedan med jord i tre tvärfingers tjocklek, så att röken icke må tränga ut”. Vid den nedre delen ställdes en tunna där tjäran kunde rinna ned.

Anna Brummers tips:

Oavsett strövområde: Att ge sig ut behöver inte vara en  stor sak. Ett begrepp som hörs allt oftare är; mikroäventyr. Packa en liten ryggsäck eller annan väska med frukt och frukostmat. Ta farmor och farfars gamla tält och sovsäckar och ge er ut för en fin kväll med alla naturens ljud nära. Vi välkomnar er ut till våra strövområden och önskar er en god natts sömn,  en morgon med glad sol och frukost i det gröna.