Nätverk utomhuspedagogik

4 x inspirationscafé

Fyra inspirationscaféer arrangeras under året. I februari var temat Naturcirkus, i maj Växtvandring, i oktober Myror och Lgr 11 samt i november Vinterstämning.

Under 2018 arrangerades fyra inspirationscaféerna (se program nedan) för alla som arbetar med lärande i utomhusmiljö. De populära inspirationscaféträffarna återkommer 2019, men med nya teman. Om du vill vara med på inbjudnings/sändlistan så maila dina kontaktuppgifter till bokning@skanskalandskap.se Du är välkommen att komma till ett eller flera tillfällen. Du kan vara lärare, fritidspedagog, kulturarbetare, naturvägledare, skolledare eller på annat sätt jobba med lärande i utemiljö. Läs mer om träffarna under 2018.

Träff 4: 30 november, kl 13 - 15.45

TEMA: Vinter och julstämning på Fulltofta Naturcentrum

Vi gör dekorationer, kransar, stjärnor och skulpturala skapelser av naturmaterial under handledning av Hiyam Wazir och Kerstin Engblom Clavijo. Det blir även tid att summera året och öppna upp för vilken inspiration och kompetens vi vill ha på kommande träffar 2019. Allt stämningsfullt inbakat i smaker och dofter från julens kryddor i Naturcentrums växthuscafé.

Plats

FNC/Fulltofta Naturcentrum, Hörby

Läs mer i programmet om hur du anmäler dig.

 

Träff 3: 12 oktober, kl 13 - 15.45

TEMA: Myror och Lgr 11

Temat är myrstacken - en vidunderlig värld som lockar både barn och vuxna till mer vetande. I myrornas bostad är det lätt att knyta an till ämnen som matematik, svenska, SO och slöjd, men också mjuka världen som samarbete, kärlek och överlevnad.
På plats hos myrorna kommer utomhuspedagogerna Sussie och Eva ge exempel på hur du kan använda dig av till synes vardagliga ting för att knyta samman olika ämnen och ge en helhet - ett exempel på lärande i verkligheten.

Plats

FNC/Fulltofta Naturcentrum, Hörby

Läs mer i programmet och hur du anmäler dig.

 

Träff 2: Fredagen 18 maj, kl 13 - 15.45

TEMA: Inspirerande växtvandring för alla vildvuxna

Temat för den andra träffen är en guidning av Angelina Hjelm om vilda växter som mat och medicin. Hon har en gedigen kunskap om växter i skog och mark. Visste du att örter kan göra förunderliga ting i kroppen och att schampo växer på buskar utanför dörren? En inspirerande vandring där vi kliver in i naturens rikedom och bekantar oss med det vilda som mat och medicin och återknyter till planeten vi bor med.

Plats

FNC/Fulltofta Naturcentrum, Hörby

Läs mer i programmet och hur du anmäler dig.

 

Träff 1: Fredagen 16 februari, kl 13 - ca 15.45

TEMA: Natur och cirkus

Temat är Natur och cirkus för premiärträffen för året. Under våren kommer UPC, Upplevelsepedagogiskt centrum på Fulltofta, att genomföra projektet Naturcirkus för årskurs 1-2. Ni får möta två av projektets erfarna natur- och upplevelsepedagoger inom cirkusskola och akrobatik. Ni får själva testa samt ge feedback på några motoriska övningar och pedagogiska tankar.

Plats

FNC/Fulltofta Naturcentrum, Hörby kommun

Läs mer i programmet.

 

Övergripande syfte med utomhuspedagogiska inspirationscaféer

Intentionen är att alla som arbetar med lärande i utomhusmiljö kan träffas för att lära känna varandra, dela erfarenheter, få inspiration och få med sig praktiska exempel genom workshops, lekar och kreativa övningar. Datum för de övriga tre träffarna kommer att läggas ut här senare under våren.

FNC - en plattform för nätverkande

I vårt uppdrag från Region Skåne ingår att bygga upp en plattform för nätverkande mellan olika utomhuspedagogiska aktörer i Skåne, och vara den samlande och drivande aktören kring detta. Inspirationscaféerna är en del i arbetet med att bygga upp ett Upplevelsepedagogiskt centrum för kreativt lärande i Fulltofta.