Tusentals barn fotograferade naturen

Matta av mossa. Virrvarr av rötter. Granar i nya vinklar. Naturens mönster har fångats på bild av 4000 skånska femteklassare som under hösten vandrat längs Skåneleden.

Det är skolklasser från femton kommuner som har deltagit i det utomhuspedagogiska projektet En dag på Skåneleden i ett samarbete mellan Stiftelsen Skånska Landskap och Sparbanken Skåne. Medan eleverna njutit av skogen har de också fått fotografera kottar, träd, insekter och andra naturupplevelser. Fotobidragen ingår i en tävling där vinnaren utses i december av Sparbanken Skåne. Beundra de vackra naturbilderna (länk nedan) där man ser leden från ett "barnperspektiv".

Höstens vandringar har skett i de storslagna miljöerna utmed leden i Fulltofta, i Snogeholms strövområden samt i Klåveröd på Söderåsen och i Vedema utanför Hässleholm. Det är artonde året som vandringsprojektet En dag på Skåneleden går av stapeln tack vare ett samarbete mellan Sparbanken Skåne och med stöd av bankens ägarstiftelser och Stiftelsen Skånska Landskap som stått för genomförandet.

Barn från årskurs fem får genom projektet chansen att komma ut i naturen och vandra någonstans på leden. I år var det elever från Hässleholm, Eslöv, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Lund, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge som bjöds in till vandring. Dagen är kostnadsfri för de klasser som medverkar. Under vandringen får eleverna vara med om olika aktiviteter.

Se elevernas vackra naturfoton

Läs mer om En dag på Skåneleden

Mer information om Skåneleden

Publicerat: 2017-10-26