Solig start för Snogespelen

Det blev en ovanligt varm vårpremiär för Snogespelen. Första skolan ut i leken blev Ängdalaskolan vars femteklassare njöt av en dag i skogen.

-Är ni redo?

Snogespelens Beskyddarinna ropar ut bland de församlade femteklassarna från Höllviken som otåligt svarar "jaaa".

-Då åkallar vi... vindar och vatten, eldar och skogar, säger hon med hjälp av Eldmästaren och Vattenmästaren.

-Väck till liv de dolda förmågor över vilka barnen förfogar, ropar hon slutligen ut och avser de indelade elevgrupperna med älgar, korpar, vildsvin och rävar som storögda tittar på Beskyddarinnan.

Vårvindar varma får nästan knoppar att brista när de sveper in över spelplatsen i Raftarp som ligger mitt i Snogeholms strövområde. Snart åker i alla fall elevernas mössor av i hettan. De är mitt i det vackra strövområdet,: omkring dem finns lövskogar och ängar, och en hel del vilda djur, påpekar de tävlingsansvariga.

I årets Snogespelen, som arrangeras av Stiftelsen Skånska Landskap, deltar sammanlagt cirka 1000 elever i åk 4-6 från skånska kommuner. Spelen pågår under perioden april-juni, där två skolor per dag deltar för att testa sin kunskaper om djur och natur, men även lösa problem, samarbeta och trotsa vissa "faror". I juni utses vinnaren av Snogespelen som blivit ett mycket uppskattat utomhuspedagogiskt skolprojekt.

Läs mer om Snogespelen 2018 och andra utomhuspedagogiska skolprojekt som tas fram av Upplevelsepedagogiskt centrum, Stiftelsen Skånska Landskap.

 

 

Publicerat: 2018-04-09