Sagostubbe invigs

Nu invigs den, Sagostubben i Fulltoftaskogen, ritad av arkitektstudenter i Lund. Här inne väntar berättelser och upplevelser för både skolor och familjer. Den 3-4 november bjuds höstlovslediga barn och deras familjer in i stubben för första gången, där de möter två vandrerskor med magiska förmågor.

Sagostubben är resultatet av ett samarbete mellan Stiftelsen Skånska Landskap och Institutionen för Arkitektur vid Lunds Tekniska Högskola. Utgångspunkten har varit en befintlig träkonstruktion, som tidigare använts i stiftelsens utomhuspedagogik. Med trätornet som grund och med målet att bygga om till något nytt, har en grupp arkitektstudenter fått i uppdrag att skissa på förslag - utifrån ett antal kriterier och önskemål, och som en del i deras undervisning.

− För studenterna har det varit värdefullt att få möta en reell beställare. De har fått leva sig in i stiftelsens behov och den pedagogiska tanken, men också i barnens upplevelse, säger Eeva Ovaska, kursansvarig vid Institutionen för Arkitektur.

Det vinnande bidraget, som en utvald jury röstade fram i våras, var just ”Sagostubben i Fulltofta”.
Nu, flera månader senare, har ritningar och idéer äntligen blivit verklighet.

− Vi tar fasta på studenternas tankar och juryns motivering; att kunna samla barn med fokus kring en berättelse och att skapa ett rum med plats för både mys, upplevelser och mystik. Möjligheterna är otaliga och det är med stor glädje vi nu sätter igång med att utforska dessa, säger Åsa Johansson, verksamhetschef utomhuspedagogik vid Stiftelsen Skånska Landskap.

Tanken är att Sagostubben ska användas av både skolor och besökare framöver.

− Själva förverkligandet är en extra dimension för studenterna, att faktiskt få se hur det de ritat växer fram och tas i bruk, säger Eeva Ovaska.

Nu invigs den

Den 3-4 november fylls Sagostubben för första gången med roliga, spännande och viktiga berättelser, som bara väntar på att få bli berättade. Två vandrerskor med magiska förmågor möter barn och deras föräldrar vid totalt åtta tillfällen. Det blir både berättelser i Sagostubben och en konstvandring i den närliggande skogen.
Mer om Sagostubben på höstlovet

Sagostubben för skolor och familjer 2017

Vi håller just nu på att planera in aktiviteter i Sagostubben inför nästa år - både för skolor och för familjer under loven. Håll utkik på vår webb och facebook framöver så berättar vi mer. 

Passerar du Sagostubben och där inte är någon aktivitet, kika gärna in. Den är alltid öppen! Ta gärna trappan upp på andra våningen där du befinner dig högt uppe bland trädkronorna.

Frågor om Sagostubben

Har du frågor som rör Sagostubben, kontakta Åsa Johansson, verksamhetschef för vår utomhuspedagogik.
asa.johansson@skanskalandskap.se
0768-871 883.

Publicerat: 2016-10-28