Elever letar efter balansen på Naturcirkus

Var har balansen tagit vägen? Eleverna i åk 2 från Ängsdals skolor söker efter den och hittar jämvikt på gungbräda och balans i egen "kroppspyramid".

Skrattande tvåor från Bunkeflostrand köar till entrén till "scenen" i Fulltoftaskogen med varsin biljett. Det är dags för Naturcirkus som arrangeras av Stiftelsen Skånska Landskap.

När alla bänkat sig under träden presenterar sig Maskrosen med lilla biet, Rödräven, Vatten och Grönsångaren en och en:

-Grönsångaren kommer när det är vår och sjunger högt från träden, eller i ett snår. Han har tycke för allehanda smått, alla sorters insekter smakar gott, berättar den gröna småfågeln som letar småkryp på marken framför barnen.

De sjunger snart alla om hur livets myller skapar en dans och att de alla faktiskt är en del av naturens balans. Alla behövs, betonar de.

-För när vi håller fokus, då blommar en krokus, sjunger de i kör.

Berättelsen fortsätter ute i skogen där alla delas in i grupper för att utforska både den omgivande naturen och den egna kroppen, till exempel i ett "kroppstorn" och på en gungbräda. Men var är balansen egentligen undrar Maskrosen med lilla biet? Den är faktiskt spårlöst försvunnen. Hur ska det då gå för naturen?

Det utomhuspedagogiska projektet Naturcirkus för åk 1-2 pågår under april och maj för skånska skolor. Läs mer om upplägget och andra projekt under För skolor.

 

Publicerat: 2018-04-12